Voor mijn verjaardag heb ik het net verschenen boek Poilâne, the secrets of the World-Famous bread bakery gekregen. Negentien jaar geleden ben ik bij Lionel Poilâne in Parijs op bezoek geweest en daarna heb ik hem nog een aantal keren ontmoet totdat hij op vrij jonge leeftijd in 2002 samen met zijn vrouw in een helikopter verongelukte. Zij lieten twee jonge dochters achter. De toen 18-jarige dochter Apollonia zette, terwijl ze ook studeerde, de bakkerij voort. En nu is er van haar hand dit Engelstalige boek verschenen.
En dan wil ik eigenlijk alleen maar zeggen: kopen, kopen, snel kopen dat boek. Zodra ik er in begon te lezen, wilde ik meteen de keuken in. Niet eerst mijn werk afmaken, nee ‘walnut-bread parsley pesto’, ‘dukka croutons’, ‘pain au chocolat’, ‘pain perdu’ of ‘bread granola’ maken. En wel onmiddellijk. Wat een heerlijk boek, ongenadig creatief wat je met dit mooie Poilâne brood van zuurdesem kunt maken. En elke keer bij het recept staat vermeld ‘… of ander zuurdesem brood’. Dan heb je wel klasse. De fotografie is prachtig en haar verhalen zijn ongenadig inspirerend. De receptuur is ingedeeld in ochtend, middag en avond. Mij hoor je het weekend even niet. Ik ben met ‘brood’ bezig.
Er zijn een paar winkels die Poilâne brood in Nederland verkopen, maar je kunt het brood ook hier online bestellen.
POILÂNE door Apollonia Poilâne. ISBN. 978-1-328-81078-6 (uitgever is Houghton Mifflin Harcourt)