Cuisine: Nederlands

Nagerecht - 11 november 2016

Appelkruimeltaart met een vleugje roos

Eind oktober begin november worden de appels van de bomen geplukt. Doordat de vogels ook van een appeltje houden liggen er ook regelmatig aangevreten appels op de grond. Van deze appels maak ik dan appelmoes en appelstroop. Maar dit lekkere appeltaartje met de subtiele smaak van roos is ook een van onze favorieten. Voorbereidingstijd: 25 minuten Oventijd: 25-30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 11 november 2016

Prei tortilla

Winterprei is iets stugger dan de prei die je in de zomer koopt. Zachtjes gaar stoven in een beetje boter, verwerkt in een pastasaus of ovenschotel komt de winterprei goed tot zijn recht. Voorbereidingstijd: 15 minuten Oventijd: 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 11 november 2016

Geroosterde bloemkool met rode rijst, paprikapesto en basilicumolie

Rode rijst is heel smaakvol en voedzaam in combinatie met geroosterde bloemkool, paprikapesto en basilicumolie zet je een bijzonder gerecht op tafel. Ik serveerde er lamsworstjes bij maar ook in combinatie met feta, verse geitenkaas of kip smaakt dit gerecht heerlijk. Kun je geen rode rijst krijgen gebruik dan zilvervliesrijst. Bereidingstijd: 45 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 11 november 2016

Rode zuurkoolstamppot

Al jaren maak ik zuurkool, leuk om te doen. Bovendien smaakt zelfgemaakte zuurkool veel lekkerder dan kant en klaar gekochte. En naarmate de winter verstrijkt wordt hij alleen maar lekkerder. Dit jaar maakte ik ook een paar potten zuurkool van rode kool. Het resultaat; een prachtige helderrode zuurkool die ook tijdens het bereiden zijn mooie kleur behoudt. Wil je ook een keer zelf zuurkool maken? Het recept vindt je op mijn Bereidingstijd: 30 minuten

Lees meer
24 oktober 2016

Appel “crumble” met kardemom

Met de James Grieve appels uit de tuin van mijn zus heb ik een lekkere appel crumble met kardemom als toetje gemaakt. Deze stevige zurige appel vind ik heerlijk om mee te bakken. Net als de Jona Gold, Granny Smith en de oude vertrouwde Goudrenet natuurlijk. Maar een iets zoetere Elstar of Alkmene (deze moet na de pluk snel op, maar is wel een heel lekkere appel) zijn ook uitstekend. Als ik deze zoetere appels gebruik voeg ik wel wat extra citroensap toe. Deze Engelse “apple crumble” is een van de lekkerste toetjes die ik ken. Al toetje, van mij mag het - net als zoveel andere Engelse baksels die ze daar als dessert eten - ook bij de koffie of de thee! Heerlijk met “Clotted Cream”. Deze dikke room is oorspronkelijk de room die aan de wand van melkbussen bleef hangen, vooral bekend uit Cornwall waar het bij scones met jam wordt gegeten. Mascarpone is er ook lekker bij of - en dat ook echt Engels – warme custard. 6-8 porties Bereidingstijd ca. 20 minuten + 25-35 minuten bakken

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2016

Hete bliksem met salie, knoflook en wild zwijnham

Er zijn op het ogenblik zoveel lekkere appeltjes. Met het frissere weer fijn om daar hete bliksem mee te maken. Heel lekker met een wild zwijn hammetje. De mijne kocht ik bij poelier Ruig. Ze hebben een fijne winkel in Oostzaan maar je kunt hun producten ook bestellen: Webpoelier.nl Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 35 minuten

Lees meer
7 oktober 2016

Filocrackers met rucola-yoghurt en gekonfijte tomaatjes

Als ik van een ingrediënt meer moet kopen dan ik nodig heb in een recept ,maak ik er op andere dagen weer wat anders mee. De overgebleven yoghurt van de muffins van deze week heb ik gebruikt in een lekkere crème voor op deze crackers. De salie van de cantharellen en gnocchi heb ik opgemaakt in de hete bliksem. De bleekselderij heb ik zowel bij hete bliksem als de linzen gebruikt. De manier om niet met restjes te blijven zitten! Klein gerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten en ca. 50 minuten in de oven

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2016

Eekhoorntjesbrood van de grill met Puy linzen

Eekhoorntjesbrood uit eigen bos is zo’n beetje het lekkerste dat ik ken. Helaas heb ik deze voor het recept moeten kopen. De notige smaak van de linzen gaan er heel goed bij. Ik heb heerlijke bio Puy Linzen gebruikt van Mahuna. Die hebben ze gewoon bij mijn Deen supermarkt in Amstelveen, in handige hersluitbare potjes. Voorweken is niet nodig. De grilltijd van de paddenstoelen is afhankelijk van de grote en dikte. Leg kleine dunne wat later bij grotere dikkere, zodat alles tegelijk klaar is. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 55 minuten (inclusief 45 minuten zachtjes garen)

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2016

Cantharellen met aardappelgnocchi en salie

Ik ben gek op paddenstoelen. In het bos in Frankrijk, waarin mijn huis staat, is het meestal een luilekkerland in deze tijd van het jaar. Zo jammer dat er vanwege de veel te droge nazomer zo weinig zijn. Moet ik naar de winkel om mijn paddenstoelenmaaltje bij elkaar te scharrelen. Maar het is dus wel gelukt om daar cantharellen vinden. Heerlijk met de lekker luchtige aardappelgnocchi waarvoor je het recept van Yolanda kunt gebruiken dat je in ons archief kunt vinden (de halve hoeveelheid is voor 2 personen voldoende). Je kunt aardappelgnocchi ook kant en klaar kopen. Mijn cantharellen waren trouwens best vuil, dus heb ik ze, tegen alle regels in, in een bak water schoongemaakt. Daarna heb ik ze een paar uur in een vergiet laten uitlekken zodat al het vocht dat ze snel hadden opgezogen er weer uit kon lekken. Hoofdgerecht voor 2-3 personen bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 1 oktober 2016

aardappelsoepstengels

Deze soepstengels gemaakt met aardappel zijn heerlijk om te snacken of als tussendoortje. En natuurlijk ook lekker om te serveren bij een kop soep om de maaltijd compleet te maken. Ze zijn ook lekker om te serveren bij het voorgerecht in plaats van brood. Gebruik bloemige aardappels zoals Dore of Bildstar.

Lees meer
Bijgerecht - 24 september 2016

Witlof, sinaasappel, anijs en kappertjes

Witlof smaakt heerlijk als de groente geroosterd of gegrild wordt. In combinatie met sinaasappel, anijs en het licht zilte van de kappertjes zet je een verrassend groentegerecht op tafel. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 september 2016

Broodje pulled kip met avocado

Pulled pork is in! Je kon van de zomer geen kooktijdschrift openslaan of er stond wel een pulled pork recept in. Omdat ik wat kipvlees over had van een pan bouillon trekken heb ik pulled chicken gemaakt. Dat viel bij iedereen erg in de smaak. Dus dat recept wil ik graag met jullie delen. Voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer