Brunch

Misosoep met asperges

Brunch

Misosoep met asperges

Ook in Japan kennen ze de witte en groene asperge. Met deze eenvoudige asperge misosoep kun je fijn variëren, vegetarisch of met vis of vlees. Ik heb de soep gemaakt met een stukje vis en shiitakes, daardoor mis je wel de smaak van het aanbakken van bijvoorbeeld bacon, maar door het aanbakken van de aardappelstukjes had ik toch een wat diepere smaak.

In de toko die Japanse ingrediënten heeft, vind je zakjes dashi poeder en miso. En als je er toch bent, koop dan meteen Furikake (mengsel van o.a. zeewier en sesamzaad) en de Japanse 7-kruidenpoeder Shichimi Togarashi voor wat extra pit.

Bereidingswijze

  1. Doe 2 zakjes dashi poeder en 1 liter water in een pan met deksel. Sluit de pan en breng aan de kook op middel vuur. Zodra het water kookt, schud je de zakjes heen en weer om het poeder losser te krijgen zodat het water de smaak nog beter opneemt.
  2. Schil de aardappel, snijd hem in de breedte in rondjes van 2 cm en snijd deze vervolgens in vieren. Laat de stukjes even in water weken om het zetmeel te verwijderen. Dep ze droog.
  3. Breek het onderste deel van groene asperges of schil witte asperges en verwijder het onderste harde deel. Snijd ze vervolgens diagonaal in stukjes van 1.5 cm. Snijd de shiitake in reepjes.
  4. Verhit in een pan met deksel een klein beetje neutrale olie, bak de aardappelen heel kort aan, giet de dashi in de pan en kook de aardappelstukjes 7 minuten. Voeg de aspergestukjes en shiitake toe en kook nog 4 minuten, voeg de in stukjes gesneden vis aan het eind van de kooktijd kort toe tot ook de vis gaar is. Zet het vuur uit.
  5. Doe 4 eetlepels miso in een zeefje of diepe lepel, houd dit in de warme soep en roer tot de miso is opgenomen in de dashi.
  6. Verdeel de soep over 4 komen, voeg een klein stukje boter toe en serveer. Garneer naar smaak met de bosui, furikake, bonitovlokken en/of 7-kruidenpoeder.

Misosoep met asperges

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer