Tussengerecht

Japanse Dashi met bonito, spinazie en sesam

Tussengerecht

Japanse Dashi met bonito, spinazie en sesam

Dashi is een verfijnde visbouillon gemaakt van gedroogde bonito schilfers en zeewier. Uitstekend om te serveren als tussengerecht in een uitgebreid menu. Dashi wordt in de Japanse keuken ook vaak als basis van gerechten en smaakmaker gebruikt. Er is ook uitstekende dashi in poedervorm verkrijgbaar (‘dashi-no-moto’). Daarmee is deze geraffineerde bouillon nog makkelijker te maken.

Bereidingswijze

  1. Spoel het zeewier onder koud stromend water af.
  2. Breng 1 liter koud water in een pan met de repen zeewier aan de kook en laat het water 10 minuten koken.
  3. Neem de pan van het vuur en verwijder het zeewier.
  4. Roer de bonitovlokken door het water en breng het water weer aan de kook. Neem de pan direct van het vuur en wacht enkele minuten tot de bonitovlokken naar de bodem gezakt zijn. Zeef de bouillon door de passeer- of de theedoek.
  5. Snijd ondertussen 6 heel dunne lange reepjes van de sinaasappel, ca. ¾ cm breed en zo dun dat je er bijna door kunt kijken. (De rest van de sinaasappel wordt niet gebruikt in dit recept.)
  6. Breng de bouillon vlak voor serveren tegen de kook aan. Proef en voeg eventueel een scheutje sojasaus toe. Doe er een klein handje babyspinazie bij.
  7. Leg de reepjes sinaasappel in soepkommetjes of theekopjes en druppel in elk een paar druppels sesamolie. Schep de bouillon in de kommetjes.

Japanse Dashi met bonito, spinazie en sesam

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer