Over groene Michelinsterren en voedselbossen…
Michelin deelt sinds vorig jaar naast de reguliere rode sterren ook groene sterren uit. Vorig jaar vielen acht restaurants in de groene prijzen, dit jaar elf. Twee restaurants kregen dit jaar zelfs een tweede groene ster: Restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen en Flore in Amsterdam.
Groene Michelinsterren
De MICHELIN Gids Nederland onderscheidt voor de tweede keer chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf groene sterren zijn voor inspirerende voortrekkers en boegbeelden van een duurzame gastronomie. Er is geen specifieke formule om een groene ster toe te kennen. Elk restaurant en zijn omgeving heeft zijn eigenheid. De inspecteurs zijn op zoek naar chefs die voortrekkers zijn als het op duurzaamheid aankomt en daarvoor rekening houden met gebruik van lokale en seizoengebonden ingrediënten, een ecologische voetafdruk, hergebruik en duurzaam management en zo dus voedselverspilling tegengaan.
De Nieuwe Winkel
Plant-based restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen kreeg dit jaar voor de tweede keer een groene ster. In dit restaurant vervangen ze vis en vlees door alternatieven die minstens zo lekker zijn. ‘Minder beesten en meer planten’ zegt Emile van der Staak. Ook voor mij is dat de nieuwe norm. Gewoon meer plantaardig eten en experimenteren met gezonde en smaakvolle alternatieven voor dierlijke eiwitten. Emile is als chef en restauranteigenaar in Nederland een voorloper, hij gelooft in botanische gastronomie en plukt het eten voor in het restaurant liever zelf in voedselbossen, ommuurde tuinen en voedselakkers.
Van boomgaard naar voedselbos
Dat zelf plukken spreekt mij erg aan. Ik had vorig jaar een inspirerend gesprek met culy vriendin Emilie van der Woerd van KokenOpHout, zij is ook al jaren bezig met een eigen voedselbos. Zij gaf mij het zetje om ook zelf in mijn eigen tuin aan de slag te gaan en mijn eigen voedselbos vorm te geven.
Boomgaard vol fruit en groente
In mijn lange smalle boomgaard staan nu peren-, kersen-, appel- en pruimenbomen met daartussen struiken vol zwarte bessen, rode bessen en kruisbessen en grote planten (champagne) rabarber.
Langs de rand heb ik prachtige zilvergroene kardoen, blauw groene zeekool, maggiplant en groene en paarse venkel geplant. Aangevuld met een mooie druif, een grote boom vol laurierblaadjes en een roodbladerige vlierbes. Allemaal planten waar je jaar op jaar plezier van hebt.
De truc
De truc is om er een functioneel voedselbos van te maken. Een plek waar je ieder jaar op nieuwe vaste groente uit kunt plukken. En het ieder voorjaar opnieuw aan te vullen met weer nieuwe ‘vaste’ en dus steeds terugkerende eetbare planten. Zo heb je er minder werk aan en juist meer pret in de tuin, in de keuken en op je bord. Want verser kan het niet, direct uit de tuin in de pan. Lees hier ook de definitie van vers.
Duurzame investering
Bijna dagelijks door je tuin lopen om daar een maaltje te snijden, knippen of plukken. Kruiden en planten als zeekool en kardoen zijn daar een goed voorbeeld en bovendien prachtig als ze in bloei staan. Veel kruiden kun je eenmalig planten of zaaien, daarna heb je er weinig omkijken naar. Vaste kruiden en groenten ontwikkelen zich met sterke wortels waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor droogte. De planten beginnen al vroeg in het voorjaar te groeien waardoor je al snel kunt oogsten.
Vaste groente tuin
In potten heb ik ook nog bosuitjes, zuring, aardpeer, daslook en veldsla waarvan ik kan oogsten. En ter inspiratie hier nog een lijstje met vaste groenten die het goed doen in de tuin:
artisjok, asperge, Brave Hendrik, boomspinazie, broccoli Nine Star, Egyptische ui, eeuwige moes, kleine pimpernel, kraallook, Nieuw Zeelandse spinazie, oerprei, oesterblad, postelein, raapsteeltjes, rucola, snijbiet, suikerwortel, tuinmelde, Turkse raket en zo zijn er vast nog een aantal te noemen.
©Yolanda van der Jagt