Tag: makkelijk

Hoofdgerecht - 13 januari 2020

Risotto met paddenstoelen en pompoen

Risotto… daar kun je me voor wakker maken! Heerlijk comfortfood, dat deze sombere januarimaand wat gezelliger maakt. Deze winterse risotto maakte ik de eerste week van dit nieuwe jaar met restjes die na de kerstweek nog over waren. En ook deze risotto bewijst maar weer eens dat je met restjes altijd weer iets lekkers maakt. Deze risotto is heerlijk romig en heeft door de gedroogde paddenstoelen toch ook een vleugje pit. Het geheim van een mooi romige risotto zit hem in echt goede risottorijst als aborio. Risottorijst heeft een bijna ronde korrel, die voor het romige mondgevoel zorgt en toch ook nog beet heeft. Ik heb deze risotto volgens Italiaans gebruik op het laatst verrijkt met roomboter en Parmezaanse kaas. Maar het kan ook zonder! De gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon geven dezelfde ‘umami hint’ als de pittige Parmezaanse kaas. Een heerlijk vegan alternatief!

Lees meer
Ontbijt - 5 december 2019

Ontbijt uit de oven

Lees ook de die ik geschreven heb over het leuke en lekkere boek van Ajda Mehmet.

Lees meer
lunchgerecht - 14 augustus 2019

Pittige gazpacho van tomaat en watermeloen

Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag. Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje. Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.

Lees meer
Bijgerecht - 23 juni 2019

Japanse spinazie met sesamdressing

Spinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar

Lees meer
Barbecue - 6 mei 2019

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.  Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Dessert - 12 november 2018

Sint-tiramisu

In deze Sint-tiramisu zitten speculaasjes in plaats van lange vingers en ouderwetse gemberballetjes als extra smaakmaker. Zo krijg je een simpel maar verrassend nagerecht dat gewoon elke dag van het jaar lekker is. Deze topper komt uit Het Grote Sinterklaas kookboek. Er staan zowel zoete als hartige sinterklaas recepten in deze bestseller. Ook hebben we in het boek een aantal recepten geschreven voor na 5 december als je nog chocolade letters, kruidnootjes of speculaasjes over hebt. Voorbereidingstijd: 15 minuten + min. 30 min in de koelkast zodat de speculaasjes zachter worden Bereidingstijd: 5 minuten

Lees meer
Barbecue - 21 oktober 2018

Hele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven

foto Willem Bouman Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst. Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven Hoofdgerecht voor ca. 4 personen

Lees meer
Lunch - 3 september 2018

Kurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember

Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden.   Voorgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 17 juli 2018

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer. Bekijk de bereidingsvideo!

Lees meer
Drank - 27 mei 2018

Iced tea with Orange&Lemon

Voor iced tea maak ik eerst thee van theeblaadjes, liefst groene thee of Earl Grey, die ik 3-5 minuten laat trekken tot het sterk genoeg is. Dan haal ik mijn “thee-ei” met de theeblaadjes uit mijn extra grote pot en voeg wat takjes munt, partjes sinaasappel, limoen en of citroen aan de hete thee toe en laat het zo afkoelen. De koude thee giet ik in lege beugelflessen die ik in de koelkast zet zodat de thee lekker koud kan worden. Omdat ik ook als ik het warm drink thee nog altijd zet in een pot, houd ik er geregeld van over. Die restje gaan ook in een fles de koelkast in.

Lees meer
Brunch - 8 april 2018

Aspergesoep, Lekker klassiek

Foto Henk Brandsen 0 0 1 88 506 Marijke's Media Keuken 4 1 593 14.0  Aspergesoep kan worden gemaakt van de schillen en minder mooie stukken van asperges. Daarvan maak je een aspergebouillon, onder water zetten, aan de kook brengen en een uurtje laten trekken. De bouillon wordt dan gebonden door er aardappelzetmeel (die is aangelengd met een beetje water) door te roeren. Leuke en smakelijk rest verwerking maar een aspergesoep die wordt gemaakt van hele (geschilde) asperges (hoeven niet recht of gaaf te zijn) is voller van smaak en vind ik lekkerder. Een heerlijk voor- of lunchgerecht!  Voor- of lunchgerecht voor  4 personen Bereidingstijd ca. 30 minuten  

Lees meer
Brunch - 1 oktober 2017

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen. Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur

Lees meer