Blog

Hele knolselderij uit de oven

Hele knolselderij uit de oven. Dit basisrecept van Ottolenghi – uit zijn nieuwe boek Flavour – intrigeerde me! Hij gebruikt de gepofte knolselderij als basis voor mooie vegan gerechten. Voordat ik me daaraan waag, wilde ik eerst eens weten hoe zo’n hele knolselderij zich in de oven laat omtoveren tot een smaakvolle eyecatcher. En bovenal hoe de kruidige selderijsmaak zich na zo’n 2½ uur in de oven ontwikkelt. Ook het roosterproces op zich fascineerde me.

Blog

Hele knolselderij uit de oven

Hele knolselderij uit de oven. Dit basisrecept van Ottolenghi – uit zijn nieuwe boek Flavour – intrigeerde me! Hij gebruikt de gepofte knolselderij als basis voor mooie vegan gerechten. Voordat ik me daaraan waag, wilde ik eerst eens weten hoe zo’n hele knolselderij zich in de oven laat omtoveren tot een smaakvolle eyecatcher. En bovenal hoe de kruidige selderijsmaak zich na zo’n 2½ uur in de oven ontwikkelt. Ook het roosterproces op zich fascineerde me.

Hele knolselderij uit de oven

Hele knolselderij uit de oven. Dit basisrecept van Ottolenghi – uit zijn nieuwe boek Flavour – intrigeerde me! Hij gebruikt de gepofte knolselderij als basis voor mooie vegan gerechten. Voordat ik me daaraan waag, wilde ik eerst eens weten hoe zo’n hele knolselderij zich in de oven laat omtoveren tot een smaakvolle eyecatcher. En bovenal hoe de kruidige selderijsmaak zich na zo’n 2½ uur in de oven ontwikkelt. Ook het roosterproces op zich fascineerde me.

Snelle voorbereiding

Dus ging ik aan de slag met dit in wezen supersimpele recept. Maak om te beginnen – als dat nog nodig is – de knolselderij goed schoon: snijd het groen eraf, borstel zo nodig onder stromend water de klei weg en dep de knol goed droog. Prik de knol rondom met een vork – of handiger met een tapasprikker – elke 2 centimeter diep in. Meng 3-4 eetlepels olijfolie met 1-2 theelepels grof zeezout en wrijf de knolselderij hier rondom mee in. Zet de knolselderij op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven en stel deze in op 170-180 °C. Voorverwarmen hoeft niet bij zo’n lange oventijd.

Spannend roosterproces

Ik hield het roosterproces nauwlettend in de gaten. Elk kwartier stond ik met mijn neus tegen de ovenruit geplakt te kijken. Het eerste uur gebeurde er helemaal niets. Maar daarna… veranderde de knolselderij heel langzamerhand in een rimpelig ‘oud besje’ en begon er uit de poriën een mooie goudbruine  ‘karamel’ te druppelen. Al was mijn knolselderij niet zo donker gekleurd als in het boek, de smaak was werkelijk fantastisch! Ik proefde echt knolselderij: verfijnd, puur en heel geconcentreerd. Zo lekker!

Oven doet het werk

Het kost wat tijd, maar wie let daarop nu we met z’n allen in lockdown thuis zitten. Je kunt intussen rustig iets anders doen, de oven doet zijn werk. Wij aten deze gepofte knolselderij in grote parten, puur met alleen een salade erbij. Heerlijk en een lekker vegan alternatief voor vlees. Al zullen de variaties van Ottolenghi ook fantastisch zijn.

Koop het boek FLAVOUR Heel veel groente, nog meer smaak hier: bol.com

door Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage

ISBN 9789059569911

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *