Appel “crumble” met kardemom

Appel “crumble” met kardemom

Met de James Grieve appels uit de tuin van mijn zus heb ik een lekkere appel crumble met kardemom als toetje gemaakt. Deze stevige zurige appel vind ik heerlijk om mee te bakken. Net als de Jona Gold, Granny Smith en de oude vertrouwde Goudrenet natuurlijk. Maar een iets zoetere Elstar of Alkmene (deze moet na de pluk snel op, maar is wel een heel lekkere appel) zijn ook uitstekend. Als ik deze zoetere appels gebruik voeg ik wel wat extra citroensap toe.
Deze Engelse “apple crumble” is een van de lekkerste toetjes die ik ken. Al toetje, van mij mag het – net als zoveel andere Engelse baksels die ze daar als dessert eten – ook bij de koffie of de thee! Heerlijk met “Clotted Cream”. Deze dikke room is oorspronkelijk de room die aan de wand van melkbussen bleef hangen, vooral bekend uit Cornwall waar het bij scones met jam wordt gegeten. Mascarpone is er ook lekker bij of – en dat ook echt Engels – warme custard.

6-8 porties
Bereidingstijd ca. 20 minuten + 25-35 minuten bakken

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de appels, halveer, verwijder de klokhuizen, snijd de appels in stukjes en doe ze in een pan. Rasp de citroenschil fijn boven de appel. Halveer en knijp een halve citroen erboven uit boven. (Gaat makkelijk als je er een vork in steekt en die een beetje heen en weer wrikt terwijl je knijpt. Houd er wel een zeefje onder om de pitjes op te vangen.) De rest van de citroen wordt niet gebruikt. Breek de kardemompeultjes open en laat de zaadjes op de appel vallen. Roer er dan 50 g suiker door.
  3. Kook de appels op een matig vuur 7 tot 12 minuten (hoe langer je kookt hoe zachter de appel, dus als je van stevige stukjes appel houdt 7 minuten koken en voor zachter langer.) Geregeld roeren. Voeg op het laatst de kaneel toe. Laat de appelcompote een beetje afkoelen.
  4. Maak ondertussen de crumble: Snijd de koude boter in kleine stukjes. Doe ze met de bloem, 100 g suiker en een snuf zout in de mengbeker met mes van een foodprocessor of grote schaal. Laat de machine even draaien of snijd de boter met 2 messen die je kruislings langs elkaar laat glijden door de bloem met boter. De crumble moet eruit zien als grove broodkruimels.
  5. Schep de appelcompote in de ovenvaste schaal of schaaltjes. Verdeel de crumble erover. Bak in de hete oven in 25-35 minuten goud bruin. Warm, lauw of koud serveren.

Appel “crumble” met kardemom

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer