Cooking method: Grillen

Barbecue - 22 juli 2017

Boven houtskool geroosterd vlees

Het is weer tijd voor de beste barbecue tips. Een stukje vlees grillen is makkelijk, snel en gezellig ook voor op door de weekse dag. Met een groot stuk vlees maak je in het weekend er een feestje van.

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 april 2017

Geroosterde lamskoteletjes met zuringsaus

4 4 dubbele lamskoteletjes 1-2 el sherryazijn of wittewijnazijn 3 el olijfolie 100 g jonge zuringblaadjes 1 grote teen knoflook, fijngehakt 1 sjalotje, gesnipperd 1-2 tl vloeibare honing 200 ml slagroom 1 el roomboter staafmixer Wrijf de lamskoteletjes in met zout, versgemalen zwarte peper, sherry-azijn en totaal 2 eetlepels olijfolie. Laat de lamskoteletjes zo op

Lees meer
Brunch - 30 december 2016

Sandwich met geroosterde paprika, zalm en ei

Voor een lekker lunch of brunchbroodje neem je zuurdesem boterhammen die je belegd met repen geroosterde paprika, gerookte zalm en een zachtgekookt ei. Samen met een lik goede mayonaise en wat tuinkers heb je een heerlijke (zondagse) sandwich. lunch of brunchgerecht voor 2 personen bereidingstijd: 15 min.

Lees meer
Voorgerecht - 9 december 2016

Geroosterde clams

Een ‘uit de losse pols’ recept. We aten deze clams als een soort apetizer op Thanksgiving, een traditie die Toni al jaren voor zijn vrienden op tafel zet. Ik zou 2 netjes clams bij de vishandel kopen, dan heb je een mooie hoeveelheid voor 4-6 personen. Dat is ongeveer een bakblik vol.

Lees meer
Hoofdgerecht - 5 december 2016

Burger van eend met gekonfijte sinaasappel, tijm en witlof op maïstoast

De gekonfijte sinaasappel voor dit recept komt uit Arabia, het eerste boek dat Nadia Zerouali en Merijn Tol maakten over de Arabische keuken. 3 biologische handsinaasappels die met schil in parten zijn gesneden worden eerst 5 minuten in ruim kokend water gekookt. Vervolgens gaan ze in hete suikerstroop, gemaakt van 1 liter water waarin 500 g suiker is opgelost en waaraan 1 eetlepel kaneelpoeder is toegevoegd. Op een heel laag vuur zijn ze in ca. 1 uur klaar om in de stroop af te koelen. Ze blijven weken goed dus ik gebruik ze telkens in nieuwe gerechtjes. Natuurlijk heb ik ze gegeten in de Tajine met lamsvlees waar Nadia en Merijn dat aangeven in hun recept. Ik heb ze ook door de yoghurt gedaan, heerlijk. Maar in combinatie met deze burgers zijn ze wél heel erg lekker! Aan de lijn (zie weekmenu): Gebruik voor het recept geen brood, voeg aan de gehakte eendfilet 6 eetlepels geraspte courgette toe (goed uitgeknepen!). Vervang de gekonfijte sinaasappel door 3 tl geraspte verse sinaasappelschil en een paar partjes sinaasappel als garnituur. Geef er meer sla bij. Lunchgerecht voor 2 personen/hoofdgerecht voor 1 persoon Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2016

Eekhoorntjesbrood van de grill met Puy linzen

Eekhoorntjesbrood uit eigen bos is zo’n beetje het lekkerste dat ik ken. Helaas heb ik deze voor het recept moeten kopen. De notige smaak van de linzen gaan er heel goed bij. Ik heb heerlijke bio Puy Linzen gebruikt van Mahuna. Die hebben ze gewoon bij mijn Deen supermarkt in Amstelveen, in handige hersluitbare potjes. Voorweken is niet nodig. De grilltijd van de paddenstoelen is afhankelijk van de grote en dikte. Leg kleine dunne wat later bij grotere dikkere, zodat alles tegelijk klaar is. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 55 minuten (inclusief 45 minuten zachtjes garen)

Lees meer
Bijgerecht - 24 september 2016

Witlof, sinaasappel, anijs en kappertjes

Witlof smaakt heerlijk als de groente geroosterd of gegrild wordt. In combinatie met sinaasappel, anijs en het licht zilte van de kappertjes zet je een verrassend groentegerecht op tafel. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Lees meer
Voorgerecht - 15 juli 2016

Zalmforel met Gewürztraminersaus

Een fantastisch voorgerecht dat ik vroeger heel vaak gemaakt heb als ik gasten kreeg. Het komt uit Koken als Kaatje (uitgeverij VVAA, 1984). VVAA heeft toen een serie van dit soort kookboeken gemaakt met top restaurants als De Bokkedoorns en Inter Scaldes. Bij dit recept was voor mij 1 filet genoeg als voorgerecht omdat het een behoorlijk zwaar gerecht is. In die tijd werd er zoveel meer met boter en room gekookt als tegenwoordig. De cursieve teksten in de beschrijving van het recept, zijn opmerkingen die ik er indertijd in het boek heb bijgeschreven.

Lees meer
13 juli 2016

Gegrilde kip met sla

Echt een zondags gerecht van vroeger: mijn vader reeg 1 of 2 kippen aan het spit in de oven en die werden al draaiend bruin met een knapperig velletje. Mijn poelier grilt in overleg diverse soorten kip. Ideaal voor een drukke dag. Lekker met ouderwetse sla met een eitje en gebakken aardappels of frites volgens recept van Yolanda.

Lees meer
Vis - 13 juli 2016

Venkelstamppotje met gegrilde kabeljauw

Ook in de zomer is een stamppotje lekker. De vis mag ook op de barbecue worden bereid.

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2016

Gegrilde radicchio met spek

Een variatie op dit gerecht at ik in Ravenna. Radicchio bedekt met een dikke laag gesmolten kaas. Dit recept is lichter.

Lees meer
Bijgerecht - 13 juli 2016

Gegrilde en gegratineerde courgettes

In Belgie kocht ik onlangs een grillpan. Sindsdien lukt het grillen van vis, vlees en groenten beter. Vandaag 2 kleuren courgette.

Lees meer