Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Een snel voorafje of bijgerecht met umami smaak. Het kost je 15 minuten, is vegan en smaakt heerlijk. En weer eens wat anders dan gevuld met gehakt. Door de inkepingen die je in het vruchtvlees maakt, wordt het miso mengsel goed geabsorbeerd. Heb je een vloeibare Miso (M1minute Miso) in huis, gebruik dan 2 eetlepels en geen water. De vloeibare miso is heel makkelijk te gebruiken als je snel een misosoep wilt maken. Eigenlijk heb je, naast miso, maar drie basis ingrediënten in je voorraadkast nodig als je van Japans eten houdt: Mirin (zoete rijstwijn), Sake (om te koken) en rijstazijn. Daarmee zijn heel veel Japanse gerechten te bereiden.
Lees meerDeze Parmezaanse gnocchi at ik tijdens mijn vakantie in Zuid-Afrika – gelukkig nog net voor het coronavirus alles op z’n kop zette – bij restaurant Rust en Vrede in Stellenbosch. Chef-kok Fabio Daniel gaf me een kijkje in de keuken. Zijn vrouw Ronda liet me de mooiste wijnen van het domein proeven. Een feest om hier te mogen zijn. Wie hier wil dineren zal zo’n maand of 3 van tevoren moeten reserveren. Voor mij is dit het ten volle waard. Hier klopt alles. Niet alleen de meer dan uitstekende en verrassende gerechten, de mooie perfect in harmonie zijnde wijnen, maar ook en vooral de mensen. Dit is gastvrijheid zoals gastvrijheid hoort te zijn. Vanaf het warme welkom vanaf de parkeerplaats, de ontvangst op het terras met oneindig mooi uitzicht, de vakbekwaamheid en vriendelijke bediening aan tafel tot aan de laatste afscheidsgroet. Chef-kok Fabio Daniel geeft de Frans georiënteerde keuken een touche mee van zijn Braziliaanse en Italiaanse achtergrond. Tevens herken je aan de lokale verse producten, de invloed van zijn Zuid-Afrikaanse vrouw Ronda, Master of Wine en marketing- en hospitality manager bij het wijnbedrijf.
Lees meerDit overheerlijke recept van hoort bij zijn blog over het effect van zout op de smaak van een gerecht. Voor aantrekkelijk uitziende soep maak je twee aparte soepen: een bietensoep zonder zout en een waterkerssoep waar je wel zout aan toevoegt. Zo gebruik je maar de helft van het zout, terwijl je dat niet proeft. Hoe dat kan, lees je op uitdekeukenvan8 in het blog .
Lees meerCeviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held! Voorgerecht voor 2-3 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren
Lees meerIn deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen. Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.
Lees meerSamen de feestdagen vieren, een boswandeling maken, een spelletje doen, langs het strand lopen, lekker bij een vuurtje zitten. Bij elke gelegenheid past deze simpele, maar heerlijke soep. Ook nog eens vegetarisch èn vegan. Makkelijk te maken.
Lees meerSilken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten. Ramen museum In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu. Silken of zijdentofu De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt. Rauwe eierdooier De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.
Lees meerEen behoorlijk lang recept voor een toastje champignons, maar ja dit is dan ook niet zomaar een toastje. Ik ga uit van verse paddenstoelen en lekker briochebrood. De gepekelde uitjes zijn heel makkelijk even te maken als je ze al niet in de koelkast hebt staan. *Gepekelde uitjes te maken is: Meng 100 ml azijn, 50 ml water, 2 tl suiker en 2 tl zout in een pot met deksel. Voeg 75 gram kleingesneden sjalot toe. Doe de deksel weer op de pot en schud goed. Giet na halfuurtje vocht weg en je hebt gepekelde uitjes. Gebruik de uitjes die je over hebt door een salade de komende dagen.
Lees meerTjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag. Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje. Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.
Lees meerHet idee voor deze salade van courgette, sinaasappel en geitenkaas kreeg ik op een eilandje in Kroatië. De courgettelinten zijn gemarineerd in sinaasappelsap. De gekleurde viskuiteitjes geven zout tegenover het zoet van dadels en sinaasappelsap. De viseitjes kunnen vervangen worden door haring of gerookte forelfilet.
Lees meerAspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt. Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerKurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden. Voorgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meer