Category: Voorgerecht

Tapas - 23 februari 2017

Nachochips met refried beans en avocadospread

Sinds we een korte tijd in Californië hebben gewoond is ons gezin dol op Mexicaans eten. Jarenlang sleepten we koffers vol producten mee uit Amerika en maakten zelf tortilla’s, maar tegenwoordig is alles te koop in Nederland. Ook de refried beans of gebakken bruine bonen.  Je kunt ze zelf maken door gekookte bruine bonen met een gesnipperd uitje  te bakken en tegelijk met een stamper tot puree te stampen. We maken er een lekker hapje mee.

Lees meer
Bijgerecht - 18 februari 2017

Hangop met rozen en sinaasappel

Deze hangop kun je zowel hartig als zoet maken. Hartige hangop om met plat Arabisch brood, geroosterde groenten of rauwkost te eten en zoet als toetje of ontbijt met fruit, muesli of (zelfgemaakte) granola (zie recept van Yolanda voor kaneelgranola in ons archief). Ik heb de hangop gemaakt met rozenwater waarvan ik maar twee druppeltjes heb toegevoegd om de hangop subtiel te parfumeren. Als je teveel gebruikt wordt het veel te heftig. Het is ook lekker om het rozenwater te vervangen door oranjebloesemwater. Daarvoor geldt hetzelfde en dus ook heel spaarzaam toevoegen. Voor hartige hangop voeg ik direct al een snufje zout toe en strooi er voor het serveren Dukkah over. Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Zoete hangop maak ik met honing en walnoten die ik tegelijk met de sinaasappelschilletjes en rozenblaadjes toevoeg. Dukkah kun je zelf maken. Maar zowel Dukkah als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iraanse/Perzische winkels kopen. 4-6 porties bereidingstijd 5 minuten + een paar uur wachten

Lees meer
Lunch - 27 januari 2017

Soep van gepofte knoflook, sjalotten, knolletjes en paarse wortel

Soepen zijn het hele jaar door heerlijk! Maar ’s winters helemaal. Ik maak ze vaak tussen de middag van een rest groenten die al of niet gekookt zijn. Uitje, knoflook en groenten kort bakken, bouillon erbij, even gaar koken en op smaak brengen met iets waar ik trek in heb. Dat kan pesto zijn, miso, sojasaus en sambal of bijvoorbeeld mosterd. Zo’n kwartiertje in de keuken vind ik een hele fijne onderbreking van werk achter de computer. Voor de soep in dit recept van de week heb je meer tijd nodig dan voor zo’n lunchsoepje, maar deze is dan ook wel súper lekker. En ook al duurt het wel even om de groenten in de oven te poffen en garen, je hoeft er niet naast te staan, dus dat maakt niets uit en verder is de soep zó klaar. Je hebt die tijd wel nodig want door de knoflook, sjalotten, knolletjes en wortel langzaam in de oven te garen, karamelliseren de suikers die erin zitten en dat is wat deze soep zo lekker en diep van smaak maakt. 6-8 porties Bereidingstijd (inclusief tijd in de oven) ca. 1 uur 40 minuten

Lees meer
lunchgerecht - 16 januari 2017

Bospaddenstoelensoep met roquefort

Deze lekker pittige paddenstoelensoep is een heerlijk licht voorgerecht en doet het ook goed als opwarmertje na een lange wandeling. Recept uit LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek Fotograaf: Arjan Smalen

Lees meer
Vis - 14 december 2016

Mousse van gerookte forel met avocado en garnalen

Een feestelijk en licht hapje

Lees meer
Vegetarisch - 14 december 2016

Pompoensoep met gember en bietenboompjes

In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwen bekend om de goede werking op de maag en de spijsvertering.  Maak een dunnere soep met meer bouillon als het als voorgerecht wordt gegeten of een dikkere soep als u hem eet na een lekkere wandeling als lunch.

Lees meer
Voorgerecht - 9 december 2016

Geroosterde clams

Een ‘uit de losse pols’ recept. We aten deze clams als een soort apetizer op Thanksgiving, een traditie die Toni al jaren voor zijn vrienden op tafel zet. Ik zou 2 netjes clams bij de vishandel kopen, dan heb je een mooie hoeveelheid voor 4-6 personen. Dat is ongeveer een bakblik vol.

Lees meer
Voorgerecht - 14 november 2016

Knolselderijsoep

Een eenvoudige knolselderij kan op diverse manieren verwerkt worden. Natuurlijk in erwtensoep, als knolselderijpuree of -stamppot. In deze tijd van meer groenten, minder koolhydraten hoor ik vaker dat een deel van de aardappelen in een stamppot vervangen wordt door knolselderij. Vandaag het recept van knolselderijsoep. Die kan simpel, vegetarisch en een beetje boers zijn, maar gezeefd en met wat extra ingrediënten misstaat hij niet bij een etentje.  Wat denk je van: blauwe kaas en walnoten? Hollandse garnalen en bieslook? Of gepocheerde appelballetjes en spekjes? Cantharellen en peterselie?

Lees meer
Pasta - 26 oktober 2016

Tagliatelle al tartufo bianco

Op een zondag in oktober was er het feest van de witte truffel en de kastanjes. We aten met de dorpelingen uit Monzuna in een grote tent.   In Italië eten ze dit als voorgerecht oftewel primi piatti of als lunch.

Lees meer
lunchgerecht - 26 oktober 2016

Rosbief met ricotta en tomaat

Ricotta is een verse Italiaanse kaas en een bijproduct van Parmezaanse kaas. Het wordt gemaakt o.a. van de wei. We bezochten een klein bedrijf dat elke dag 14-15 Parmezaanse kazen maakt en proefden de ricotta nog warm. Heerlijk.

Lees meer
lunchgerecht - 26 oktober 2016

Ravioli met spinazie en ricotta en salieboter

In elk dorp of gehucht in Italië is verse pasta te koop. Kleine of grotere in diverse vormen en allerlei vullingen. Wij kochten ravioli met noten in Bologna en tortelloni met blauwe kaas en peer, met pompoen en Parmezaan. Bekend en ook in Nederland te koop is ravioli met spinazie en ricotta. Groenten staan apart op de kaart als contorni of verdura. Ze kunnen erbij besteld worden. Lekker zijn de kleine stevige courgetjes die wij bakten met salie of rozemarijn die we plukten in de tuin. 

Lees meer
Voorgerecht - 29 september 2016

Quesadillas met tortillachips en guacamole

2-4 2 -3 rijpe avocado’s 1-2 bosuitjes, in ringen 2 el fijngesneden koriander 2 el citroen- of limoensap snuf chilipoeder 4 wraptortilla’s 75 – 100 g geraspte Cheddar of belegen Goudse kaas 2 el fijngesneden koriander 2 bosuitjes, in ringen 200 ml zure room tortillachips Guacomole: pureer de avocado’s met de bosui en de koriander

Lees meer