Blog

Tulpenbollen yummy!

“Tulpenbollen zijn heerlijk”,  zei mijn uitgever Frits Poiesz. “Ja, echt…” Hij was naar een boerendiner geweest waar allerlei gerechten met tulpenbollen op het menu stonden. Bloembollenboerin Johanna Zijn tafeldame bleek biologische bloembollenboerin Johanna Huiberts-van den Berg te zijn. Samen met haar man John teelt ze biologische bloembollen en die moet je nou net hebben als

Blog

Tulpenbollen yummy!

“Tulpenbollen zijn heerlijk”,  zei mijn uitgever Frits Poiesz. “Ja, echt…” Hij was naar een boerendiner geweest waar allerlei gerechten met tulpenbollen op het menu stonden. Bloembollenboerin Johanna Zijn tafeldame bleek biologische bloembollenboerin Johanna Huiberts-van den Berg te zijn. Samen met haar man John teelt ze biologische bloembollen en die moet je nou net hebben als

Tulpenbollen yummy!

“Tulpenbollen zijn heerlijk”,  zei mijn uitgever Frits Poiesz. “Ja, echt…” Hij was naar een boerendiner geweest waar allerlei gerechten met tulpenbollen op het menu stonden.

Bloembollenboerin Johanna

Zijn tafeldame bleek biologische bloembollenboerin Johanna Huiberts-van den Berg te zijn. Samen met haar man John teelt ze biologische bloembollen en die moet je nou net hebben als je ze wilt eten. De gerechten waren verrassend lekker, spannend en creatief.

Tulpenbollen op het menu

Met Johanna’s enthousiaste uitleg en alle informatie die zij gaf over het eten van tulpenbollen en bloemen (maar ook van andere planten) werd het razend interessant: “altijd verse biologische bollen eten en niet van die ouwe droge exemplaren waardoor ze in de tweede wereld oorlog zo’n slechte naam hebben gekregen. Bollen die in de zomer de grond uit komen, kun je tot eind december goed eten. Maar je kunt ze (voorgekookt) ook invriezen. Tulpenbollen smaken een beetje naar ui en de textuur houdt het midden tussen tamme kastanje en aardappel. Heerlijk in combinatie met allerlei kruiden en op veel verschillende manieren te bereiden. Er bestaan (Romeinse) recepten die al eeuwen oud zijn. De bloemen van de verschillende rassen zoals de Giant Orange, Sunrise, Red Impression en de Pink Impression zijn het lekkerst. Zowel grotere als kleine bollen worden gegeten. De bereidingstijd is maar kort. Tulpenbollen zijn gezond en zeer voedzaam. Verrukkelijk in stamppotten; aan spiesjes; in salade; door sausjes; gefrituurd; in gehakttaart; met Gnocchi; in cake etc. Sterren chefs zetten ze als delicatesse op tafel.”

Dat vraagt om een boek

Zoveel boeiende informatie en zulke lekkere tulpenbol-en bloemgerechten, yummy… Uitgever Frits heeft er een kort nachtje over geslapen en de volgende ochtend direct gebeld met Johanna of zij er zin had om een Tulpkookboek te maken. Dat idee viel op vruchtbare aarde. Samen met Reineke van Tol van Natuur & Milieufederatie Noord-Holland ging Johanna aan de slag. “Eet Smakelijke Tulp” is het onverwacht smaakvolle resultaat.

Het boek Eet Smakelijk Tulp is verkrijgbaar bij de boekhandel €18,50  ISBN 978 94 91549 97 7
en
Het boek Eet Smakelijk Tulp met een doosje tulpenbollen (€ 24,50) exclusief verzendkosten

Ook hier te bestellen!

P.S. Ik denk Sinterklaas of kerstcadeau!

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *