Category: lunchgerecht

Hoofdgerecht - 27 maart 2023

Zacht gegaarde prei met vinaigrette, feta en geroosterde hazelnoten

Prei was vandaag goed betaalbaar en ook nog eens mooi dun. Ideaal voor een Franse klassieker “poireaux vinaigrette” die ze daar als lauw-warm of koud voorgerecht eten. Lekker simpel, makkelijk te maken en passend bij het zonnige weer dat we nu hebben. Zo puur, op z’n Frans is het heerlijk maar met feta en hazelnoten erover misschien nog wel lekkerder. Bovendien past het perfect in mijn dieet waarover ik vorige keer schreef . Als ik niet op dieet zou zijn zou ik bij de prei als hoofdgerecht quinoa of couscous eten en als voorgerecht ouderwets stokbrood. Wil  je vegetarisch? Gebruik dan vegetarische witte kaas.

Lees meer
lunchgerecht - 10 augustus 2022

Haringhapje

Aan zo’n malse zilte haring hoef je natuurlijk niets te doen. Weghappen, genieten en klaar. Soms heb ik zin om hem een hoofdrol te geven en er een mooi gerechtje van te maken.  

Lees meer
lunchgerecht - 7 augustus 2022

Salade met radijs en gebakken citroen

Dit gerecht van sla, kruiden en radijsjes is, met wat knapperig stokbrood, niet alleen een verrassend lunchgerecht, maar ook een mooi begin van de avondmaaltijd. De dressing is aan de ruime kant, maar je kunt hem zeker 2 dagen bewaren. En dat is weer perfect voor de volgende dag over die tomaten die je vast nog wel in huis hebt. Door het blancheren van de citroenschijfjes haal je wat bitterheid weg, niet vergeten dus. O ja, gooi de blaadjes van het bosje radijs niet weg, maar maak er pesto van. Nelleke van Lindonk

Lees meer
Lunch - 31 juli 2022

Zomers torentje van Marmande tomaten

Op de markt in Bergerac zijn juli en augustus zijn duidelijk dé maanden voor verse tomaten. Alle groentekramen kleuren er fleurig rood, oranje en geel door de hoge bergen  tomaten in allerlei soorten en maten. Ik verheug me altijd op de sappige Marmande tomaten die je er echt alleen in deze maanden kunt kopen. Dit zijn grote, platte vleestomaten met diepe ribbels bij de steelaanzet. Het vruchtvlees is stevig en tegelijk ook heel sappig en fris aromatisch van smaak. Heel geschikt om te vullen of in dikke plakken op de barbecue te leggen. Marmande tomaten doen het natuurlijk ook goed in frisse salades en pastagerechten. Laat ze na aankoop vooral nog een tot twee dagen liggen, zodat ze meegeven als je er licht in knijpt. Dan zijn ze het lekkerst. De Marmande tomaat dankt zijn naam aan aan de rivier de Garonne in het departement Lot-et-Garonne. Hier wordt deze tomaat al sinds eind van de negentiende eeuw geteeld, toen de wijnbouw er na een druifluisepidimie instortte. Tot mijn verbazing maar een uurtje rijden vanaf Bergerac. Dus volgend jaar haal ik mijn Marmande tomaten in Marmande zelf, misschien wel tijdens het jaarlijkse tomatenfestival in juli. Klik hier voor

Lees meer
lunchgerecht - 19 juni 2022

paddenstoelentaartje met tomaat en basilicum

Met oesterzwammen, shiitakes en ook andere paddenstoelen maak je in een handomdraai leuke en lekkere vegan gerechten. Dit vegan paddenstoelentaartje doet het heel goed als lunchgerecht of voorgerecht.

Lees meer
Brunch - 12 juni 2022

Korenaren met hazelnoten, granaatappelmelasse en labneh

Foto: Henk Brandsen Amsterdam Boodschappen doen op de markt is zó leuk. Vooral als je dan van die onverwachte lekkernijen vindt zoals zacht groene korenaren. Dat gebeurde me van de week op de vrijdagse markt bij mij in Amstelveen. Bij de paddenstoelenkraam notabene. Ik moest er zijn om voor foodstyling de eerste boleten van het seizoen te halen, maar dit terzijde. Die korenaren hebben wel iets weg van de heel dunne wilde asperges die ik ooit in Italië heb gegeten. Erg lekker en ik besloot ze ’s avonds direct klaar te maken als voorgerecht voor vrienden die even meeaten. Een beetje op de manier waarop ik ook groene asperges wel serveer. Met Labneh (soort hartige hangop) granaatappelmelasse en geroosterde hazelnoten (ook van de markt). Asperges rooster ik eerst op de BBQ of grillplaat maar de korenaren zijn wat subtieler van smaak en die smaak zou je daardoor verliezen. Dus die heb ik gestoomd. De Labneh had ik al staan dus ik was zo klaar. En wat lekker! Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd 6-7 minuten + een uurtje laten uitlekken

Lees meer
Bijgerecht - 17 mei 2022

Courgettekoekjes

Kleine pannenkoekjes met groenten. Die kun je de hele dag wel eten: als ontbijt, lunch, als vleesvervanger bij het avondeten of mee in het trommeltje naar school. Maak een beslag en roer er restjes groenten door, prei, lente-ui, maïskorrels, courgette en eventueel kruiden.

Lees meer
Lunch box - 17 januari 2022

Vrolijke wintersalade met gierst

Januari is een maand waar ik moeite mee heb, zeker als de dagen zich zoals nu grijs en miezerig aaneen rijgen. Daar word ik moedeloos van. Wandelen helpt en… koken ook! Mijn remedie: een flink ingewikkeld en tijdrovend recept met vooral veel snij- en hakwerk opzoeken. Of in mijn geval, zelf bedenken en opschrijven. En dan lekker aan de slag in de keuken. Dat verzet de zinnen en voor je het weet ben je weer vrolijk. Met deze salade, waar je dus wel een tijdje mee bezig bent, zet je kleur op tafel! En dat is precies wat we in deze tijd van het jaar nodig hebben. Daar word je vrolijk van en… elke kleur groente levert weer andere vitamines en mineralen en geven zo je weerstand een boost!

Lees meer
lunchgerecht - 27 november 2021

Hartige kaastaart met paddenstoelen

Deze heerlijke hartige kaastaart met paddenstoelen doet het vooral goed na een lekker lange wandeling! Nu Corona weer de kop op steekt hebben Nelleke en ik weer de gewoonte opgevat zo af en toe al wandelend even bij te praten en daarna samen – natuurlijk op anderhalve meter afstand! – te lunchen. Degene bij wie we gaan wandelen maakt dan iets lekkers. Niet iets ingewikkelds en vooral ook met ingrediënten die je in huis hebt. Zo ontstaan vaak de lekkerste gerechten!

Lees meer
Fingerfood - 5 juli 2021

Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken

Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn! Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder schreef of ga naar 

Lees meer
Hoofdgerecht - 21 juni 2021

Vis met zeekraal in bladerdeeg

Een recept ontstaat bij mij vaak als ik onverwacht gasten krijg en dan uit wat ik in huis heb iets op tafel moet toveren. Zo zijn ook deze bladerdeegpakketjes ontstaan. Die zijn zo lekker, dat ik ze na de eerste keer al een aantal keer opnieuw gemaakt heb. Elke keer natuurlijk weer net iets anders. In dit pakketje zijn zowel roodbaars als zalm verwerkt. Maar je kunt ook voor alleen roodbaars of voor alleen zalm gaan.

Lees meer
lunchgerecht - 24 mei 2021

Scrambled eggs op gebakken brood

Scrambled eggs op gebakken brood. Goede scrambled eggs (roereieren) maken is een kunst. Ik heb ooit gelezen dat chefs in Frankrijk een sollicitant scrambled eggs en/of een omelet laten maken. Zo kijken ze of de sollicitant werkelijk kan koken. Dit gerecht is een van mijn favoriete ontbijten, dat ik beslist niet dagelijks moet eten omdat het behoorlijk zwaar is. Het resultaat is heerlijk: een combinatie van het knapperig vette van de boterhammetjes en de warme smaakvolle roereieren.

Lees meer