Voorgerecht

Zalmforel met Gewürztraminersaus

Voorgerecht

Zalmforel met Gewürztraminersaus

Een fantastisch voorgerecht dat ik vroeger heel vaak gemaakt heb als ik gasten kreeg. Het komt uit Koken als Kaatje (uitgeverij VVAA, 1984). VVAA heeft toen een serie van dit soort kookboeken gemaakt met top restaurants als De Bokkedoorns en Inter Scaldes.
Bij dit recept was voor mij 1 filet genoeg als voorgerecht omdat het een behoorlijk zwaar gerecht is.
In die tijd werd er zoveel meer met boter en room gekookt als tegenwoordig. De cursieve teksten in de beschrijving van het recept, zijn opmerkingen die ik er indertijd in het boek heb bijgeschreven.

Bereidingswijze

  1. Snijd de filets van de zalmforellen met een scherp fileermes. Snijd van de kop naar de staart. Verwijder het vel en de achtergebleven graten.
  2. Doe de Gewürztraminer en de Elzaswijn met de visfond in een sauspan. Breng dit aan de kook en kook het in tot een licht stroperige massa (er blijft inderdaad heel weinig over).
  3. Voeg de room toe (roer met een garde na het toevoegen van de room, anders plopt de saus) en kook het mengsel opnieuw in tot een licht gebonden saus (de helft).
  4. Klop 80 gram klontjes koude boter door de saus en breng deze op smaak met zout en peper. Houd de saus warm (dit kan au-bain marie, maar ook goed in een thermoskan).
  5. Beboter vier borden en leg hierop in v-vorm de zalmforellenfilets.
  6. Bestrooi met zout en peper. Giet de warme saus erover en zet de borden onder een hete salamander of grill. Gratineer het geheel 2 tot 3 minuten.
  7. In het originele recept staat er nog bij dat je het geheel kunt serveren met beetgaar gekookte groenten-balletjes (meiknolletjes, rode biet, knolselderij, winterwortel) die je met een pomme parisienneboor maakt (meloenboor).

Zalmforel met Gewürztraminersaus

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer