Blog

Venkel: verfijnd en veelzijdig

‘Verfijnd en veelzijdig’ dat kun je venkel wel noemen. De bleekgroene venkelknollen zijn als groente in opmars. Heerlijk om in de oven te roosteren, maar de verfijnde anijsachtige smaak komt in salades nog beter tot zijn recht. Venkel als kruid is hier minder bekend en behalve hier en daar gedroogd, nog niet te koop. Het

Blog

Venkel: verfijnd en veelzijdig

‘Verfijnd en veelzijdig’ dat kun je venkel wel noemen. De bleekgroene venkelknollen zijn als groente in opmars. Heerlijk om in de oven te roosteren, maar de verfijnde anijsachtige smaak komt in salades nog beter tot zijn recht. Venkel als kruid is hier minder bekend en behalve hier en daar gedroogd, nog niet te koop. Het

Venkel: verfijnd en veelzijdig

‘Verfijnd en veelzijdig’ dat kun je venkel wel noemen. De bleekgroene venkelknollen zijn als groente in opmars. Heerlijk om in de oven te roosteren, maar de verfijnde anijsachtige smaak komt in salades nog beter tot zijn recht. Venkel als kruid is hier minder bekend en behalve hier en daar gedroogd, nog niet te koop. Het wordt tijd dat daar eens verandering in komt. Want venkel is één van de oudste gecultiveerde planten uit het mediterrane gebied, die de Grieken en Romeinen al veelvuldig gebruikten. Vooral als kruid tegen allerlei spijsverteringskwalen.

Bronze venkel

In mijn tuin staan 2 prachtige, hoge struiken bronze venkel, waarvan ik de hele zomer door de mooi fijne pluimen met donkergroen-bronze spitse blaadjes pluk. Die smaken heerlijk bij vis, in salades of fijngehakt als garnering op een mooi groene doperwtensoep. Ik gebruik fijngehakte venkelblaadjes ook veel in vinaigrette, romige yoghurtsausjes voor bij lamsvlees of vis. Fijngehakte venkel is ook lekker in omelet of roerei. Mijn favoriet zijn eitjes in een potje uit de oven met reepjes gerookte zalm en fijngehakte venkel. De smaak van bronze venkel is verfijnder en minder krachtig dan van de groene venkelplant, maar daardoor ook minder overheersend.

Bloemschermen vol zaadjes

De venkelstruiken bloeien de hele zomer door met tere bloemschermen met kleine gele bloemetjes. Die bloemetjes ontwikkelen zich tot kleine dikke zaadjes, die je ook weer in de keuken kunt gebruiken. Zo tegen het begin van de herfst knip ik de schermen eraf en laat de zaadjes drogen. Gewoon uitgespreid op een blad in de keuken. Ik bewaar de droge zaadjes in een goed afgesloten blikje, zodat het aroma niet verloren gaat. Een mooi ‘venkel’ voorraadje voor in de winter.

Warm winteraroma

Venkelzaadjes geven een heerlijk warm aroma aan winterse stoofpotten met lamsvlees, varkensvlees of eend en doen het ook goed in pittige curries. Plet de zaadjes even in een vijzel, dan komt het aroma nog beter tot zijn recht. Gebruik venkelzaadjes in een marinade voor vlees of meng gevijzelde zaadjes eens door gehakt of saucijzenvlees en maak er spiesjes van. Venkelzaadjes combineren goed met linzen, kikkererwten, kool, komkommer, prei, rode biet en tomaat. En als je van bakken houdt: meng eens wat venkelzaad door het brooddeeg of bak er hartige koekjes mee. Ik las net dat venkelzaadjes ook een boost geven aan appeltaart. Dat ga ik snel eens proberen.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *