Poilâne

  Posted on   by   Geen reacties

Voor mijn verjaardag heb ik het net verschenen boek Poilâne, the secrets of the World-Famous bread bakery gekregen. Negentien jaar geleden ben ik bij Lionel Poilâne in Parijs op bezoek geweest en daarna heb ik hem nog een aantal keren ontmoet totdat hij op vrij jonge leeftijd in 2002 samen met zijn vrouw in een helikopter verongelukte. Zij lieten twee jonge dochters achter. De toen 18-jarige dochter Apollonia zette, terwijl ze ook studeerde, de bakkerij voort. En nu is er van haar hand dit Engelstalige boek verschenen.

En dan wil ik eigenlijk alleen maar zeggen: kopen, kopen, snel kopen dat boek. Zodra ik er in begon te lezen, wilde ik meteen de keuken in. Niet eerst mijn werk afmaken, nee ‘walnut-bread parsley pesto’, ‘dukka croutons’, ‘pain au chocolat’, ‘pain perdu’ of ‘bread granola’ maken. En wel onmiddellijk. Wat een heerlijk boek, ongenadig creatief wat je met dit mooie Poilâne brood van zuurdesem kunt maken. En elke keer bij het recept staat vermeld ‘… of ander zuurdesem brood’. Dan heb je wel klasse. De fotografie is prachtig en haar verhalen zijn ongenadig inspirerend. De receptuur is ingedeeld in ochtend, middag en avond. Mij hoor je het weekend even niet. Ik ben met ‘brood’ bezig.

Er zijn een paar winkels die Poilâne brood in Nederland verkopen, maar je kunt het brood ook online bestellen.

POILÂNE door Apollonia Poilâne. ISBN. 978-1-328-81078-6 (uitgever is Houghton Mifflin Harcourt)

 


Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *