Blog

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren!

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren! Ik ben niet vegan, maar wel gek op groenten. Bijna ongemerkt verdwijnt vlees langzaam uit mijn systeem. Het is voor mij een sport om met groenten iets zo spectaculairs te bereiden dat het een vleesgerecht kan evenaren of zelfs kan overtreffen!

Blog

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren!

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren! Ik ben niet vegan, maar wel gek op groenten. Bijna ongemerkt verdwijnt vlees langzaam uit mijn systeem. Het is voor mij een sport om met groenten iets zo spectaculairs te bereiden dat het een vleesgerecht kan evenaren of zelfs kan overtreffen!

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren!

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren! Ik ben niet vegan, maar wel gek op groenten. Bijna ongemerkt verdwijnt vlees langzaam uit mijn systeem. Nog niet zo lang geleden zette ik mijn gasten nog graag een mooie lamsbout uit de oven voor of geurige runderstoofpot. Nu poppen er bij het bedenken van een feestelijk menu alleen nog groenten op. Het is voor mij een sport om daar iets zo spectaculairs mee te bereiden dat het die lamsbout zeker kan evenaren. Of zelfs kan overtreffen! Hier een paar spectaculaire ideeën.

‘Groentespektakel in herfstkleuren’ uit de oven

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren! Groenten hebben hun kleur mee! En door roosteren in de oven verdiep je hun smaak. Gebruik hiervoor harde groenten uit het seizoen. Nu in de herfst maak ik op een met bakpapier beklede bakplaat een kleurig ‘schilderij’ van oranje, gele en paarse wortels met daartussen partjes rauwe rode biet en venkel, tenen knoflook in de schil en takjes kruiden. Tot slot nog een ‘splash’ olijfolie en de oven doet verder het werk: 25-35 minuten op 220 °C. Een lekker bijgerecht bij groot vlees, maar het effect is verrassender als je deze geroosterde groenten juist zonder vlees serveert: mooi gerangschikt in diepe borden met plakjes gebakken halloumi feta ertussen. Of ga echt voor vegan met gemengde noten en zelfgebakken soldaatjes van zuurdesem- of notenbrood over.

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren!: Kruidige bloemkool geroosterd in de oven

Kruidige bloemkool geroosterd in de oven

Maar met gasten wil ik meer spektakel op tafel!  Zoals deze bloemkool met kruidige topping, die je in de oven laat garen. Toegegeven, ook deze bloemkool ziet er zo uit de oven wat bruin uit.  Maar een topping van peterselie en granaatappelpitjes doet wonderen. En bij het aansnijden zie je een prachtig bruin-wit kleurencontrast. Het roosteren en de kruidige topping zorgen voor een subtiel smakenpalet, waarmee je deze bloemkool omtovert tot echt ‘feesteten’. Het roosteren vergt wel een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van hoe groot de bloemkool is. Je kunt de oventijd aanzienlijk bekorten door de bloemkool eerst 15-20 minuten voor te koken. Laat de bloemkool dan wel in een vergiet goed uitlekken en uitdampen voordat je verder gaat.

‘Groentespektakel’ in herfstkleuren!: Geroosterde pompoen met linzen

Geroosterde pompoen met linzen

Groentespektakel in herfstkleuren! Met pompoen zet je echt kleur op tafel! Je kunt voor een spektakelstuk natuurlijk een hele pompoen uithollen en vullen, maar dat wordt bij het verdelen vaak rommelig. Het is handiger om de pompoen al in parten te roosteren en vervolgens de holte op te vullen met iets lekkers. Maak de pompoenparten dan extra lekker door ze voor het roosteren te bestrijken met een kruidige olie of een zelfgemaakte topping van kruiden en pompoenpitten. Een vulling van mooi zwarte belugalinzen zorgen voor een prachtig contrast met de knaloranje pompoen. Breng de linzen pittig op smaak met grove mosterd en fijngehakte peterselie.

Met wintergroenten kan zoveel meer

Laat zelf ook je fantasie de vrije loop! Vooral met wintergroenten kan zoveel meer dan je in eerste instantie denkt. Op uitdekeukenvan8.nl vind je volop lekkere vegan groente-ideeën!

Hele knolselderij uit de oven

Gepofte knolselderij met boerenkool en sorgum

Broodje knakwortel

Paksoi met wortel en kruidige kikkererwten

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *