Category: Hoofdgerecht

Hoofdgerecht - 15 juli 2016

Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)

Dit gerecht komt uit het Chinese Village Cookbook, a practical guide to Cantonese Country Cooking (1975). Een meer dan leuk kookboekje met naast de receptuur ook uitleg over de producten en een gidsje hoe en hoelang je ingrediënten moet wokken. Omdat ik samen met Florentine Jurry in 1988 drie Chinese Kookboeken (De Chinese Chef voor Albert Heijn) heb gemaakt, moest ik me natuurlijk goed ingelezen in de Chinese keuken en heb uiteraard een aantal kookboeken gekocht, waaronder dit boekje. Onze kinderen waren blij toen de kookboeken klaar waren, want… ‘alle kinderen eten wel 1 keer per week patat en wij moeten alleen maar Chinees eten’ was de klacht. Tijdens het maken van de kookboeken heb ik waanzinnig veel geleerd over deze keuken. Ik kwam tot de ontdekking dat de Chinese restaurants in Nederland echt helemaal niets te maken hadden met de originele Chinese keuken. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal prachtige Chinese Restaurants, maar hoe moeilijk is het om het beeld te veranderen als de hele groep zo verkeerd bezig is.

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 juli 2016

Varkensbiefstuk met knoflooksaus

Een van mijn favoriete schrijvers van toen was Hugh Jans. Dit recept komt uit zijn boek Bistro Koken (Unieboek, 1973) en ik heb dit gerecht vaak gemaakt voor vrienden. De biefstuk heb ik vervangen door bij de slager te vragen naar niet platgeslagen schnitzels. Ook heb ik bij het recept in het boek bij de saus geschreven: ‘aan hoeveelheden houden’. Voorin het boek staat een tabel met o.a. maten waar Hugh Jans mee werkte. Amerikaanse maten zoals koppen. Let dus op dat eetlepels en theelepels groter zijn dan de onze. Enige maten voor algemeen gebruik in de keuken: 1 kop = 2,4 dl = 16 eetlepels 1 eetlepel = 15 cc= 3 theelepels = 1,5 dessertlepel 1 theelepel = 5cc Voor mij was u.d.kn. (uit de knijper) ook zo’n typische Hugh Jans afkorting.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 juli 2016

Auberginestoof met rozemarijn en camembert

Met weinig ingrediënten en een takje rozemarijn uit de tuin een heerlijk gerecht maken. Mijn voorkeur gaat uit naar ongepasteuriseerde camembert (au lait cru) vanwege de smaak, maar niet iedereen mag die eten (zwangere- of zieke mensen), gebruik dan gepasteuriseerde camembert of brie.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 juli 2016

Courgettesoep met geitenkaas en brood met gerookte zalm

Courgettes zijn er in overvloed en lenen zich voor diverse gerechten. Vandaag een makkelijke soep met erbij brood met lekkers.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 juli 2016

Slawraps of taco’s met Mexicaans gehakt

Wat in een taco kan, kan ook in een slablad. De bladeren van ijsbergsla lenen zich goed om te vullen. Met koude of warme vullingen. Ook leuk voor een picknick.

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 juli 2016

Spinazie met ei en mozzarella

Dit is echt zo’n snel ‘door de week’recept met ingrediënten die je in huis hebt en waarvan je meteen weet, dit maken we vaker!

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 juli 2016

Zomerse kabeljauw met knoflookspaghetti

In deze zomerse ovenschotel komen veel ingrediënten van de andere recepten van deze week weer terug. Dit is een prima gerecht om restjes groenten te verwerken en schoon schip te maken voor een nieuwe week.

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 juli 2016

Pakketje met kip, citroen en olijven

Een makkelijk begin van de week, maak deze pakketjes al zondagavond klaar en bewaar ze in de koelkast. Thuis uit je werk schuif de schaal met pakketjes koud in de oven en laat de pakketjes met de oven mee op temperatuur komen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 8 juli 2016

Kikkererwtenpizza met aubergine

Zaterdagavond is in veel huisgezinnen ‘pizza-avond’. In dit recept heb ik in het kader van het jaar van de boon - gepureerde kikkererwten in het deeg verwerkt, voor meer vezels, eiwitten en vitamines! En voor meer smaak!

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 juli 2016

BBQ biefstuksandwich met waterkers-geitenkaastopping

Dat rokerige smaakje van de bbq geeft deze biefstuksandwich net even dat speciale… De waterkers-geitenkaastopping maakt het nog lekkerder. En dat beetje grof zout dat ik er op het laatst over strooi maakt het helemaal af. Maar het echte geheim zit ‘m in de kwaliteit van het vlees. Ik maakte het van het “mannenvlees” (van Jerseystierkalveren) waar Clara in haar blog over schrijft. Wat een prachtige smaak heeft dat! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + bbq/grillplaat heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 juli 2016

Doperwtjessalade met gerookte schelvis en dille

Als we vroeger met de padvinderij gingen kamperen aten we altijd een keer “beton”: salade van doperwtjes en tonijn uit blik met mayonaise. Ik vond het heerlijk! Misschien wel omdat we thuis alleen maar vers en nooit iets uit blik kregen…. Met die salade in gedachte maar dan wel een heel stuk verfijnder en (eerlijk is eerlijk) ook veel lekkerder heb ik de doperwtjessalade gemaakt van verse doperwtjes (mag ook diepvries zijn) met gerookte schelvis, citroen en dille. De geraspte citroenschil vind ik er zelf echt heel erg lekker in! Hoofgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 25 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 juli 2016

Salade Vosgiene met spekjes, croutons (met gerookte eendenborst)

In alle delen van Frankrijk hebben ze wel een recept voor een salade met spekjes, ei, aardappels en/of croutons al of niet met gerookte eendenborst en andere lekkernijen. Bij mij in de Vogezen noemen ze die, (hoe kan het ook anders?) salade Vosgiene. Ze geven hem vaak met aardappels, vaak ook zonder. Zelf vind ik het fijn om er in de schil gekookte aardappels bij te geven want daarmee wordt het in plaats van een voorgerecht echt meer een hoofdgerecht. De dressing maak ik net als mijn buren hier warm in de pan waarin de spekjes zijn uitgebakken… verrukkelijk! Ook vind ik het extra lekker om gerookte eendenborst toe te voegen… Dan mag het natuurlijk geen salade Vosgiene meer heten, maar het is wél lekker! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer