Hoofdgerecht

Kaassoufflé

Hoofdgerecht

Kaassoufflé

Ik ben erg van het gezonde eten, maar zo af en toe kan die gezondheid me gestolen worden. Dan heb ik alleen maar zin in iets waar je lekker warm van wordt en dat je lekker weg hapt. Dan is het tijd voor comfortfood! Ieder heeft daar een eigen beeld bij, maar voor mij is zo’n lekker luchtige kaassoufflé het ultieme comfortfood. Als ik te hard gewerkt heb, het allemaal even niet meer zie zitten of als ik het alleen maar heel erg koud heb, kan zo’n mooi lichtbruine kaassoufflé me weer helemaal blij maken. En vooral ook dat eerste zacht romige hapje, dat bijna smelt op je tong. Kaassoufflé heeft de naam lastig te maken te zijn, maar dat valt allemaal erg mee. Je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig, die je meestal ook nog in huis hebt! Mijn tip: maak voor ieder een eigen soufflé in een ovenvast schaaltje. Dat staat heel feestelijk en je voorkomt dat de soufflé aan tafel bij de eerste schep al in elkaar zakt. En… probeer tocht te vermijden. Open de ovendeur pas als de kaassoufflés je uit de oven mooi luchtig en goudbruin toelachen. Geniet van dit overheerlijke comfortfood.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de schaaltjes goed in en bestrooi de bodem en wand met 25 gram geraspte kaas. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Roer de bloem erdoor en laat dit mengsel heel even pruttelen.
  2. Schenk al roerend ongeveer de helft van de melk erbij en roer tot het mengsel glad gebonden is. Roer dan scheutje voor scheutje de resterende melk erdoor en blijf roeren tot het een gladde saus wordt. Laat de saus nog 1 minuut zachtjes pruttelen.
  3. Voeg al roerend de resterende kaas aan de saus toe en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Neem de pan van het vuur en laat de saus iets afkoelen.
  4. Splits intussen de eieren boven 2 kommen. In de ene kom de dooiers en de andere kom de eiwitten.
  5. Roer de dooiers door de saus en voeg wat zout en versgemalen peper toe. Klop met de handmixer de eiwitten zo stijf dat er pieken blijven staan. Spatel het eiwit in 2-3 keer luchtig door de saus.
  6. Doe het soufflémengsel over in de schaaltjes, strijk de bovenkant glad en schuif de schaaltjes of schaal in het midden van de oven. Laat de soufflés in 15-20 minuten mooi rijzen en goudbruin worden. De buitenkant is dan licht knapperig, de binnenkant nog smeuïg. Serveer de soufflé met stokbrood en een salade.

Kaassoufflé

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer