Hoofdgerecht

Gepofte knolselderij met boerenkool & sorghum

Hoofdgerecht

Gepofte knolselderij met boerenkool & sorghum

Uitgebreid koken helpt tegen corona-somberen in deze ellenlange winter-lockdown. Ik sta dan ook regelmatig uren achter elkaar in de keuken lekkere dingen uit te vinden. Liefs vegan met vooral groenten, want ook daar kun je heel feestelijk mee voor de dag komen. Dit vegan gerecht is gebaseerd op de gepofte knolselderij waar ik al eerder over schreef. Het bewijs dat je ook met heel alledaagse ingrediënten origineel en feestelijk voor de dag kunt komen.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170-180 °C. Boen de knolselderij onder stromend water schoon en dep droog met een schone doek. Prik de knolselderij rondom elke 2 cm diep in met een vork of tapasprikker. Meng 2 eetlepels olijfolie met het zeezout en wrijf de knolselderij hier rondom mee in. Leg de knolselderij op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze onder in de oven. Rooster de knolselderij in de oven in 2-2½ uur bruin en gaar.
  2. Verwarm intussen 2 eetlepels olijfolie in een wok en fruit de gesnipperde ui zachtjes goudgeel. Wrijf intussen in een vijzel de korianderzaadjes fijn.
  3. Schep de sorghum met korianderzaadjes en tijmblaadjes door de gefruite ui en bak al roerend tot alle korrels glanzen. Voeg de paddenstoelenbouillon toe en smoor de sorghum afgedekt in 15 minuten zachtjes bijna gaar.
  4. Schep hand voor hand de boerenkool door de sorghum en laat al omscheppend slinken. Laat de sorghum en boerenkool in 8-10 minuten zachtjes gaar worden. Schep regelmatig om.
  5. Snijd de oesterzwammen elk in 4 mooie plakken. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en bak de oesterzwamplakken in 3-4 minuten mooi bruin. Houd ze op een bord warm. Schep de tomaatjes door het bakvet en smoor ze afgedekt tot ze gaar zijn, maar het vel nog net niet openspringt.
  6. Snijd van de knolselderij 4 mooie plakken van 2 cm dik. Bestrijk ze dun met wat van de uitgelopen ‘karamel’ en leg elke plak in het midden van een warm bord.
  7. Zet de uitsteekvorm in het midden op een plak knolselderij en vul deze met het boerenkool-sorghummengsel. Druk goed aan en trek de vorm omhoog. Maak zo op elke plak knolselderij een boerenkooltorentje.
  8. Verdeel de gebakken oesterzwam en tomaatjes eromheen en druppel er nog wat ‘karamel’ over.

*Sorghum is een al heel oude graansoort uit Afrika met een stevige beet en heerlijk nootachtige smaak en combineert goed met wintergroenten als boerenkool en knolselderij. Sorghum is te koop in natuurwinkels. Je kunt de sorghum in dit recept vervangen door zilvervliesrijst.

 

Gepofte knolselderij met boerenkool & sorghum

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer