Warmoes of anders gezegd, snijbiet

  Posted on   by   Geen reacties

Warmoes of snijbiet, is een lekkere kleurrijke groente waar je zomaar tegenaan kunt lopen. Zoals wij laatst op de biologische zaterdagochtend-markt in het centrum van het Duitse Freiburg (een absolute aanrader!). De warmoes lag er prachtig uitgestald op verschillende kramen, we werden er helemaal vrolijk van. Mijn vriendin had het nooit eerder gezien. Natuurlijk wilde ze weten wat het was, of al die verschillende kleuren wel natuurlijk waren, of je het kunt eten en hoe je warmoes in vredesnaam klaarmaakt. Heel gemakkelijk dus!

Vergeten groente

Warmoes en rode snijbiet zijn bietensoorten van de ganzenvoetfamilie waarvan het blad een paar keer per seizoen kan worden geoogst. Warmoes is een vergeten groente die in verschillende kleuren groeit (wit, oranje, rood en geel). Op de site van de Lepelaar (biologisch dynamisch tuinders bedrijf) las ik dat het al ten tijde van de oude Grieken werd gegeten. En ook dat de Amsterdamse Warmoesstraat zijn naam aan de groente te danken heeft omdat daar in de middeleeuwen de tuinderijen aan lagen waar groenten voor de – toen nog heel kleine – stad werden verbouwd.

Lekker gezond

Deze mooi gekleurde groente is het rijk aan vitamine C en IJzer.

Blad en steel kun je eten

Zowel het blad als de steel wordt gegeten. Snijd voor de bereiding de stelen en het blad in stukjes of repen, houd ze eventueel apart van elkaar zodat je eerst de steelstukken in de pan kunt doen en een minuutje later pas het blad. Tegelijk in de pan kan ook maar dan worden de blaadjes voor mijn smaak net iets te zacht omdat de steeltjes net iets langer nodig hebben om gaar te worden. Was en droog de Warmoes of snijbiet voor of na het snijden. Na het snijden kun je voor het drogen de slacentrifuge gebruiken.

Bereiden:

  • Doe de stukjes steel een minuutje eerder in de pan dan de bladeren!
  • Heel kort stomen (2-4 minuten) stelen
  • In klontje boter of wat olie een paar minuten al roerende verwarmen op matig vuur
  • Wokken

Test gaarheid door erin te bijten. Steeltjes mogen knapperig zijn en de blaadjes nog vrij stevig.

Afmaken met:

  • Vers gemalen peper & zout
  • Boter, olijf-, noten- of sesamolie
  • Ketjap en/of sambal
  • Olie en geroosterde komijn of sesamzaad
  • Olie en geroosterde pitten en zaden of noten
  • Klontje verse roomkaas met kruiden of mierikswortel
  • Boter, geraspte citrusschil en een paar druppels sap

 ®José van Mil, Pepper & Salt


Author: José van Mil - Pepper & Salt

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *