Category: Bijgerecht
Ierse smash Burger, homemade ketchup, rode ui, sla, black cheddar, brioche broodje
Recept van topchef Rogér Rassin.
Lees meerGestoomde Bapao, Guinness gegaarde Ierse rundersukade, spicy ketchup
Recept van topchef Martijn Kajuiter.
Lees meerCrouton van sodabrood met gerookte Ierse rosbief, kruidensalade, bladpeterseliemayonaise, whiskey
Recept van Topchef Martijn Kajuiter.
Lees meerGevulde aubergines
Een favoriet gerecht bij de nabijgelegen Libanese traiteur is gevulde aubergine. Vaak neem ik er couscous bij met veel verse groene kruiden. Rijst kan ook. Vervang voor een vegan versie het gehakt door vegetarisch gehakt of tofu. Hoofdgerecht voor 2 personen Libanees/ Nederlands Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Lees meerJapanse okonomiyaki met paarse spitskool en bonito
Okonomiyaki is een soort hartige (panne)koek met fijngesneden kool en allerlei lekkers: van garnalen en geschaafde bonito tot kaas. Het heeft wel wat weg van een Spaanse tortilla, maar dan op z’n Japans. Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de omgeving van Osaka en Heroshima. Maar voor Japanners in het hele land is Okonomiyaki een soort “soul” food geworden. Het is razend populair en elk gezin heeft wel zijn eigen speciale lievelingsrecept. De koeken worden gemaakt met een dik soort pannenkoekbeslag. Hiervoor gebruiken ze in plaatst van melk, dashi* (visbouillon van zeewier en gerookte bonito). Bij mijn Japanse familie mengen ze het beslag met ragfijn gesneden kool (dat is altijd de basis), geraspte rettich (daikon), lente-ui en ook wel andere groenten. Ze gaan er meestal rauw door. Maar als ze toevallig gekookte restjes groente hebben, gebruiken ze die ook. Nagaimo, een yam-soort die er eigenlijk in hoort, kunnen ze niet altijd krijgen. Daar maken ze zich helemaal niet druk om want zonder is het ook lekker. Wat ze wel toevoegen (zeker als ze garnalen of inktvis gebruiken) is citroenrasp en -sap of nog liever, geraspte schil en sap van een yuzu** als die er is. Verder worden er naar smaak kleine stukjes vlees (meestal varken), (Chinese) worst, kip, garnalen, inktvis en/of kaas toegevoegd. Als de Okonomiyaki klaar is gaan er steevast lente-uiringetjes, fruity sauce en mayonaise over. En... als het even kan ook katsuobushi bonito flakes***. Okonomiyaki is heel makkelijk en snel te maken. Deze keer heb ik paarse (rode) spitskool gebruikt. Lekker en het ziet er zo leuk uit. Hoofdgerecht voor 3-4 personen voorbereidingstijd ca. 15 minuten, bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerGefermenteerde zuurkool uit El Salvador
In Centraal Amerika maken ze een hele lekkere variant op onze zuurkool, Curtido of Cortido. Er gaan namelijk nog extra groentes in zoals wortel en rode ui. En als extra smaakmakers oregano, rode peper, koriander en limoen. Je kunt de knapperige salade ook al direct eten. Of je laat het in 24 uur licht fermenteren op kamertemperatuur. Zet het daarna in de koelkast om te bewaren.
Lees meerUiensoep met allspice
Allspice, piment of Jamaicapeper, is een interessante specerij en heerlijk in uiensoep. De gedroogde onrijpe besjes van de pimentplant smaken namelijk naar meer. Je proeft er zowel kaneel, kruidnagel als nootmuskaat in terug. Het lijken een soort grote peperkorrels die je heel of gemalen in hartige en zoete gerechten kunt gebruikt. Allspice besjes geven hun smaak langzaam af. Ideaal voor stoofschotels, soepen etc. Ze zijn te hard om op te eten en kunnen ook gemalen toegevoegd worden. Dat is handig voor toetjes, cakes, compote, stamppotten etc. In dit recept gebruik ik piment om de soep te kruiden met de hele gedroogde besjes die ik eerst een beetje kneus. Hoe langer je ze laat trekken hoe meer smaak ze geven. Bereidingstijd ca. 15 minuten + 30 minuten trekken
Lees meerBeluga linzen met witlof en mandarijndressing
Maak deze beluga linzen met witlof en mandarijndressing eens. ’t Is nu niet direct een combinatie die je zou bedenken maar de een had trek in linzen en de ander in witlof… Dus werd het een combi van deze twee groenten en dat pakte bijzonder goed uit. De mandarijn neutraliseert het vettige van de gegrilde witlof en geeft een lekker fris zuurtje aan het gerecht. Beluga linzen zijn kleine zwarte glanzende linzen die qua uiterlijk wel wat weg hebben van kaviaar. De smaak is, net als die van Puy linzen, heerlijk, maar ik gebruik ze ook vaak omdat deze zwarte linzen ze zo’n mooi contrast geven met andere groenten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 12 minuten
Lees meerSnelle pittige linzen
Snelle pittige linzen maak je in een handomdraai. Lekker als lunch met een blikje van goede kwaliteit.
Lees meerMet miso geglaceerde aubergine
Een snel voorafje of bijgerecht met umami smaak. Het kost je 15 minuten, is vegan en smaakt heerlijk. En weer eens wat anders dan gevuld met gehakt. Door de inkepingen die je in het vruchtvlees maakt, wordt het miso mengsel goed geabsorbeerd. Heb je een vloeibare Miso (M1minute Miso) in huis, gebruik dan 2 eetlepels en geen water. De vloeibare miso is heel makkelijk te gebruiken als je snel een misosoep wilt maken. Eigenlijk heb je, naast miso, maar drie basis ingrediënten in je voorraadkast nodig als je van Japans eten houdt: Mirin (zoete rijstwijn), Sake (om te koken) en rijstazijn. Daarmee zijn heel veel Japanse gerechten te bereiden.
Lees meerPannenkoekenpakjes
In deze pakjestijd is dit een receptidee dat je naar eigen keuze kunt (in)vullen. Als lunch of voorgerecht met paddenstoelen of ragout, als bijgerecht met groenten of als toetje. Bak dunne pannenkoekjes, eigenlijk flensjes. Houd ze eventueel warm op een bord boven een pan met heet water of maak ze eerder en verwarm ze in een oven op 175 graden Celsius.
Lees meerGeroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s
Deze geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s en ui zijn eenvoudig te bereiden. Bovendien is dit bijgerecht snel klaar en ziet het er mooi uit. Ik ben dol op spruitjes en eet ze bij voorkeur als ze nog een beetje bite hebben. Daarom gebruik ik voor dit recept wat grotere spruitjes. Dat geeft een beter resultaat als je ze roostert. Door de spruitjes kort voor te koken blijven ze mooi groen. Een prima bijgerecht voor bij een feestelijk kerstdiner. Bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten Grilltijd: ± 7 minuten
Lees meer