Brunch

Galette met bietjes

Brunch

Galette met bietjes

Zodra ik bij de groentewinkel een bos bietjes met loof zie, gaan ze in de boodschappentas. En of ik ze nou diezelfde avond nog een uurtje in de oven rooster of een paar dagen erna, het maakt niet uit. Er zijn zoveel leuke en lekkere recepten met geroosterde bietjes te maken. Een salade omdat je een snelle lunch nodig hebt, een bieten carpaccio als voorgerecht of een bietenpuree voor het vullen van ravioli. Voor mij het ideale verse product om in voorraad te hebben. Ik maakte dit recept in Amerika en daar heb ik ‘diepvries piecrust’ gebruikt, vandaar dat de bereiding op de foto’s er iets anders uitziet.

Nelleke Van Lindonk

Bereidingswijze

  1. Zorg dat je gare bietjes hebt voor dit recept. Koop alsjeblieft geen voorgekookte verpakte, maar maak ze van tevoren. Het is zo weinig werk. Verhit de oven tot 200 graden. Leg de schoongeboende bietjes per stuk (als ze groot zijn) of per 2 als ze kleiner zijn op een stuk aluminiumfolie. Verdeel er 5 eetlepels olijfolie en 1,5 theelepel zout over en vouw ze tot pakketjes. Zorg dat de pakketjes gesloten zijn. Zet ze op een bakplaat en bak ze ca. een uur. Open de pakketjes voorzichtig en laat ze minimaal 10 minuten afkoelen tot je de bietjes kunt vastpakken. Verwijder het vel van de bietjes, dat kan met een mesje schrapen of met een stuk keukenpapier. Het ligt er een beetje aan hoe gaar ze zijn en dat hangt weer af van de maat van de bietjes die je gekookt hebt. Laat de bietjes afkoelen.
  2. Maak het deeg voor de galette. Zeef de bloem in een kom en rasp de harde boter erboven. Geraspte bevroren boter vind ik makkelijker dan in stukjes gesneden koude boter, omdat de boter wat kleiner is en daardoor makkelijker mengt. Kneed het deeg tot een kruimelig deeg. Klop 1 eierdooier los met 50 ml ijskoud water, voeg bij het deeg en kneed er een bal van. Wikkel de bal in gladfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de gekookte bietjes in plakjes van ca. 7 mm.
  4. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven plek en rol uit tot een diameter van ca. 30 cm. Het hoeft geen mooie ronde vorm te zijn. De galette staat bekend als een ‘vrije vorm taart’. Leg het uitgerolde deeg nu voorzichtig op een met bakpapier of siliconen bakmatje belegd bakblik. Dit om te voorkomen dat het deeg aan de onderkant scheurt als je hem gevuld op het bakblik legt. Besmeer het deeg met de kaas, maar laat ca. 5 cm van de rand vrij.
  5. Leg de bietjes, elkaar overlappend, op de kaas. Vouw de rand van het deeg over de bietjes.
  6. Klop het andere ei los en besmeer het deeg ermee. Bestrooi alles met grof zeezout.
  7. Bak nu ongeveer 30 minuten in de hete oven tot de korst mooi bruin is. Besprenkel de galette naar smaak met nog wat olijfolie en garneer met verse kruiden. Je kunt er ook nog wat honing over druppelen. Dat verandert de smaak wel een beetje.

Galette met bietjes

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer