Asperges met zuringboter en zuringcrackers
Wat zijn asperges toch lekker! Traditioneel, met ham en ei, met gerookte zalm, garnalen of zoals in dit recept, met gesmolten boerenboter met ragfijn gesneden zuring erdoor en krokante zuringcrackers van filodeeg (haal filodeeg bij Turkse of Marokkaanse winkels, die is meestal veel beter en lekkerder, dan die je in de meeste supermarkten vindt). Jonge zuring kun je in het wild plukken, maar er is tegenwoordig ook gekweekte zuring verkrijgbaar. Hoofd-, brunch- of lunchgerecht voor 4 personen Voorbereiding ca. 25 minuten + bereiding ca. 20 minuten
Lees meerDuivelse spareribs
Spareribs vind ik heerlijk en ze zijn eigenlijk heel makkelijk zelf te maken. Ze worden voorgegaard in water, dat duurt weliswaar even, maar je hoeft er niet echt bij te blijven. Je kunt dat al een dag of zelfs 2 dagen van tevoren doen. De afwerking is ook heel makkelijk, nadat de ribbetjes zijn bestreken met de duivelse BBQ-saus gaan ze even de oven in, dat is alles. Ook lekker voor op de BBQ! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten + 1- 1½ uur koken, bereiding 5 minuten + 20 minuten in de oven
Lees meerMiesoep met judasoren
In deze soep zijn verse judasoren verwerkt. De Echte judasoor groeit op levend en dood hout van voornamelijk loofbomen. Hier vind ik ze meestal op dood vlierhout. In Azië zijn ze dol op boomoren. Deze paddenstoel is familie van de wat grotere in ons land voorkomende judasoor en worden ook wel muizenoortjes of wolkenoren of boomoortjes genoemd. Boomoren voelen rubberachtig aan en zijn afhankelijk van het soort licht- tot donkerbruin van kleur. De Aziatische soort is hier alleen gedroogd te koop en moeten 20 minuten geweekt worden in koud water. Harde stugge stukjes worden weggesneden en de paddenstoelen worden veelal in reepjes gesneden verwerkt. Deze paddenstoel wordt niet gebruikt voor de smaak maar voor de textuur. De knapperige bite voegt echt iets toe aan soep en roerbakgerechten en is zeker het proberen waard. Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 15 minuten
Lees meerPaaslammetjes
Deze schattige lammetjes zijn natuurlijk heel leuk om met Pasen te maken maar ook op de woensdagmiddag of voor een verjaardagspartijtje een groot succes. Doordat er weinig boter wordt gebruikt smaken deze lammetjes het lekkerst als je ze direct na het maken opeet. Bewaar je ze langer dan drogen ze wat uit. Voor 12 stuks Bereidingstijd: ca. 1 uur Oventijd: ca. 20 minuten
Lees meerPaasstol
Met dit zelfgemaakt extra gevulde paasbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in en ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker. Voor 1 brood Bereidingstijd: ca. 40 minuten Rijstijd: 2 uur Oventijd: ca. 45 minuten
Lees meerVietnamese lenterolletjes – Goi cuon
Vrij vertaald betekent goi cuon: salade in een rijstvel. Een vegetarische salade met kruiden. Of een met garnalen of varkensvlees, of allebei. Zet de ingrediënten op tafel, dan kan iedereen zijn eigen rolletjes maken. Geef iedereen een kommetje dipsaus. Er is dipsaus voor springrolls te koop, maar je kunt ook kiezen voor chilisaus of hoisinsaus met pinda’s.
Lees meerWollige aardappelen
Deze geroosterde aardappels noem ik mijn ‘wollige’ aardappeltjes. Als je ze een keer gemaakt en gegeten hebt weet je waarom! Het geheim zit hem in het type aardappel, ik gebruik bij voorkeur kruimige aardappels en Eigenheimers zijn mijn favoriet en het feit dat je ze voordat je ze gaat roosteren helemaal moet laten afkoelen. Bijgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 35 minuten
Lees meerBoerenkoolstamppot met buffelmozzarella
Boerenkool wordt in Nederland over het algemeen in de winter gegeten. Met het laatste beetje uit de moestuin maak ik dit ovengerecht en combineer ik onze oude vertrouwde boerenkoolstamppot met mediterrane ingrediënten als tomaat en mozzarella. De buffelmozzarella is trouwens afkomstig van Nederlandse bodem! Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 35 minuten
Lees meerFlowesproutsalade
In 2014 kreeg ik een zakje flowersprouts toegestuurd, toen nog heel beperkt verkrijgbaar. Tegenwoordig liggen ze regelmatig bij de diverse supermarkten in het schap. Dat is fijn want deze kruising tussen boerenkool en spruitkool heeft een lekkere nootachtige frisse smaak en heel veel verwerkingsmogelijkheden. Probeer deze lekkere salade maar eens. Bijgerecht 2 personen Bereidingstijd: 15 minuten Wachttijd: 30 minuten
Lees meerUdon met op de huid gebakken zalm
Voor mij horen roerbakgerechten tot de snelle keuken. Ik heb, door mijn liefde voor de Chinese keuken, veel basisingrediënten in huis. Chuka wakame is een van mijn favorieten. Ik houd van de smaak en textuur en deze japanse zeewiersalade met een Chinese smaak geeft vaak net een beetje extra kleur aan een gerecht. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Lees meerBroccolisoep met daslook en een kaasbruschetta
Met deze soep met daslook zet je het voorjaar op tafel. Kun je niet aan daslook komen gebruik dan fijngesneden bieslook of ragdunne bosuiringetjes. Serveer deze eenvoudig te maken soep ook eens als amusesoepje in een glaasje met een klein kaasstengeltje erop. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: 25 minuten
Lees meerFlammkuchen met gorgonzola
Afhankelijk van het gebied wordt dit gerecht, gemaakt van dun uitgerold brooddeeg en een topping naar keuze, tarte flambée, flammekueche of Flammkuchen genoemd en werd van oorsprong bereid in de houtoven. Bereid in een houtgestookte oven krijg de Flammkuchen inderdaad dat zo specifieke rooksmaakje maar ik vind hem uit een gewone oven ook best heel lekker. Leuk om met de kinderen te maken en ze dan hun eigen topping te laten verzinnen. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 25 minuten Rijstijd: 60 minuten Oventijd: ca. 15 minuten
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer