Hoofdgerecht

Geroosterd varkensnootje met laurierzout

Hoofdgerecht

Geroosterd varkensnootje met laurierzout

De slager heeft twee nootjes :-). Laten we zeggen in iedere achterbout van het varken zit één nootje. Dit stuk vlees kun je heel makkelijk, zoals je ziet roosteren. Als er geen nootjes besteld worden maakt de slager er hamlappen van. Of hij pekelt de hammetjes en rookt ze eventueel voor de verkoop. Het beetje vet wat er aan zit, zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig na het roosteren is. Het is heel feestelijk om dit stuk vlees als gebraad in zijn geheel te serveren. Ook prima voor een doordeweekse dag met een lekkere stamppot. Het gebraden vlees dat over is kun je in dunne tranche op brood serveren of de volgende dag in de jus zachtjes opwarmen.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Stamp de laurierblaadjes in de vijzel met een 1 theelepel zout fijn. Stamp zo lang dat het zout groen wordt. Voeg de knoflook toe en stamp samen tot een puree. Voeg het gerookt paprikapoeder toe en vervolgens de olie. Roer door elkaar maal er zwarte peper boven.
  2. Strijk de marinade rondom over het vlees. Leg het nootje in een ovenschaal. Snijd de courgette in willekeurige schuine stukjes. Verdeel samen met de tomaatjes om het vlees.
  3. Plaats de schaal in het midden van de oven en rooster in circa 60 minuten goud bruin en gaar.
  4. Haal het vlees uit de oven dek losjes af met een beetje aluminiumfolie en laat het vlees minimaal 15 minuten rusten.
  5. Snijd met een scherp mes het vlees in dunne tranches.

Groente tip: lekker met stamppotten, geroosterde groente , linzensalade of groene salade.

Tip 2; marineer het vlees de dag ervoor dan kunnen alle smaken goed intrekken. Haal het vlees op tijd uit de koelkast. Zeker een uur van te voren zo gaat het nootje niet ijskoud de oven en kan het mooi gelijkmatig roosteren.

Geroosterd varkensnootje met laurierzout

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer