Hoofdgerecht

Burger van eend met gekonfijte sinaasappel, tijm en witlof op maïstoast

Hoofdgerecht

Burger van eend met gekonfijte sinaasappel, tijm en witlof op maïstoast

De gekonfijte sinaasappel voor dit recept komt uit Arabia, het eerste boek dat Nadia Zerouali en Merijn Tol maakten over de Arabische keuken. 3 biologische handsinaasappels die met schil in parten zijn gesneden worden eerst 5 minuten in ruim kokend water gekookt. Vervolgens gaan ze in hete suikerstroop, gemaakt van 1 liter water waarin 500 g suiker is opgelost en waaraan 1 eetlepel kaneelpoeder is toegevoegd. Op een heel laag vuur zijn ze in ca. 1 uur klaar om in de stroop af te koelen. Ze blijven weken goed dus ik gebruik ze telkens in nieuwe gerechtjes. Natuurlijk heb ik ze gegeten in de Tajine met lamsvlees waar Nadia en Merijn dat aangeven in hun recept. Ik heb ze ook door de yoghurt gedaan, heerlijk. Maar in combinatie met deze burgers zijn ze wél heel erg lekker!
Aan de lijn (zie weekmenu): Gebruik voor het recept geen brood, voeg aan de gehakte eendfilet 6 eetlepels geraspte courgette toe (goed uitgeknepen!). Vervang de gekonfijte sinaasappel door 3 tl geraspte verse sinaasappelschil en een paar partjes sinaasappel als garnituur. Geef er meer sla bij.

Lunchgerecht voor 2 personen/hoofdgerecht voor 1 persoon
Voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 10 minuten

Bereidingswijze

  1. Maal de halve boterham (met korst) in een foodprocessor tot kruimels.
  2. Snijd het vel van de eendenborstfilet en snijd er smalle reepjes van. Bestrooi ze met wat zout. Verdeel het rode borstvlees in vier stukken en maal ze fijn tot grof gehakt in de foodprocessor, gebruik daarbij de pulse-knop.
  3. Snijd 2 partjes gekonfijte sinaasappel met schil in reepjes en houd ze apart voor de afwerking. Hak 1 partje gekonfijte sinaasappel met schil fijn. Meng deze met het eendengehakt, de broodkruimels, ½ tl peper & ¼ tl zout, de tijm, het ei en de mosterd.
  4. Kneed het eendengehakt goed door en vorm er 2 burgers van.
  5. Bestrijk een grillpan of grillplaat met een beetje olie. Grill de reepjes vel in een paar minuten knapperig. Leg de boterhammen ernaast (eventueel om de beurt) en toost om-en-om bruin. Haal ze uit de pan of van de plaat. Vet pan of plaat eventueel nog een beetje in met wat olie. Grill de burgers 2-3 minuten aan elke kant. Besmeer de toost met mayonaise en beleg met witlof, slablaadjes, burgers, reepjes gekonfijte sinaasappel en knapperige velletjes.

Gebruik in plaats van gewone mayonaise, truffelmayonaise en – dat is wel heel erg lekker – schaaf verse truffel over de burgers.

Burger van eend met gekonfijte sinaasappel, tijm en witlof op maïstoast

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer