Blog

Knapperige apfelstrudel uit Wenen

Versgebakken apfelstrudel… een paar weken geleden ontdekte ik in Wenen hoe lekker dat is. Frisse appelvulling omhuld met een knapperige, dunne korst. Zo heel anders dan onze eigen stoere appeltaart. Apfelstrudel is juist luchtig en verfijnd, net als de keizerlijke hoofdstad van Oostenrijk zelf. Culinaire tour door Wenen Begin oktober was ik in Wenen. Samen

Blog

Knapperige apfelstrudel uit Wenen

Versgebakken apfelstrudel… een paar weken geleden ontdekte ik in Wenen hoe lekker dat is. Frisse appelvulling omhuld met een knapperige, dunne korst. Zo heel anders dan onze eigen stoere appeltaart. Apfelstrudel is juist luchtig en verfijnd, net als de keizerlijke hoofdstad van Oostenrijk zelf. Culinaire tour door Wenen Begin oktober was ik in Wenen. Samen

Knapperige apfelstrudel uit Wenen

Versgebakken apfelstrudel… een paar weken geleden ontdekte ik in Wenen hoe lekker dat is. Frisse appelvulling omhuld met een knapperige, dunne korst. Zo heel anders dan onze eigen stoere appeltaart. Apfelstrudel is juist luchtig en verfijnd, net als de keizerlijke hoofdstad van Oostenrijk zelf.

Culinaire tour door Wenen

Begin oktober was ik in Wenen. Samen met een aantal culi-vriendinnen op culinaire ontdekkingstocht. Anneke Ammerlaan leidde ons in deze prachtige stad van de ene naar de andere culinaire verrassing. Zo liepen we opeens op de leukste markt ooit, waar elke kraam vol stond met prachtig uitgestalde heerlijkheden, die je allemaal wel wilde proeven en meenemen. Helemaal moe gelopen belandden we midden in de stad via een prachtige delicatessezaak in een kaasmakerij, waar de kaasmaker vol enthousiasme over zijn kazen vertelde en ons van alles liet proeven. Maar de leukste verrassing was toch wel de les in Apfelstrudel bakken die Anneke voor ons in restaurant Meissl & Schadn had geregeld.

Deeg flinterdun rekken

Gewoon in de kleine open keuken van het restaurant, waar ze direct naast ons ook enorme Wiener schnitzels aan het bakken waren. Daar stonden we met onze mooi witte schorten als kleine kinderen te luisteren naar de kok, een vrolijke jonge vrouw, die ons precies liet zien hoe je te werk gaat. Het deeg (zie noot 1) en de appelvulling (zie noot 2) had ze al voorbereid, want het ging er natuurlijk om hoe je het deeg zo dun mogelijk uitrolt en daarna over je gebolde handen al draaiend uit te rekken en zo nog veel dunner te laten worden. Net zolang tot je er bijna doorheen kunt kijken.

Kaiserbroodkruimels en appelschijfjes

Deze dunne deeglap werd weer zorgvuldig op de doek gelegd met een korte kant naar haar toe. Hierop verdeelde ze een 10 cm brede reep van een kruimelmengsel. Dit bleek te bestaan uit verkruimelde en in de oven geroosterde Kaiserbroodjes met suiker en gesmolten boter. Het zag eruit als in de keukenmachine verkruimelde roomboterkoekjes, dat leek ons een goed alternatief. Op dit kruimelmengsel verdeelde de jonge kok een 5 cm dikke laag appelvulling (appelschijfjes vermengd met kaneel, citroensap en rozijnen). De rest van de deeglap besprenkelde ze met wat gesmolten boter.

Vulling in deeg wikkelen

Vervolgens wikkelde onze jonge kok heel professioneel de appelvulling in de dunne deeglap, door de het doek steeds een stuk omhoog te trekken en het geheel een slag kantelde. De nog open uiteinden van het deeg kneep ze met haar kleine handen vakkundig dicht. Daarna legde ze de apfelstrudel voorzichtig op de bakplaat, bestreek de bovenkant met wat gesmolten boter. Na 15-17 minuten bakken in een oven van 200 °C was de apfelstrudel knapperig bruin en gaar.

En toen wij

Terwijl haar strudel in de oven stond waren wij aan de beurt. Eén voor één mochten we het nu zelf proberen. En hoeveel bakervaring we allemaal ook hebben, toch was het best eng het deeg zo mooi uit te rekken en er zo’n gave rol van te maken terwijl ze met z’n allen je op de vingers keken. Maar we brachten het er allemaal goed vanaf, want de kok – een vrolijke jonge vrouw, die dit maar te goed begreep – liet meteen ook zien hoe je een gat in het dunne deeg makkelijk weer dicht kon maken, zonder dat iemand dat later zag. Tot slot gingen we na een stuk apfelstrudel verorberd te hebben met een apfelstrudeldiploma en een doos met onze zelfgemaakte apfelstrudel onder de arm voldaan naar het hotel. Het vliegtuig terug geurde helemaal naar onze zelfgebakken apfelstrudel en thuis was ook iedereen blij!

1: Meng voor het deeg voor 2 strudels 150 g bloem in een kom al roerend met 10 ml (raap)olie, 100 ml lauwwarm water en een snufje zout. Blijf roeren tot het deeg van de kom los laat. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 2 bollen. Leg deze in een kom en schenk er wat olie over. Laat het deeg een half uur rusten.

2: Schil voor de vulling 10 stevige en geurige appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne schijfjes. Meng de schijfjes in een kom met 100 g rozijnen, suiker naar smaak, kaneel naar smaak en een scheutje rum. Laat dit een half uur staan tot de appel wat zacht wordt.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *