Hoofdgerecht

Miso zalm

Hoofdgerecht

Miso zalm

Hoofdgerecht

Miso zalm

Een klein feestje is dit gerecht altijd voor mij. Zeker met mijn zelfgemaakte miso. Houd er rekening mee dat de zalm 1 tot 2 uur in de koelkast moet marineren.

Als je graag Japans kookt, zorg er dan voor dat je deze 4 basis ingrediënten in huis hebt. Ze komen bijna in elk Japans gerecht voor. Dat zijn: mirin (zoete rijstwijn), Japanse sojasaus, sake (Japanse wijn) en rijstazijn (azijn gemaakt van rijst). Vaak heb je maar een eetlepel nodig, je kunt er behoorlijk wat gerechten mee bereiden.

 

Bereidingswijze

  1. Strijk met je vingers over de zalm en verwijder eventuele schubben of graatjes. Maak een mengsel, in een platte schaal waar de filets inpassen, van de miso, sake, mirin, sojasaus en geroosterde sesamolie. Leg de zalmfilets met de huid naar boven in de marinade. Schep ook wat miso marinade over het vel en de zijkanten.
  2. Dek de schaal af en zet maximaal 1-2 uur in de koelkast. Als je zalm erg dik is (meer dan 2,5 cm) kun je hem tot 3 uur laten marineren, maar laat de zalm niet een nacht in de koelkast marineren. De miso maakt de zalm dan veel te zout.
  3. Beleg een bakblik met aluminiumfolie en vet ligt in. Onderaan de bereidingswijze vertel ik ook nog even wat je moet doen als je geen grill in de oven hebt.
  4. Verwarm de grill in de oven op 290 graden. Haal de zalm uit de koelkast en verwijder alle extra marinade. Miso verbrandt namelijk snel. Je kunt de marinade er bijvoorbeeld voorzichtig met een mes af schrapen. Leg de filets op het bakblik met de huid naar beneden en schuif het rek op ca. 23 cm van de hittebron in de oven.
  5. Grill de zalm in ongeveer 10-13 minuten tot het dikste deel een interne temperatuur van 52-54 graden heeft bereikt. Medium rare ligt zo rond de 49 graden. Nadat de zalm uit de oven is, gaart ze, net als andere soorten vlees of vis, nog verder.
  6. Als de zalm in laagjes loslaat, is de zalm gaar. Haal de zalm uit de oven en garneer met de bosui en sesamzaad. Serveer met rijst.
  7. Bereiding in de oven. Verhit de oven tot 215 graden en leg de filets met de huid naar beneden op het bakblik. Zet het bakblik in het midden van de oven en bak in ca. 18 tot 20 minuten tot de interne temperatuur 52-54 graden is. Als de zalm in laagjes loslaat, is de zalm gaar.

Miso zalm

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer