Venkel: verfijnd en veelzijdig
‘Verfijnd en veelzijdig’ dat kun je venkel wel noemen. De bleekgroene venkelknollen zijn als groente in opmars. Heerlijk om in de oven te roosteren, maar de verfijnde anijsachtige smaak komt in salades nog beter tot zijn recht. Venkel als kruid is hier minder bekend en behalve hier en daar gedroogd, nog niet te koop. Het
Lees meerPFD’s: Positieve Food Documentaires
De film Ratatouille uit 2007 was beslist een van mijn favoriete food-films. Een animatiefilm om over het werken en koken in een restaurant in Parijs met een rat als hoofdpersoon. Hij wist precies hoe je de gerechten bijzonder kon maken. Natuurlijk heb ik daarna films als Food.Inc, Forkes over Knives en King Corn gezien. Films
Lees meerVegetarisch weekmenu
7 dagen zonder vlees en vis De recepten voor het vegetarische weekmenu dat ik voor komende week heb samengesteld staan allemaal in onze uitdekeukenvan8 recept-bibliotheek. Elke dag lekker gezond eten, zonder vlees of vis. Ik heb gekozen voor inspirerende vegetarische gerechten die makkelijk te maken zijn. Alle 7 gerechten zijn gemaakt met veel seizoengroenten en
Lees meerHet nieuwe jagen en verzamelen
‘Jagen en verzamelen’ klinkt als iets van tienduizend jaar geleden, maar is in het Frankrijk waar ik mijn zomers doorbreng misschien wel actueler dan ooit. Niet uit noodzaak, maar omdat het zo heerlijk ontspannend werkt en er niets leuker is dan zelf de vruchten te plukken uit de natuur om je heen en tot iets
Lees meerRestaurant Callao: een Peruaanse hoogvlieger
Ofwel: de condor van Scheveningen. Mijn zwager verhuist met zijn vrouw naar Zuid-Frankrijk om daar zijn wrakke gewrichten in de zon te koesteren. Die zon scheen ook, stralend nog wel, toen wij hen met een lunch uitzwaaiden op een terras dat uitkeek over de binnenhaven van Scheveningen. We waren neergestreken bij Callao. Callao? Ja, de
Lees meerStress in de supermarkt; herkenbaar?
Wat eten we vanavond? Stress in de supermarkt; herkenbaar? Voor veel mensen is het dagelijks weer een terugkomend verhaal. Wat zetten we op tafel? Zeker als je kinderen hebt die snel muiten. Of als je een drukke dag hebt gehad en met een vol werk hoofd door de winkel loopt. Een aantal dagen van de
Lees meerAppels met smaak
Mooi maar met weinig smaak Appels met smaak, zijn die er nog? Volgende maand kan ik waarschijnlijk starten met het plukken van de appels uit onze eigen boomgaard. Daar kijk ik erg naar uit want ik vind al die appels die nu in de schappen liggen zo weinig smaak hebben. Het ziet er prachtig uit
Lees meerZero Waste restaurants in opkomst
‘Uit respect voor het leven, de omgeving en ons voedsel’ las ik bij een ‘zero waste’ restaurant. Het klinkt simpel, maar het moet ingewikkeld zijn om een zero waste restaurant te runnen. Ik heb respect voor deze vorm van creativiteit. Er zijn al een aantal restaurants en nu komt Nolla in Helsinki er nog bij.
Lees meerEen vega tour in Rotterdam doe je op de fiets
Een vega tour in Rotterdam doe je op de fiets. Net zo leuk en wel zo gemakkelijk als je een quickscan van hippe eigentijdse plant-based restaurants en zaken wilt maken. In Rotterdam zeggen ze ‘niet lullen maar poetsen’. De Rotterdammers zijn open-minded en pakken direct aan. Laten we niet onder stoelen en banken schuiven dat
Lees meerRoanne van Voorst: Ooit aten wij dieren
Zeker na het extreem warme weer vorige maand, met in heel Europa het ene na het andere warmterecord, kun je de veranderingen in het klimaat nauwelijks meer ontkennen. Voor Roanne van Voorst is het duidelijk. Alleen flexitarisch minder vlees eten of zelfs vegetarisch eten is niet meer genoeg om klimaatrampspoed in de nabije toekomst te
Lees meerWarmoes of anders gezegd, snijbiet
Warmoes of snijbiet, is een lekkere kleurrijke groente waar je zomaar tegenaan kunt lopen. Zoals wij laatst op de biologische zaterdagochtend-markt in het centrum van het Duitse Freiburg (een absolute aanrader!). De warmoes lag er prachtig uitgestald op verschillende kramen, we werden er helemaal vrolijk van. Mijn vriendin had het nooit eerder gezien. Natuurlijk wilde
Lees meerItalië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn
Mei van dit jaar kwam Italië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn uit. Ik ken Onno al jaren en ben fan van zijn recepten dus keek ik uit naar dit boek. Het heeft even geduurd voordat ik deze 414 pagina’s tellende dikke pil had doorgeworsteld. Nou ja, doorworstelen, dat klinkt een beetje negatief want
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer