Cuisine: Amerikaans

31 juli 2024

“Caesar Salad”-Sandwich met geroosterde paprika en hazelnoten

Mijn eerste “Caesar salad” at ik bij mijn vriendin in Los Angeles. We kennen elkaar van de Cordon Blue in Londen. Haar dochtertje, toen een jaar of 8, nu zelf de moeder van een zoon in die leeftijd, had in een restaurant gezien hoe de dressing klassiek aan tafel met de hand werd bereid. Prachtig vond ze dat! Zij wilde voor ons de dressing thuis ook aan tafel bereiden. Maar gemak dient de mens, dus zette ze de foodprocessor neer en gaf een gemotoriseerde demo van de bereiding van een heerlijke “Caesar dressing” waarvoor ze geen rauwe eieren gebruikte, zoals het eigenlijk hoort, maar kant-en-klare mayonaise. Het was aandoenlijk en nog lekker ook! “Caesar salad” is zo vol van smaak dat het ook heel goed tussen een sandwich gegeten kan worden. In plaats van krokante croutons, die er eigenlijk bij horen, heb ik hazelnoten gebruikt voor dit recept. Prima voor een zaterdagse maaltijd. Kleine maaltijd voor 4 personen Voorbereiding ca. 15 minuten + 20 minuten in de oven + afkoelen, bereidingstijd ca. 5 minuten

Lees meer
Ontbijt - 16 november 2022

Warme havermout met appel en wortel

Niet alleen een gezond en lekker ontbijt met je gezin, maar ook als je alleen of met z’n tweeën bent. Je kunt deze ‘havermoutschotel’ vijf dagen in de koelkast bewaren. Schep 's morgens  een, twee of drie porties in  kleine kommen en warm  de havermout met een scheutje melk in de oven of magnetron op. Je kunt in plaats van 1 soort havermout ook een mengsel nemen van minder grove havervlokken (160 gram) en grove vlokken (40 gram).

Lees meer
Barbecue - 1 juli 2022

Brisket op de Big Green Egg

Zomer. Tijd voor een barbecue. Mario, met wie ik elke maand kook op een kookclub, weet hier veel over te vertellen. Daarom vroeg ik hem om een stoer recept en dat werd het volgende: Brisket Als enthousiaste hobbykok ben ik inmiddels al weer 11 jaar de tevreden eigenaar van een . Deze keramische BBQ maakt een veelheid van bereidingstechnieken van vlees, vis, groenten en fruit mogelijk. Ook de heerlijkste nagerechten laten zich op het groene ei bereiden. Het gebruik van houtskool en soms daarnaast ook nog rookhout voegt een bijzondere smaakdimensie toe aan gerechten. Inmiddels zijn er vele boeken, YouTube filmpjes, Blogs, artikelen in kookbladen etc. verschenen waarin de heerlijkste recepten worden voorgetoverd. Dat levert vele blije Ei gebruikers op, die hun kookrepertoire wisten te verbreden. Van snelle bereidingen, waarbij een gerecht binnen enkele minuten gereed is, tot gerechten die vele uren van langzame garing vergen. Een mooi voorbeeld daarvan is de brisket, bekend vanuit de Amerikaanse BBQ cultuur. Dit stuk rundvlees, ook wel aangeduid als de puntborst, vergt vele uren garing op lage temperatuur waardoor de pezen en callogeen omgezet worden in gelatine. Een taai stuk vlees wordt hierdoor heerlijk mals. Belangrijk is dat het vlees afkomstig is van koeien met voldoende marmering (intra musculair vet) in het vlees, b.v. van het black Angus rund. Dit voorkomt uitdroging tijdens de langdurige bereiding. Een hele brisket, ook wel Whole Packer genoemd, kan wel 7 kg wegen. Hij bestaat uit 2 onderdelen, de “point” en de “flat”. De flat ligt onderop de spier en heeft een wat vierkante vorm. De point ligt er als een driehoek bovenop. Point en flat zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar. Een flat is er al vanaf ca 2,5 kg. In de verdere uitwerking is uitgegaan van een “flat” van ca 3 kg. Lekker in b.v. een combinatie met kidneybonen, plakjes zoete aardappel, pruimensaus, mini-mais en zoete popcorn. Mario Stoel

Lees meer
Ontbijt - 2 mei 2022

Portobello’s gevuld met spinazie en Eggs Benedict 

Egg(s) Benedict is denk ik wel mijn favoriete ontbijt en dat heeft zeker te maken met een goed bereid gepocheerd ei. Als het geel en wit mooi in harmonie zijn, ben ik blij. Ik ben altijd gefascineerd als ik de chef van Sunny Site Café in Amerika in de open keuken bezig zie. Hij maakt grote hoeveelheden gepocheerde eieren, en ik heb er nog nooit een slecht gepocheerd ei gegeten. Er zijn heel wat video’s waarop je ziet hoe je een gepocheerd ei kunt maken, maar wat mij betreft heeft het vooral met verse eieren en vaak doen te maken. Dit gerecht waar je eerst een portobello in de oven gaart, een pittig sausje maakt en wat spinazie bakt, hoort op mijn ‘lekker’ lijstje.

Lees meer
Dessert - 25 januari 2022

De beroemdste Key Lime Pie

Eerst maar even over Graham crackers en key limes, die eigenlijk in de beroemdste key lime pie horen. Stop een doos Graham crackers in je koffer als je terugkomt uit Amerika, want ze zijn hier niet te krijgen. Key limes (een heel sappige kleinere versie van de limoen) kun je af en toe wel tegenkomen in Nederland. Maar met de digestive biscuit en de limoen lukt het ook perfect. Ik had dit keer in mijn koffer Key limes meegesmokkeld uit de tuin van mijn zoon. Dat ik gek ben op key lime pie is duidelijk. Ook in 2020 heb ik al eens een recept gepubliceerd. De gaatjes in de taart zijn van de verjaardagskaarsjes van mijn kleindochter. Maar nu het verhaal over het recept van deze beroemde key lime pie. is een beroemd restaurant in Miami en bekend om z’n stone crab claws; de klauwen zijn aan het uiteinde zwart. Maar al een kleine 30 jaar staat zijn key lime pie op de tweede plaats. Dertig jaar geleden bezocht een recensent van de Chicago Sun-Times Joe’s restaurant. Hij eindigde zijn artikel dat hij er de beste Key Lime Pie ooit had gegeten. Dat was even niet waar, want Joe’s verkocht alleen appeltaart. Maar het artikel ging viraal en eigenaresse Jo Ann ging de keuken in om een key lime pie te maken. Ze ging net zo lang door tot ze een recept had om de ‘pies’ in grote hoeveelheden te maken. In 1978 schreef een recensent van de Miami Herald dat Joe’s Key Lime Pie het prototype was waaraan alle key lime pies moesten voldoen. Nelleke Van Lindonk

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 oktober 2021

Spaghetti met mosselsaus

Het mosselseizoen is in volle gang en loopt tot in april. We kunnen voorlopig nog regelmatig mosselen eten. Heerlijk. Gelukkig staat er genoeg informatie en lekkere receptuur op onze site.

Lees meer
BBQ - 27 mei 2021

5/15 Ribeye met sweet-chiliboter

Wat geweldig dat we met uitdekeukenvan8 ons eerste lustrum vieren. 5 jaar interessante, smakelijke verhalen en super recepten. Ik herinner me nog zo goed dat onze zeer gewaardeerde collega Onno Kleyn 5 jaar geleden twijfelde of en hoe we het gingen volhouden om Uitdekeukenvan8 verschillende keren per week, maand in maand uit, van content te voorzien. Naast onze gebruikelijke drukke werkzaamheden. Hij vroeg zich oprecht af of we niet binnen de kortste keren zouden stoppen. Nee joh, zeiden we, als we ervoor gaan dan doen we dat gewoon. Natuurlijk wordt deze culisite van bevlogen vakmensen een succes. En zo is het gegaan! We zijn een ijzersterk  geëngageerd en enthousiast team dat de site altijd actueel houdt met allerhande food informatie en heerlijke recepten. Elk vanuit onze eigen foodexpertise en voorkeuren. Nu voor onze verjaardag nieuwsbrief besloten we de 5 jaar kracht bij te zetten met extra lekkere recepten met 5 ingrediënten. Ik heb daarvoor geput uit mijn culikalender 5/15, die ik in 2007 maakte, met voor een heel jaar, elke dag handige snelle tips en elke week een recept voor een hoofdgerecht van maximaal 5 ingrediënten, die ook nog eens in 15 minuten klaar zijn. De Ribeye met sweet-chilliboter en minifrietjes die begin juni op de kalender stond is heerlijk van de grill maar kan natuurlijk ook de BBQ. Ribeye met sweet-chiliboter en frietjes Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer
Ontbijt - 10 november 2020

Koolsalade met kurkuma-eieren

Koolsalade met kurkuma-eieren, yoghurt en bacon als ontbijt? Even anders denken, maar dan snel doen. Het is, zeker in het weekend, een heerlijke afwisseling van mijn bijna dagelijkse havermout. In 20 minuten staat je ontbijt - of lunch - op tafel. Wil je er nog een schep gekookte granen bij doen, ga gerust je gang. Zie het recept als een basis. Ik heb palmkool voor dit gerecht gebruikt, maar boerenkool of de buitenste bladeren van groene kool zijn een goed alternatief. Bereidingswijze Verhit de oven tot 185 graden. Verwijder de stelen en nerven van de kool en snijd de bladeren klein. Bak de bacon uit en gooi het vet weg. Het bakken kan in een koekenpan, de oven of tussen keukenpapier in de magnetron. Spreid de kool uit op een bakblik , en meng met je vingertoppen met wat olijfolie en wat zout. Bak ca. 5 minuten tot de kool knapperig is. Verdeel de yoghurt over 4 borden en verdeel daar de kool en de bacon over. Bak de eieren in 3 eetlepels olijfolie. Zorg dat de eieren niet in elkaar overlopen en schep tijdens het bakken wat van de olijfolie over het eiwit. Zodra het wit naar jouw smaak gestold is, zet je het vuur uit en verdeel je de eieren over de borden met kool. Houd de pan schuin en roer de kurkuma door de olie. Verdeel de kurkuma-olie naar smaak over de eieren. Maak naar keuze af met wat peper en citroensap.

Lees meer
Dessert - 20 januari 2020

Key Lime Pie

Samen met mijn kleindochter heb ik deze key lime pie gebakken. De pret was groot, maar haar interesse om de pie met slagroom te decoreren was aan het eind niet helemaal meer aanwezig. De smaak was fantastisch, en daar gaat het om! De echte Key Lime Pie maak je met key limes. Je kunt ze ook in Nederland kopen, wel even zoeken. Ze zijn klein, hebben veel sap, veel pitjes en horen nog behoorlijk groen te zijn. Ze zijn aromatischer dan een limoen en ik vind ze minder wrang. De zest (rasp) heeft zeker meer smaak dan een limoen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 juli 2019

Pulled pork van Livar procureur

Deze keer een recept voor pulled pork. Ik gebruik een mooi stuk Livar procureur dat langzaam gegaard wordt in de oven. Zo'n mooi stuk vlees vraagt wat aandacht maar dan heb je ook wat. Een prima weekendgerecht want dan heb je meestal iets meer tijd om extra aandacht aan het eten te besteden. Alhoewel, juist met een pulled pork heb je eigenlijk tijd over want de oven doet het meeste werk! Je moet wel in de buurt blijven omdat het vlees afentoe aandacht vraagt maar hebt ook de tijd om je bezig te houden met je gasten of familie. zijn blije varkens die lekker vrij kunnen rondscharrelen en worden gevoed met regionale granen en dat proef je! Hoofdgerecht voor 6-8 personen Voorbereidingstijd: ± 10 minuten Oventijd: ± 7 uur

Lees meer
Bijgerecht - 13 april 2019

Pickels maken is hip

Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?

Lees meer
Brunch - 23 december 2018

‘Strata’ met boerenkool en champignons

  Ik heb het al een keer over Strata gehad in een van mijn recepten, en vandaag gaat het er weer over. Voor de kerst bijeenkomst van mijn bootcamp is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt (het zogenaamde potluck dinner). Bij een potluck dinner neemt iedereen een gerecht mee, er is nauwelijks overleg en eigenlijk is het altijd weer een gebalanceerd geheel. Niet teveel toetjes, teveel salades of teveel drank. Ook dit keer staat er een mooi assortiment op tafel. Voor mijn inbreng past een Strata goed in mijn planning. Strata kun je prima van tevoren maken en op de dag van het feest even door en door warm maken en meenemen.  

Lees meer