Category: lunchgerecht

Hoofdgerecht - 4 december 2019

Poké bowl met groenten

De feestdagen komen er weer aan. Ieder vult dat voor zichzelf of samen met familie en vrienden in. Wij van de uitdekeukenvan8 kunnen ons zo voorstellen dat er ergens deze maand een lekkere Netflix serie wordt op gestart. Daar hebben wij dan een hippe allemansvriend bij bedacht. Lekker makkelijk op de bank, licht en gezond. vind je hier in dit boek.

Lees meer
Brunch - 15 november 2019

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten. Ramen museum In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu. Silken of zijdentofu De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt. Rauwe eierdooier De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.

Lees meer
Hoofdgerecht - 2 oktober 2019

Zalm en aardappelpuree met zeekraal

Zeekraal is net als lamsoren een zeegroente. Ze groeien op de lagere kalere stukken van schorren en slibben. Bij vloed komen de plantjes onder water te staan, bij eb worden ze geoogst. De groene stengeltjes van zeekraal zijn zilt en knapperig van smaak. Zeekraal kan rauw gegeten worden, maar je kunt het ook kort stoven. Verwijder van zeekraal de onderste stengelsegmenten, die kunnen wat hard zijn. Pluk of koop zo dun mogelijke zeekraal. Zeekraal is het hele jaar  beschikbaar. Het is lekker bij vis, schaal- en schelpdieren. De zalm heb ik op lage temperatuur in de oven gegaard, maar snel om en om bakken kan ook.  

Lees meer
lunchgerecht - 14 augustus 2019

Pittige gazpacho van tomaat en watermeloen

Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag. Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje. Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.

Lees meer
Barbecue - 6 mei 2019

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.  Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 september 2018

Feestelijke zalm uit de oven

Een simpel verrassend en feestelijk recept. Hier onder alle voorbereidingen. Daarna zit het zo in elkaar. Je kunt het goed voorbereiden en in bakjes klaar zetten om op het laatste moment over de zalmfilet te verdelen. De voorbereidingen zijn als volgt; Pof de tomaatjes 20 minuten op 175 graden. Rooster de paprika roosteren op 250 graden (doe er gelijk een paar meer) maak schoon en snijd in repen. Maal het brood met peterselie, knoflook en olijfolie fijn in de keukenmachine of staafmixer met hakmolentje.  

Lees meer
lunchgerecht - 4 juni 2018

Knapperige borek uit Kroatië

Kroatië is een culinaire aanrader! Vorige week was ik daar met een aantal collega’s op stap onder leiding van een ware ‘culi’ met Kroatische roots. We hebben werkelijk verrukkelijk gegeten in luxe restaurants. Vooral zeevruchten en inktvis op tal van manieren. En ook de vrouw van het pension waar we logeerden heeft indrukwekkend lekker voor ons gekookt. Langzaam gegaarde octopus in een buitenoven onder een laag houtskool en ook een stevige maaltijd met cevapcici, smeuïge witte bonen, gebakken aardappelen en salade. Maar vooral haar borek waren niet te versmaden. Heel simpel gevuld met alleen zachte kaas. Haar geheim: niet te veel olijfolie gebruiken! Eenmaal thuis ben ik daar meteen mee gaan experimenteren. Met filodeeg uit de koeling. Dat koop je bij de Turkse winkel, net als de verse kaas. Ik heb verse kaas van koemelk gemengd met verse kaas van schapenmelk. Je kunt ook ricotta en verkruimelde feta gebruiken. Voor net iets meer smaak kun je fijngehakte verse kruiden toevoegen of met knoflook gesmoorde en goed uitgelekte spinazie. Kortom, echt een recept om zelf op te variëren.

Lees meer
Brunch - 8 april 2018

Aspergesoep, Lekker klassiek

Foto Henk Brandsen 0 0 1 88 506 Marijke's Media Keuken 4 1 593 14.0  Aspergesoep kan worden gemaakt van de schillen en minder mooie stukken van asperges. Daarvan maak je een aspergebouillon, onder water zetten, aan de kook brengen en een uurtje laten trekken. De bouillon wordt dan gebonden door er aardappelzetmeel (die is aangelengd met een beetje water) door te roeren. Leuke en smakelijk rest verwerking maar een aspergesoep die wordt gemaakt van hele (geschilde) asperges (hoeven niet recht of gaaf te zijn) is voller van smaak en vind ik lekkerder. Een heerlijk voor- of lunchgerecht!  Voor- of lunchgerecht voor  4 personen Bereidingstijd ca. 30 minuten  

Lees meer
Hoofdgerecht - 3 maart 2018

Grote kastanjechampignons met doperwten en spinaziesalade

In het kader van de NATIONALE WEEK ZONDER VLEES - www.weekzondervlees.nl – hier natuurlijk een overheerlijk vegan recept met lekker veel groenten. Deze week zonder vlees is een initiatief van Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en wordt breed gedragen door tal van organisaties. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Door met z’n allen elke week een dag vegetarisch te eten maken we het verschil voor de toekomst van onze planeet. Deze week zonder vlees moet een aanzet zijn tot een meer flexitarisch menu, waarin vlees en vis veel vaker worden afgewisseld met alleen plantaardige gerechten. Ik ben zelf al jaren flexitariër en word steeds enthousiaster over de heerlijke gerechten die je met groenten en andere plantaardige producten kunt maken. Vegan gerechten zijn zo rijk aan kleur en smaak! Dus misschien is het gewoon een kwestie van eens proberen deze week…

Lees meer
lunchgerecht - 23 januari 2018

Venkel-appelsalade met Manchego kaas

Deze salade at ik in het Spaanse restaurant Jaleo in Las Vegas. Een frisse salade van mooie ingrediënten - waaronder de Spaanse Manchego kaas, is makkelijk te maken.

Lees meer
lunchgerecht - 16 oktober 2017

Met schil en al geroosterde koolrabi met feta

  Eerst maar even het verschil tussen koolrabi en koolraap. Koolraap is een ronde wortel die onder de grond groeit en koolrabi groeit net boven de grond (vandaar dat hij er ook altijd zo netjes uitziet). De paars-rode variant van de koolrabi verschilt nauwelijks van smaak met de lichtgroene. Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden, is gezond en heeft geen calorieën maar veel vitamine C. In dit recept word hij zelfs niet geschild. Alleen natuurlijk even gewassen. Als het blad er nog aanzit, koop dan de koolrabi met mooi stevig blad, dat je overigens als het echt mooi en stevig is, ook weer kunt gebruiken voor een salade.  

Lees meer
Bijgerecht - 13 oktober 2017

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Er stond een kom met koude paprikadip - salmorejo naast om in te dippen. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.

Lees meer