3 tips hoe jij iedereen verrast met de lekkerste hamburgers
1 koop de beste ingrediënten
Er is niets mis mee om gewoon een avond in de week hamburgers te eten. Kies een hamburger gemaakt van goed en niet te vet vlees. Het broodje gebakken door de bakker en vers gesneden groente ertussen. Met een lekkere salade ernaast en niet te veel saus heb je echt een volwaardige maaltijd. Het valt mij op dat de consument echt bereid is om meer geld te betalen voor echt goed eten. Wil je een echte lekkere hamburger fiets er dan even voor om. Wellicht is er een foodmarkt in de buurt. Of een slager om de hoek die zijn hamburgers met eerste klas, eventueel biologisch vlees heeft gemaakt.
Neem die mee naar huis. Liefst in een koeltas met koelelement. Bewaar het vlees in de koelkast tot gebruik. Eet de hamburger het liefst op de dag zelf of de dag erna. Of bewaar het direct na aankoop in de juiste zak in de vriezer. Zo blijft het vlees en de smaak van de burger op zijn best. Dit is de basis van een goede burger.
2 doe de voorbereidingen
Nadat je boodschappen hebt gedaan zorg je dat alles klaar staat, je salade, groentes en sausen. Maak een aantal dingen zelf, voor je het weet is het klaar en home made is altijd lekkerder. Snelle pickles maak je door plakjes komkommer in augurkenvocht (wat je nog over hebt) weg te zetten. Je eigen mayonaise maak je met 1 eidooier, 2 el witte wijnazijn, 1 el Dijonmosterd zout en peper en 250 ml mais- of arachideolie olie. Doe alles behalve de olie in een maatbeker. Zet de staafmixer erin. En voeg als deze draait de olie toe. Binnen 5 min. is je mayo klaar. In plaats van plakjes tomaat of tomatenketchup kun je een tomatensalsa maken. Zelf gemaakt en dus zonder suiker. Zomer tomaten zijn zoet genoeg van zichzelf die hebben geen suiker nodig. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Schep om met een fijngesnipperd sjalotje, teentje knoflook en paar eetlepels fijn gehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Voeg evt. een fijngesneden jalopeno peper toe voor een lekkere pittige salsa. Schenk hier extra vierge olijfolie over en laat het staan zodat de smaken in kunnen trekken. Snijd plakjes pittige boerenkaas van de lokale boer of voor een pittige smaak plakjes Bastiaanse blauwe.
3 maak van je grill avond een beleving
Grillen is hot en happening. Als je alle programma’s kijkt en volgt, en het dan ook nog wekelijks in de praktijk toepast dan wordt je vanzelf een grillmaster. Grill je hamburgers boven houtskool en briketten op een barbecue. Of grill heel luxe op een Big Green Egg, Weber of Out door chef, grotere stukken vlees die je met de deksel dicht langzaam laat garen. Zet een grote emmer met ijs op tafel met verschillende IPA-biertjes erin. Of een cooler met flessen rosé of prosecco voor de dames. Snijd komkommer, watermeloen, kruiden, citrus en gember voor de watertap limo’s. Die mag je heerlijk de hele dag door onbeperkt drinken. Doe een bevroren koelelement in de tap. Of royaal zakken met ijsblokjes zodat het lekker koud blijft en goed van smaak. Wil je echt een goede smaak overdracht van het fruit en de kruiden vul de tap de dag ervoor. Zet mooie aardewerk schalen met zelf gesneden salades op tafel en garneer deze met royaal geplukte verse basilicum, kervel, waterkers en peterselie. Serveer kleine burgers als een hapje tijdens de borrel rond 22.30 als iedereen weer trek begint te krijgen. Of maak er een burger party van met verschillende burgertjes van lamsvlees, rundvlees of voor de liefhebbers vegetarische burgers. Organiseer je een tuinfeest waar ook veel pubers komen? Maak dan een alcoholvrije cocktailbar achter in de tuin. Geen zin om ingewikkeld te doen, wel zin in hamburgers? Verhit dan vanavond gewoon je grillpan op het gasfornuis. Ga met elkaar aan tafel zitten, heb een goed gesprek samen dan kan het ook een feestje worden.