Cuisine: Amerikaans

Broodmaaltijd - 21 december 2016

Kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Ik ben dol op cinnamon rolls! De geur alleen al doet mij watertanden. Ik zou elke dag willen beginnen met zo’n verrukkelijk broodje met een sticky vulling van bruine suiker, rozijnen, boter en kaneelpoeder, rijkelijk overgoten met vanilleglazuur. Ik maak ze dus graag als ik logees heb en we met z’n allen lekker lang samen aan de ontbijttafel zitten. Voor 12 broodjes Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 15-17 minuten oventijd

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 december 2016

Gestoomde vis

Mocht je vergeten zijn hoe een simpel gestoomd stukje visfilet smaakt, probeer dit recept dan maar. Ik heb de lokale tarbot gebruikt, maar kabeljauwstaart, heilbot of een andere stevige witte vis smaakt net zo puur, zolang de kwaliteit van de vis top is.

Lees meer
Bijgerecht - 9 december 2016

Spaghetti Squash

De hoeveelheid pompoenen/squash die je in Amerika tegenkomt, is enorm. Zelfs in het toch warme Florida kijkt iedereen ernaar uit dat het seizoen er weer is. Voor mij heeft deze groentesoort vooral te maken met koud weer, open haard en soep. Op de farmers markt kiezen we de Spaghetti squash (spaghetti kalebas) uit, een grote gele ovale bal. Dit is voor mij de eerste keer, althans bewust, dat ik de spaghetti squash klaarmaak. En… ik ben meteen een fan. Simpel van smaak, maar met de knoflook en de kaas, maak je er een gerecht waar ook kinderen meteen gek van zijn.

Lees meer
Bijgerecht - 9 december 2016

Gebarsten tomaten en champignons

Dit is misschien wel het simpelste recept dat ik ooit gemaakt heb, maar ik vond het perfect.  Ook omdat het ingrediënten zijn die ik bijna altijd wel in huis heb. Het recept komt van chef Suzy Smith van Pub 32 in Sarasota, Florida.

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 december 2016

Kippendij met gemarineerde artisjokken

Om zoveel mogelijk smaak uit de kippendijen te krijgen, wordt de huid van de kip eerst knapperig gebakken en daarna in vocht in de oven gegaard.  

Lees meer
9 december 2016

Spaghetti tulband

Dit is voor mij echt een onverwacht gerecht. Niet zozeer de ingrediënten als wel de manier van klaarmaken. Ideaal als je iets gaat maken voor een aantal vrienden. Ook perfect van te voren klaar te maken, zodat je alleen de oven nog nodig hebt om deze tulband op tafel te zetten. Een simpel gerecht, gewoon fun!

Lees meer
Voorgerecht - 9 december 2016

Geroosterde clams

Een ‘uit de losse pols’ recept. We aten deze clams als een soort apetizer op Thanksgiving, een traditie die Toni al jaren voor zijn vrienden op tafel zet. Ik zou 2 netjes clams bij de vishandel kopen, dan heb je een mooie hoeveelheid voor 4-6 personen. Dat is ongeveer een bakblik vol.

Lees meer
Bijgerecht - 8 november 2016

Geroosterde gekruide pompoen

  De geur van kaneel en rozemarijn komt je tegemoet bij dit gerecht. Herfst in Amerika! Het seizoen is hier volop bezig en de soorten squash zijn in elke winkel en farmers market aanwezig. Butternut, delicata, kabocha, spaghetti, hubard en acorn squash, veel namen en soorten die wij in Nederland minder kennen. De namen zijn net zo gevarieerd als de kleuren en de mogelijkheden er iets mee te maken ook: gebakken, gevuld, geroosterd of gepureerd. De acorn squash – squash is van de pompoenfamilie - die ik voor dit recept gebruik, heeft de vorm van een eikel, is groen met een diameter van ca. 15-20 cm.  

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 november 2016

De Thanksgiving kalkoen

Thanksgiving kalkoen We hebben het over de grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neemt een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen. Geen onbekende gerechten maken, gewoon traditioneel de puree, spruitjes en niet vergeten de pie’s als dessert. De vulling bij dit recept is simpel, maar er zijn op het web meer dan genoeg recepten te vinden voor ‘stuffings’. En maak daar genoeg van, want die heerlijke stuffing is ook de volgende dagen in veel variaties te gebruiken. Nog een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat hij niet te groot is, want de kalkoen moet in je oven passen. De meeste ovens in Amerika zijn groot. Nodig veel vrienden uit en maak er een feest van. De maaltijd begint niet later dan 4 uur. In 2001 had ik een kookles in Texas en daar heb ik voor het eerst een aantal kalkoen recepten voor Thanksgiving gemaakt. Voordat de les begon kregen we 7 regels voor het klaarmaken van de kalkoen *Let op de oven temperatuur, je wilt niet dat de kalkoen aan de buitenkant mooi gekleurd is en aan de binnenkant niet gaar *Bind je kalkoen goed op met keukentouw, zodat hij gelijkmatig kan garen *Vul de kalkoen vlak voordat hij de oven in gaat *Laat de kalkoen minimaal 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt *Bedek de borst van de kalkoen met aluminiumfolie tegen het uitdrogen wanneer de kalkoen de oven in gaat, prik er een paar gaatjes in zodat de stoom kan ontsnappen. Verwijder de folie voordat de kalkoen gaar is en laat dan de buitenkant bruin worden *Smeer de kalkoen in met boter en niet met olie *Een vlees thermometer is nodig om de juiste graad van gaarheid te bepalen  

Lees meer
4 november 2016

Sinaasappelslush

4 4 handjes crushed ijs 50 ml sinaasappelsiroop 100 ml vers geperst sinaasapplsap Extra keukenmachine Koop of maak crushed ijs. Dit kun je heel goed maken door ijsblokjes in een schone theedoek te wikkelen. Vouw de theedoek dicht, sla met een deegroller de blokjes helemaal fijn tot gruis. Schep het in een bakje en vries

Lees meer
Hoofdgerecht - 4 november 2016

Piepkuikens met gegrilde-citroensalsa

4 4 piepkuikens 8 el olijfolie 1 teen knoflook, fijn geperst 2 el rozemarijn, fijngehakt 2 biologische citroenen, schoon geboend 2 el peterselie, fijngehakt 2 el koriander, fijngehakt 200 g babyspinazie, gewassen Extra nodig: sterke keukenschaar, aluminiumfolie Knip met de keukenschaar de ruggengraat uit de piepkuikens. Bestrooi met zout en peper. Roer 2 el olie,

Lees meer
Bijgerecht - 7 oktober 2016

Yoghurtmuffins met verse walnoten en geitenkaas

Vanwege het vochtige voorjaar heeft mijn walnotenboom nauwelijks noten dit jaar. Ik heb net genoeg voor een rondje muffins. Ik heb besloten om een hartige variant te maken met geitenkaas die zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), herfst picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven

Lees meer