Bijgerecht

Tsukemono, Japanse pickles

Bijgerecht

Tsukemono, Japanse pickles

Bijna elke maaltijd in Japan gaat vergezeld van Tsukemono, ingelegde/gepekelde/ingemaakte groenten. Een klein beetje maak je er eigenlijk nooit van en dat is maar goed ook, want een voorraadje in je koelkast is heel handig. Gewoon als je gezond wilt snacken, op een boterham met kaas of door een salade. Lekkere mogelijkheden genoeg. Morgenavond komen de buren bij mij eten en dan zijn deze Tsukemono zeker een onderdeel van mijn Japanse maaltijd. Drie stuks heb ik er gemaakt. Gepekelde komkommer, gepekelde daikon en Amazuzuke, een combinatie van gemarineerde spitskool en wortel. Je hebt voor allemaal bijna dezelfde ‘pickling saus’ nodig, maar toch zijn ze anders van smaak door de verschillen in verhoudingen van de ingrediënten en de groenten die je gebruikt.

Nelleke van Lindonk

Bereidingswijze

 1. Bereiding GEPEKELDE KOMKOMMER
 2. Doe zout, suiker en mosterdpoeder in een plastic afsluitbare zak en wrijf aan de buitenkant van de zak zodat alles goed mengt.
 3. Snijd een klein stukje van de uiteinden van de komkommer af (de Hollandse komkommer snijd je doormidden of in drie stukken). Wrijf de uiteinden tegen elkaar aan, zodat de bittere smaak wat verdwijnt. Doe de komkommerstukken in de zak en plet de lucht eruit. Zip de zak dicht. Wrijf de komkommers heel goed met het mengsel in en leg ze van een paar uur tot een dag in de koelkast.
 4. Giet het ontstane vocht weg en snijd, zoveel als je dan nodig hebt, in plakjes. De rest kun je 2 tot 3 dagen, in een afgesloten bakje, bewaren in de koelkast.
 5. Bereiding GEPEKELDE DAIKON
 6. Schil de daikon en snijd in plakjes van 6 mm. Snijd de chilipeper in kleine stukjes en verwijder de zaadjes als je de Tsukemono minder pittig wilt.
 7. Doe alle ingrediënten in een afsluitbare plastic zak en wrijf alles goed door elkaar zodat de daikon goed gemengd is met de rest van de ingrediënten. Plet de lucht uit de zak en sluit hem. Leg de zak nu 2 tot 3 uur in de koelkast.
 8. Je kunt ze tot een maand in een goed afsluitbare bak of pot in de koelkast bewaren. Als de smaak te sterk wordt, giet je het vocht eruit.
 9. AMAZUZUKE van spitskool en wortel
 10. Maak eerst de Amazu (de pekelvloeistof). Meng hiervoor 250 ml rijstwijn, 100 gram suiker en 2 theelepels zout in een steelpan en roer tot de suiker is opgelost. Zodra het vocht kookt zet je het vuur uit en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur. Voor dit recept gebruik je 5 eetlepels. De rest doe je in een afsluitbare pot en bewaar je 2 tot 3 maanden in de koelkast en nog heel veel lekkere gepekelde groenten van maken.
 11. Snijd de kool in reepjes van 6 mm. Schil de wortel, snijd in stukken en vervolgens in reepjes. Doe de kool en wortel in een afsluitbare plastic zak en voeg 1 theelepel zout toe. Sluit de zak en wrijf de groenten 1 minuut en laat 15 minuten rusten.
 12. Open de zak en giet het beetje vocht dat ontstaan is weg. Voeg 5 eetlepels Amazu bij de groenten en meng met de groenten. Snijd de chilipeper in kleine stukjes en verwijder de zaadjes als je een minder pittige Tsukemono wilt. Voeg het citroensap toe en neem de plastic zak in je handen en wrijf tot alles goed vermengd is.
 13. Laat minimaal 15 minuten (of een paar uur staan) staan om de groenten te laten marineren. Wat je over hebt bewaar je in een goed afsluitbaar potje 1 tot 3 dagen in de koelkast. Serveer deze Amazuzuke op een klein schaaltje als Tsukemono of in een groter schaaltje als een salade.

Tsukemono, Japanse pickles

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer