gastauteurs

Geroosterde topinamboer met knoflook en rozemarijn

gastauteurs

Geroosterde topinamboer met knoflook en rozemarijn

door Emilie van der Woerd

Topinamboer is helemaal trendy! Deze kleine knollen met een oranje-rode schil zie je ook wel als aardpeer of Jeruzalem-artisjok aangeduid. Het crèmekleurige naar lichtgrijs neigende vruchtvlees heeft een zachte, wat zoete en nootachtige smaak, die wel wat van artisjok weg heeft. In mijn tuin schieten elk jaar weer de topinamboerplanten tussen de rozemarijn- en rozenstuiken als kleine, knalgele zonnebloemen omhoog. Dat betekent dat ik in de herfst weer met mijn spade een paar maaltjes topinamboer uit de grond tover. Van een stukje grond van zo’n 2 m² kun je zo’n 10 kilo aardperen oogsten. Zodra de knollen met lucht in aanraking komen, kleuren ze bruin. Echt verse aardperen hoef je niet te schillen. Alleen schoonboenen onder stromend water is dan voldoende. Liggen de aardperen al een paar dagen, dan is schillen met een dunschiller aan te raden. Je kunt aardperen eten als gekookte aardappelen. Ze hebben dan een kooktijd van 10 minuten. Maar de verfijnde smaak komt beter tot zijn recht als je ze verwerkt tot een lekkere puree of een mooie, gebonden soep. Je kunt ze ook roosteren in een braadslede. Ik gebruik dan mijn ovenplank van cederhout, dat geeft de aardperen net wat extra smaak.

Dit recept is voor 4 personen.

Bereidingswijze

  1. Laat de ovenplank 10 minuten in een bak met water weken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Pel intussen de uien en snijd ze in dunne partjes. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes.
  3. Verwijder de dunne velletjes van de bol knoflook en snijd aan de steelkant een klein kapje weg. Halveer de bol overlangs, zodat je de doorgesneden tenen zichtbaar zijn.
  4. Schil de topinamboer (aardperen) zo nodig met een dunschiller en snijd ze in de lengte in plakken van ruim een centimeter dik.
  5. Neem de ovenplank uit het water en dep de plank droog. Verdeel de plakken topinamboer over de plank en leg de halve bollen knoflook er met de snijkant naar boven tussen.
  6. Leg ook de stukken ui tussen de topinamboer en strooi de rozemarijnnaaldjes erover. Strooi er wat zout en versgemalen peper over en druppel de olijfolie erover.
  7. Schuif de ovenplank in het midden van de oven en laat de topinamboer in 30 minuten goudbruin en gaar worden.
  8. Lekker bij groot vlees en een frisse wintersalade van dungesneden rodekool met dunne plakjes gele biet, rucola, rode wijnazijn en geurige olijfolie.

Geroosterde topinamboer met knoflook en rozemarijn

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer