Hoofdgerecht

Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)

Hoofdgerecht

Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)

Dit gerecht komt uit het Chinese Village Cookbook, a practical guide to Cantonese Country Cooking (1975). Een meer dan leuk kookboekje met naast de receptuur ook uitleg over de producten en een gidsje hoe en hoelang je ingrediënten moet wokken. Omdat ik samen met Florentine Jurry in 1988 drie Chinese Kookboeken (De Chinese Chef voor Albert Heijn) heb gemaakt, moest ik me natuurlijk goed ingelezen in de Chinese keuken en heb uiteraard een aantal kookboeken gekocht, waaronder dit boekje. Onze kinderen waren blij toen de kookboeken klaar waren, want… ‘alle kinderen eten wel 1 keer per week patat en wij moeten alleen maar Chinees eten’ was de klacht. Tijdens het maken van de kookboeken heb ik waanzinnig veel geleerd over deze keuken. Ik kwam tot de ontdekking dat de Chinese restaurants in Nederland echt helemaal niets te maken hadden met de originele Chinese keuken. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal prachtige Chinese Restaurants, maar hoe moeilijk is het om het beeld te veranderen als de hele groep zo verkeerd bezig is.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees tegen de graan in plakjes van ca. 3 mm. Maak een marinade van de maïzena, suiker, zout, sherry en soja saus. Klop tot een gladde saus en marineer de plakjes vlees hier 15 minuten in.
  2. Verhit een wok, giet er 1 eetlepel olie in en laat goed heet worden. Wok de ui en de paprika samen 1 minuut. Voeg een snufje zout en het vocht toe en wok tot het vocht is verdampt. Schep uit de wok en zet apart.
  3. Veeg de wok even schoon met een stuk keukenpapier. Giet er weer 1,5 eetlepel olie in en bak de knoflook bruin, verwijder de knoflook. Wok de helft van het vlees tot het driekwart gaar is, ongeveer 1 minuut en schep bij de groente. Wok op dezelfde manier de rest van het vlees en voeg na 1 minuut de oestersaus toe. Meng goed en voeg de gewokte groenten en vlees toe. Schep goed door elkaar en serveer.
  4. Geef er witte rijst en bijvoorbeeld gekookte maïskolf bij.

Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer