Hoofdgerecht

Zalm en aardappelpuree met zeekraal

Hoofdgerecht

Zalm en aardappelpuree met zeekraal

Zeekraal is net als lamsoren een zeegroente. Ze groeien op de lagere kalere stukken van schorren en slibben. Bij vloed komen de plantjes onder water te staan, bij eb worden ze geoogst. De groene stengeltjes van zeekraal zijn zilt en knapperig van smaak. Zeekraal kan rauw gegeten worden, maar je kunt het ook kort stoven. Verwijder van zeekraal de onderste stengelsegmenten, die kunnen wat hard zijn. Pluk of koop zo dun mogelijke zeekraal. Zeekraal is het hele jaar  beschikbaar. Het is lekker bij vis, schaal- en schelpdieren. De zalm heb ik op lage temperatuur in de oven gegaard, maar snel om en om bakken kan ook.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 60 graden Celsius.
  2. Schil en was de aardappelen en kook ze in water met weinig zout in ca. 20 minuten gaar.
  3. Dep de vis droog, bestrooi met zout en peper. Leg de vis op een bakplaat met keukenpapier en bestrijk met de helft van de boter. Laat de vis in ca. 20 minuten gaar worden. (of bak 1 ½ - 2 minuten per kant in een koekenpan).
  4. Spoel de zeekraal kort af als er zand op zit en dep droog. Verwijder eventuele harde stukjes. Snijd de zeekraal fijn.
  5. Giet de aardappels af en maak er een smeuïge puree van met boter en melk. Roer de zeekraal door de puree. Proef of er zout of peper nodig is. Garneer het gerecht met een partje citroen.

Tip: eet er peultjes, venkel of kleine worteltjes bij.

Zalm en aardappelpuree met zeekraal

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer