Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Door José van Mil - Pepper & Salt  , , , , , ,   , ,   ,

oktober 1, 2017

Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen.

Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur

Ingrediënten

azijn

6 eiwitten

300 g fijne tafelsuiker

150 g gestampte muisjes

ca. 500 g fruit zoals frambozen en bosbessen

poedersuiker

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor op 130 C.

2Bedek een bakplaat met bakpapier. Maak met een beetje azijn en keukenpapier: een schaal, de gardes van een elektrische mixer en een lepel vetvrij.

3Doe de eiwitten met de helft van de suiker en in de schaal. Zet de schaal boven een pan met een laag bijna kokend water, waarbij de bodem van de schaal het water raakt. Het water mag niet koken! Klop de eiwitten en suiker met de mixer tot de eiwitten bijna stijf zijn. Voeg al kloppende en beetje bij beetje de rest van de suiker en de gestampte muisjes toe. Klop het schuim zó stijf dat torentjes op de garde blijven staan.

4Schep het schuim in de gewenste vorm(en) en grootte op het bakpapier. Laat het in de oven in 3-4 uur hard en droog worden. Laat de merengue op de bakplaat goed afkoelen. Bewaar in een luchtdichte trommel.

5Maak het fruit schoon. Verdeel over de merengue en bestrooi met poedersuiker (of gestampte muisjes). Serveer met geklopte slagroom en of ijs.

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.