Knapperige apfelstrudel uit Wenen
Versgebakken apfelstrudel… een paar weken geleden ontdekte ik in Wenen hoe lekker dat is. Frisse appelvulling omhuld met een knapperige, dunne korst. Zo heel anders dan onze eigen stoere appeltaart. Apfelstrudel is juist luchtig en verfijnd, net als de keizerlijke hoofdstad van Oostenrijk zelf. Culinaire tour door Wenen Begin oktober was ik in Wenen. Samen
Lees meerTulpenbollen yummy!
“Tulpenbollen zijn heerlijk”, zei mijn uitgever Frits Poiesz. “Ja, echt…” Hij was naar een boerendiner geweest waar allerlei gerechten met tulpenbollen op het menu stonden. Bloembollenboerin Johanna Zijn tafeldame bleek biologische bloembollenboerin Johanna Huiberts-van den Berg te zijn. Samen met haar man John teelt ze biologische bloembollen en die moet je nou net hebben als
Lees meerWaar eet jij de beste taart in Wenen?
Afgelopen maand was ik een aantal dagen voor een culinaire foodtrip in Wenen. Op mijn lijstje stond sachertorte. Wat mij betreft een must taste als je in Wenen bent. Met een gids gingen we de stad in en zo kwamen we ook bij een van de beste klassieker op patisserie gebied. We hadden een tafel
Lees meerEekhoorntjesbrood
Het eekhoorntjesbrood is ook bekend onder de namen boleten, cèpes en porcini en is een dikke vlezige paddenstoel die voor komt in Europa en Noord-Amerika. Ze groeien vooral onder eiken, beuken en berkenbomen en houden van lichte plekken in het bos. Er zijn verschillende soorten boleten. De grootste kan wel tot 25 cm hoog worden
Lees meerMijn favoriete keukengerei is een houten pollepel
Mijn houten pollepel is mijn populairste keukengerei en ik zal je vertellen waarom. Ik denk dat iedereen wel zo’n favoriet heeft. Een apparaat of een bepaald mes waar je meer mee kunt dan waar je het voor gekocht hebt. Zo heb ik een houten pollepel, die een mooi uitgehold schepgedeelte heeft. Dus als ik een
Lees meerVenkel: verfijnd en veelzijdig
‘Verfijnd en veelzijdig’ dat kun je venkel wel noemen. De bleekgroene venkelknollen zijn als groente in opmars. Heerlijk om in de oven te roosteren, maar de verfijnde anijsachtige smaak komt in salades nog beter tot zijn recht. Venkel als kruid is hier minder bekend en behalve hier en daar gedroogd, nog niet te koop. Het
Lees meerPFD’s: Positieve Food Documentaires
De film Ratatouille uit 2007 was beslist een van mijn favoriete food-films. Een animatiefilm om over het werken en koken in een restaurant in Parijs met een rat als hoofdpersoon. Hij wist precies hoe je de gerechten bijzonder kon maken. Natuurlijk heb ik daarna films als Food.Inc, Forkes over Knives en King Corn gezien. Films
Lees meerVegetarisch weekmenu
7 dagen zonder vlees en vis De recepten voor het vegetarische weekmenu dat ik voor komende week heb samengesteld staan allemaal in onze uitdekeukenvan8 recept-bibliotheek. Elke dag lekker gezond eten, zonder vlees of vis. Ik heb gekozen voor inspirerende vegetarische gerechten die makkelijk te maken zijn. Alle 7 gerechten zijn gemaakt met veel seizoengroenten en
Lees meerHet nieuwe jagen en verzamelen
‘Jagen en verzamelen’ klinkt als iets van tienduizend jaar geleden, maar is in het Frankrijk waar ik mijn zomers doorbreng misschien wel actueler dan ooit. Niet uit noodzaak, maar omdat het zo heerlijk ontspannend werkt en er niets leuker is dan zelf de vruchten te plukken uit de natuur om je heen en tot iets
Lees meerRestaurant Callao: een Peruaanse hoogvlieger
Ofwel: de condor van Scheveningen. Mijn zwager verhuist met zijn vrouw naar Zuid-Frankrijk om daar zijn wrakke gewrichten in de zon te koesteren. Die zon scheen ook, stralend nog wel, toen wij hen met een lunch uitzwaaiden op een terras dat uitkeek over de binnenhaven van Scheveningen. We waren neergestreken bij Callao. Callao? Ja, de
Lees meerStress in de supermarkt; herkenbaar?
Wat eten we vanavond? Stress in de supermarkt; herkenbaar? Voor veel mensen is het dagelijks weer een terugkomend verhaal. Wat zetten we op tafel? Zeker als je kinderen hebt die snel muiten. Of als je een drukke dag hebt gehad en met een vol werk hoofd door de winkel loopt. Een aantal dagen van de
Lees meerAppels met smaak
Mooi maar met weinig smaak Appels met smaak, zijn die er nog? Volgende maand kan ik waarschijnlijk starten met het plukken van de appels uit onze eigen boomgaard. Daar kijk ik erg naar uit want ik vind al die appels die nu in de schappen liggen zo weinig smaak hebben. Het ziet er prachtig uit
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer