Brunch

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Brunch

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen.

Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 130 C.
  2. Bedek een bakplaat met bakpapier. Maak met een beetje azijn en keukenpapier: een schaal, de gardes van een elektrische mixer en een lepel vetvrij.
  3. Doe de eiwitten met de helft van de suiker en in de schaal. Zet de schaal boven een pan met een laag bijna kokend water, waarbij de bodem van de schaal het water raakt. Het water mag niet koken! Klop de eiwitten en suiker met de mixer tot de eiwitten bijna stijf zijn. Voeg al kloppende en beetje bij beetje de rest van de suiker en de gestampte muisjes toe. Klop het schuim zó stijf dat torentjes op de garde blijven staan.
  4. Schep het schuim in de gewenste vorm(en) en grootte op het bakpapier. Laat het in de oven in 3-4 uur hard en droog worden. Laat de merengue op de bakplaat goed afkoelen. Bewaar in een luchtdichte trommel.
  5. Maak het fruit schoon. Verdeel over de merengue en bestrooi met poedersuiker (of gestampte muisjes). Serveer met geklopte slagroom en of ijs.

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer