Tag: glutenvrij

Dessert - 4 november 2020

Chocolade fondue met vijfkruidenpoeder

Deze chocoladefondue is zo verrassend. Door de knoflook en het vijfkruidenpoeder krijg je een gelaagdheid van smaken. De gedroogde vijgen zorgen voor een knapperige bite en de fris zure abrikozen maken het helemaal af. Door de gelaagdheid van diverse smaken en structuren krijg je een bijzonder gerechtje. Deze spannende chocoladedip kun je heel goed op zondagmiddag serveren of na het eten bij een knapperend haardvuur met een glas dessertwijn.

Lees meer
Lunch - 19 oktober 2020

Geroosterde bospeen en radicchio salade

Deze salade is vegetarisch en vegan als je ahornsiroop gebruikt in plaats van honing. Deze salade heeft één van de lekkerste dressings uit het boek. De pijnboompitten geven deze vinaigrette een plantaardige romigheid maar de sinaasappel en dille bovenop de wortels maken het lekker fris. Oog verblindend als hij is, doet deze salade het goed als indrukwekkend gerecht tijdens een etentje.

Lees meer
Bijgerecht - 3 oktober 2020

Snelle pittige linzen

Snelle pittige linzen maak je in een handomdraai. Lekker als lunch met een blikje van goede kwaliteit.

Lees meer
Lunch - 27 juni 2020

Zomerse hummusbowl

De laatste foodtrend is deze hummusbowl. Met deze presentatie zet je heel snel een lekkere snack op tafel. Zeker als je kant en klare hummus gebruikt. Schep de hummus met een lepel in een diep bord of kom en vorm met de bolle kant van een lepel een kommetje door het bord te draaien. Vul daarna op met lekkere goodies zoals fetakaas, olijven, stukjes tomaat en komkommer. Garneer met verse kruiden en bestrooi met ras el hanout, paprikapoeder of pul biber. Schenk voor extra smaak en smeuïgheid lekkere olijfolie eroverheen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 januari 2020

Risotto met paddenstoelen en pompoen

Risotto… daar kun je me voor wakker maken! Heerlijk comfortfood, dat deze sombere januarimaand wat gezelliger maakt. Deze winterse risotto maakte ik de eerste week van dit nieuwe jaar met restjes die na de kerstweek nog over waren. En ook deze risotto bewijst maar weer eens dat je met restjes altijd weer iets lekkers maakt. Deze risotto is heerlijk romig en heeft door de gedroogde paddenstoelen toch ook een vleugje pit. Het geheim van een mooi romige risotto zit hem in echt goede risottorijst als aborio. Risottorijst heeft een bijna ronde korrel, die voor het romige mondgevoel zorgt en toch ook nog beet heeft. Ik heb deze risotto volgens Italiaans gebruik op het laatst verrijkt met roomboter en Parmezaanse kaas. Maar het kan ook zonder! De gedroogde paddenstoelen en paddenstoelenbouillon geven dezelfde ‘umami hint’ als de pittige Parmezaanse kaas. Een heerlijk vegan alternatief!

Lees meer
Ontbijt - 5 december 2019

Ontbijt uit de oven

Lees ook de die ik geschreven heb over het leuke en lekkere boek van Ajda Mehmet.

Lees meer
Hoofdgerecht - 4 december 2019

Poké bowl met groenten

De feestdagen komen er weer aan. Ieder vult dat voor zichzelf of samen met familie en vrienden in. Wij van de uitdekeukenvan8 kunnen ons zo voorstellen dat er ergens deze maand een lekkere Netflix serie wordt op gestart. Daar hebben wij dan een hippe allemansvriend bij bedacht. Lekker makkelijk op de bank, licht en gezond. vind je hier in dit boek.

Lees meer
lunchgerecht - 23 januari 2018

Venkel-appelsalade met Manchego kaas

Deze salade at ik in het Spaanse restaurant Jaleo in Las Vegas. Een frisse salade van mooie ingrediënten - waaronder de Spaanse Manchego kaas, is makkelijk te maken.

Lees meer
Fingerfood - 29 juni 2017

Geroosterde gomasio noten

Gomasio is oorspronkelijk een smaakmaker van sesam en zout uit de Japanse keuken. Je kunt dit strooisel makkelijk zelf maken. Of kant en klaar kunt kopen bij een toko. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin tot ze beginnen te geuren. Stamp het sesamzaad fijn in de vijzel met een zeezout. Als je hem zelf maakt weet je zeker dat er geen suiker of glutamaat aan toegevoegd is. Ook wordt gomasio gebruikt als vervanger van zout. Het is een mooie smaakmaker waar weinig zout aan toegevoegd is. Dit is strooisel is ook heerlijk over gestoomde of gewokte groente, salades of gewoon een zacht gekookt eitje. Strooi het op het laatste moment erover heen, kook het niet mee.

Lees meer
Tussendoortje - 3 april 2017

Kokosmakronen

Zelf kokosmakronen maken is zo gepiept. Altijd handig om een restje eiwit of gemalen kokos te verwerken. En met een kleine ijstang kun je makkelijk en snel mooie gelijkmatige bolletjes krijgen.

Lees meer
High-tea - 10 maart 2017

Zwarte bonen brownies

Deze prachtige brownies zijn het bewijs dat snoepen ook best gezond kan zijn. De bloem en suiker uit het originele recept heb ik vervangen door zwarte bonen uit blik en dadels, waardoor zo’n lekker stukje brownie opeens minder suiker bevat, min of meer glutenvrij is en een bron van vezels wordt. Je kunt er ook bruine bonen of linzen voor gebruiken. Niemand zal vermoeden dat je er peulvruchten in verwerkt hebt. Echt… je likt je vingers erbij af, zo lekker!

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 december 2016

Peterselie hummus met kikkererwten

Hummus, humus, humous, hoummous of hoemoes.... hoe je het ook schrijft het is een heerlijke dip uit het midden-oosten. Een favoriet bij mensen die plantaardig eten. En ook tijdens het gourmetten fijn voor op een stukje stokbrood of gewoon bij een stukje gebakken vis of vlees.

Lees meer