Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Pulled pork is in! Je kon van de zomer geen kooktijdschrift openslaan of er stond wel een pulled pork recept in. Omdat ik wat kipvlees over had van een pan bouillon trekken heb ik pulled chicken gemaakt. Dat viel bij iedereen erg in de smaak. Dus dat recept wil ik graag met jullie delen. Voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerDeze Chinese bereiding van kip is een echt familierecept. De Chinese opa van mijn man maakte het, zijn kinderen maken ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verzot op de witte kip met zoute uien. Iedereen geeft zijn eigen draai aan het recept. Daardoor zijn er al talloze variaties ontstaan. Ik voeg bijvoorbeeld extra groenten en specerijen aan de bouillon toe waardoor er een verrukkelijke bouillon overblijft die je goed kunt invriezen en bewaren maar je kunt hem ook als bouillon serveren of er een van maken. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: 24 uur (kip zouten) Bereidingstijd: ca. 40 minuten Wachttijd: ca. 2 uur
Lees meerPlaattaarten zijn altijd lekker. En je kunt er zo lekker mee variëren. Om de taart iets voedzamer te maken heb ik er plakjes aardappel op gelegd. Je kunt ze makkelijk met zijn vieren eten als hoofdgerecht. Of snijdt de plaattaart in kleine stukjes en serveer bij de borrel als een snack.
Lees meerSumac is een roodbruin poeder gemaakt van gekneusde sumacbessen die groeien aan de sumakstruik. Ze hebben een frisse en pittige smaak. Het lijkt iets op citroen. De bekende chef Ottolenghi werkt ermee in recepten voor zijn kookboeken.
Lees meerNiet alledaags, maar heerlijk ter afwisseling en in dezelfde tijd te bereiden als een gehaktbal.
Lees meerPizokel is een specialiteit uit het kanton Graubünden in Zwitserland en kent heel veel variaties. Van alleen bijgerecht tot een hoofdmaaltijd. Je zou het kunnen vergelijken met spätzle. Ook hier is de basis dat je een deeg maakt dat je (in stukjes) in water kookt. Spätzle zijn kleiner en worden gemaakt van bloem en water, Pizokel is op basis van boekweit- of roggemeel en melk en worden na het koken nog even gebakken.
Lees meerTortillas zijn het ideale gerecht om gezamenlijk te eten. Lekker een beetje met je handen bezig zijn en even die gesneden radijsjes doorgeven naar de andere kant van de tafel. Eindeloze variaties zijn er mogelijk. Vandaag eten we vis tortillas.
Lees meerIk weet het niet hoe het bij jullie is maar ik heb regelmatig kleine beetjes groenten in de groentelade liggen. Vier wortels met wat verlept loof. Stukje bloemkool of broccoli. Wat champignons die al een beetje beginnen te rimpelen... Deze restjes groenten verwerk ik graag in en curry of stoofpotje. Bereidingstijd: 25 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen
Lees meerMet een hok vol kippen zit je nooit verlegen om eieren, ik heb 10 hennen waarvan er al een aantal bejaard zijn en dus niet of nauwelijks leggen maar toch legt de rest van de dames ruim voldoende om ons van lekkere verse eieren te voorzien. Wij eten dus regelmatig gerechten met ei. Vaak een gevulde omelet of een roerei. In dit roereirecept verwerk ik ook nog paddenstoelen van eigen erf. Ons grasveld staat deze maanden vaak vol met kastanje en eikenboleten. Kleine paddenstoelen die heel geschikt zijn om te bakken en bij een roerei te serveren maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen
Lees meerRegelmatig maak ik roerbakgerechten, niet omdat het zo makkelijk is en je weinig afwas hebt, maar gewoon omdat ik Chinese smaakmakers als gemberwortel, oestersaus, 5-kruidenpoeder en rijstwijn lekker vind. En omdat ik van beetgare groenten houd. Weinig afwas heb ik tijdens het bereiden van een Chinees gerecht niet want ik snijd alles van te voren en zet het in schaaltjes klaar en stevige groenten als bonen en peulen blancheer ik van te voren zodat ik zeker weet dat ze gelijkmatig garen maar ook niet te gaar worden. Bereidingstijd: ca. 25 minuten Voor 2 personen
Lees meerDe originele caesar salad is ontstaat in de eerste helft van de vorige eeuw en heeft zijn naam te danken aan chefkok Caesar Cardini (Tijuana-Mexico). De salade bestond toen uit slechts 6 ingrediënten; bindsla, knoflook, olijfolie, croutons, Parmezaanse kaas en worcestershiresaus. En is, naar wat gezegd wordt, uit een tekort aan ingrediënten ontstaan. Inmiddels zijn er al talloze varianten verschenen. Met ansjovis en ei is denk ik wel de bekendste variant maar ook gerookte kip, avocado, tomaat, spekjes en/of feta worden als variatie toegevoegd. Ik serveer hem graag met gepocheerd ei in mijn geval zijn dat 3 kleine krieleitjes per persoon omdat mijn kippetjes nu eenmaal piepkleine eitjes leggen. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen
Lees meerPanir, is een Indiase gekookte kaas, die je heerlijk kunt bakken. Je vindt de kaas bij natuurvoedingswinkels. Kun je hem niet krijgen, gebruik dan halloumi. Deze kaas van Cyprus kun je ook bakken zonder dat hij uitloopt. En de spitskool en tomaatjes komen natuurlijk weer uit de tuin.
Lees meer