Category: Hoofdgerecht

Hoofdgerecht - 26 oktober 2016

Biefstuk met rucola en Parmezaanse kaas

Ook in het dorp Monzuno, maar dan in restaurant Gustavino & Passalacqua at ik de lekkerste biefstuk ooit. Simpel bestrooid met rucola en vers geraspte Parmezaanse kaas.  Italianen eten dit als hoofdgerecht of secundi piatti.

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 oktober 2016

Riso venere con salmone Zwarte rijst met zalm

Deze zwarte rijst aten we voor het eerst in Bologna op een prachtig pleintje onder de bogen. De rijst kocht ik in een natuurvoedingswinkel.

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 oktober 2016

Polenta Cinghiale

Voorbereidingstijd: ca. 30 min. + 1 nacht marineren Bereidingstijd: ca. 2 uur Oktober, begin van de jacht o.a. op wilde zwijnen. Op het truffelfeest werd ook polenta Cinghiale geserveerd. Mijn vlees minnende schoonzoon vond dit fantastisch, maar kon het niet op. Meestal wordt het vlees een nacht gemarineerd. 

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 oktober 2016

Eekhoorntjesbrood van de grill met Puy linzen

Eekhoorntjesbrood uit eigen bos is zo’n beetje het lekkerste dat ik ken. Helaas heb ik deze voor het recept moeten kopen. De notige smaak van de linzen gaan er heel goed bij. Ik heb heerlijke bio Puy Linzen gebruikt van Mahuna. Voorweken is niet nodig. De grilltijd van de paddenstoelen is afhankelijk van de grootte en dikte. Leg kleine dunne wat later bij grotere dikkere, zodat alles tegelijk klaar is. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 55 minuten (inclusief 45 minuten zachtjes garen)

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2016

Smörebrød met aardappel, spekjes en mayo

Met een aantal culinaire collega’s waaronder ook Clara, Yolanda en Anneke uitdekeukenvan8 waren we vorige week in Kopenhagen om smakelijke inspiratie op te doen. Nou dat is royaal gelukt! Er waren veel hoogte punten en de eenvoudigste daarvan is wel het verrukkelijke smörebrød dat ze er hebben. Allemaal prachtige roggeboterhammetjes die zijn belegd met vaste combinaties van ingrediënten. Een conservatievere Deen zal het niet in z’n hoofd halen op een rauwe ui op rosbief te leggen, wel gefruite ui! Op de roggebroodjes met ingemaakte haring moet juist wel rauwe ui en zo voort. Grappig maar wel heel erg lekker. We werden ermee verwelkomd in het hotel en hebben likkebaardend gekeken in de vitrine op de foodmarkt “Torvehallerne” waar ze er ware kunstwerkjes van hebben gemaakt. Voor de lunch hebben we ervan gesnoept bij Øl & Brød (Viktoriagade 6 st tv 1655 Kopenhagen) en ook op het vliegveld konden we het niet laten om nog een laatste keer een paar van deze prachtige open roggesandwiches te bestellen. Het recept hier is voor mijn absolute favoriet die eigenlijk de allersimpelste is met plakjes aardappel, spek en mayonaise zoals we die bij Øl & Brød kregen. Zalige eenvoud! 2 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 oktober 2016

Cantharellen met aardappelgnocchi en salie

Ik ben gek op paddenstoelen. In het bos in Frankrijk, waarin mijn huis staat, is het meestal een luilekkerland in deze tijd van het jaar. Zo jammer dat er vanwege de veel te droge nazomer zo weinig zijn. Moet ik naar de winkel om mijn paddenstoelenmaaltje bij elkaar te scharrelen. Maar het is dus wel gelukt om daar cantharellen vinden. Heerlijk met de lekker luchtige aardappelgnocchi waarvoor je het recept van Yolanda kunt gebruiken dat je in ons archief kunt vinden (de halve hoeveelheid is voor 2 personen voldoende). Je kunt aardappelgnocchi ook kant en klaar kopen. Mijn cantharellen waren trouwens best vuil, dus heb ik ze, tegen alle regels in, in een bak water schoongemaakt. Daarna heb ik ze een paar uur in een vergiet laten uitlekken zodat al het vocht dat ze snel hadden opgezogen er weer uit kon lekken. Hoofdgerecht voor 2-3 personen bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 september 2016

Broodje pulled kip met avocado

Pulled pork is in! Je kon van de zomer geen kooktijdschrift openslaan of er stond wel een pulled pork recept in. Omdat ik wat kipvlees over had van een pan bouillon trekken heb ik pulled chicken gemaakt. Dat viel bij iedereen erg in de smaak. Dus dat recept wil ik graag met jullie delen. Voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 september 2016

Chinese witte kip met zoute uien

Deze Chinese bereiding van kip is een echt familierecept. De Chinese opa van mijn man maakte het, zijn kinderen maken ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verzot op de witte kip met zoute uien. Iedereen geeft zijn eigen draai aan het recept. Daardoor zijn er al talloze variaties ontstaan. Ik voeg bijvoorbeeld extra groenten en specerijen aan de bouillon toe waardoor er een verrukkelijke bouillon overblijft die je goed kunt invriezen en bewaren maar je kunt hem ook als bouillon serveren of er een van maken. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: 24 uur (kip zouten) Bereidingstijd: ca. 40 minuten Wachttijd: ca. 2 uur

Lees meer
Hoofdgerecht - 14 september 2016

Aardappelplaattaart met mais

Plaattaarten zijn altijd lekker. En je kunt er zo lekker mee variëren. Om de taart iets voedzamer te maken heb ik er plakjes aardappel op gelegd. Je kunt ze makkelijk met zijn vieren eten als hoofdgerecht. Of snijdt de plaattaart in kleine stukjes en serveer bij de borrel als een snack.

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 september 2016

Gegrilde Kip met sumac en watermeloen

Sumac is een roodbruin poeder gemaakt van gekneusde sumacbessen die groeien aan de sumakstruik. Ze hebben een frisse en pittige smaak. Het lijkt iets op citroen.  De bekende chef Ottolenghi werkt ermee in recepten voor zijn kookboeken.

Lees meer
Hoofdgerecht - 7 september 2016

Konijnenrug met gestoofde courgette

Niet alledaags, maar heerlijk ter afwisseling en in dezelfde tijd te bereiden als een gehaktbal.

Lees meer
Hoofdgerecht - 2 september 2016

Pizokel

  Pizokel is een specialiteit uit het kanton Graubünden in Zwitserland en kent heel veel variaties. Van alleen bijgerecht tot een hoofdmaaltijd. Je zou het kunnen vergelijken met spätzle. Ook hier is de basis dat je een deeg maakt dat je (in stukjes) in water kookt. Spätzle zijn kleiner en worden gemaakt van bloem en water, Pizokel is op basis van boekweit- of roggemeel en melk en worden na het koken nog even gebakken.    

Lees meer