Blog

Het onbekende Sofia in Bulgarije

We komen begin van de avond aan op het vliegveld van Sofia in Bulgarije. Voor mij een totaal nieuwe stad en het is altijd weer spannend wat je gaat ontdekken. Zeker op culinair gebied. Drie restaurants zijn gereserveerd en de rest gaat op de gok. We eten die avond om 9 uur bij Made in

Blog

Het onbekende Sofia in Bulgarije

We komen begin van de avond aan op het vliegveld van Sofia in Bulgarije. Voor mij een totaal nieuwe stad en het is altijd weer spannend wat je gaat ontdekken. Zeker op culinair gebied. Drie restaurants zijn gereserveerd en de rest gaat op de gok. We eten die avond om 9 uur bij Made in

Het onbekende Sofia in Bulgarije

We komen begin van de avond aan op het vliegveld van Sofia in Bulgarije. Voor mij een totaal nieuwe stad en het is altijd weer spannend wat je gaat ontdekken. Zeker op culinair gebied. Drie restaurants zijn gereserveerd en de rest gaat op de gok.

We eten die avond om 9 uur bij Made in Home, een meer dan gezellig restaurant. Het is duidelijk dat dit vroeger de beneden verdieping van een woonhuis was. Er is een warme sfeer gecreëerd en er zijn gelukkig geen muren weggeslagen. Losse tafeltjes, veel jonge mensen en vreemde kunst en objecten aan de muur. Kortom, gezellig zeggen wij Nederlanders dan. We starten met 3 soorten hummus, tarama (viskuit spread) en brood met het speciale Bulgaarse kruidenmengsel Chubritza. Daarna bestellen we allemaal een ander hoofdgerecht van kip tot vis tot vegetarisch.

De tweede avond eten we bij Raketa Raki, een bar-restaurant waar ze ‘het communisme’ als decoratie hebben. Langs de wanden staan kasten vol met oude radio’s, lp-hoezen, projectors, naambordjes, beeldjes en telefoons. Ook hier weer een enthousiast redelijk jong publiek. Zoals uit de naam blijkt staan ze bekend om de Raki, een uit wijnmost gemaakte drank met een hoog alcohol percentage (45%). Op de kaart staan een stuk of 8 verschillende smaken. Omdat het Bulgaarse schrift totaal onleesbaar is, zijn we blij met een Engelstalig menu. De ober beveelt ons, natuurlijk buiten de Raki die we willen proeven, de perfecte Bulgaarse wijn aan: Tamianka van het wijngoed Bratanov.

De derde avond eten we bij het slow food restaurant Bagria, waar we, misschien een beetje tuttig, toch maar weer dezelfde wijn als gisteren bestellen. Het eten is onvoorstelbaar mooi van smaak. Gelukkig bestellen we allemaal iets anders, zodat we ook van elkaar kunnen proeven. Het blijft leuk om restaurants te reserveren in verschillende wijken van de stad en zo al lopend ‘verplicht’ die onbekende wijken ook te ontdekken.

Voor het ontbijt eten we de specialiteit Baritza (een soort platte pannenkoek van kaas-deeg met verschillende vullingen), avocadotoast of een overheerlijke croissant.

Toch nog maar even iets over Sofia. Sofia is een jonge stad, 140 jaar geleden hadden ze nog ca. 20.000 inwoners. Inmiddels zijn dat er meer dan 1.3 miljoen. De stad heeft, net als Parijs, veel parken. Er zijn nauwelijks kleine steegjes, wel brede straten. Wat opvalt zijn de grote hoeveelheden bankjes en zitgelegenheden in de stad. Op eetgebied zijn er nog heel veel kleine kruideniertjes, alhoewel je ook hier de cafés voor koffie en loungen ziet verschijnen. Zeer apart waren de kleine ‘gesloten’ winkels zonder ingang, vaak met maar 1 product zoals noten of chocolade. Je kunt het assortiment wel zien, maar niet aanraken. In de voorgevel zit een luikje van ca. 30 x 30 cm waar je je bestelling doet en kunt betalen.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *