Oesters met bloedsinaasappelsaus uit de oven

Oesters met bloedsinaasappelsaus uit de oven

Ik was nog maar 11 toen mijn vader het tijd vond om mij oesters te leren eten. Rauw met een glas wijn ernaast. Het viel niet mee want zowel de rauwe oesters als de zeer droge witte wijn (zeker van top kwaliteit al weet ik echt niet meer wat het is geweest) vond ik vreselijk. Maar het was een eerste stap op weg naar verrukking! Na die prille glibberige jongens bedacht mijn vader dat het beter was voor mijn leerproces en potentiele appreciatie, om me te laten wennen aan gebakken en in de oven gegaarde oesters. Een schot in de roos. Sinds die tijd droom ik van het eten van oesters, rauw zo uit zee, met traditionele rode wijn azijn en sjalotje, met Japanse dressing met sojasaus, wasabi en sesam, gegratineerd met spinazie en Parmezaanse kaas en met bloedsinaasappelsaus uit de oven waarvoor hier het recept dat behoord tot een van zijn ultieme verleiders.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180°C. Rasp de schil van de sinaasappels boven een steelpan. Pers de sinaasappels uit. Meng het sap en de wijn met de geraspte schil. Breng aan de kook en kook tot er nog ca. ¼ sap over is en het een beetje dik begint te worden. Voeg de room toe en kook tot de saus begint te binden. Breng op smaak met een paar druppels Tabasco en peper & zout. Knip de bieslook fijn.
  2. Open de oesters met een oestermes: Houd ze vast in een dik opgevouwen theedoek met de smalste kant van de oester naar buiten. Streek hier een puntig oestermes tussen, wrik met kracht en open door het mes met meer kracht te kantelen. Giet uit elke oester een beetje vocht in een kannetje en voeg aan de saus toe. Nog even doorkoken.
  3. Zet de geopende oesters op een bakplaat en dan 2 minuten in de oven. Haal ze eruit. Giet het meeste vocht uit de schelpen weg. Schep warme de saus over de oesters en bestrooi met bieslook. ®José van Mil

Oesters met bloedsinaasappelsaus uit de oven

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer