Recepten

Broodmaaltijd – 11 mei 2020

Rabarber-aardbeienjam met gember

In het voorjaar als de eerste rabarber weer omhoog komt heb ik er nog meer zin in dan in de  zomermaanden. Elke dag taart eten is ook zo wat dus een jam er mee maken is heel fijn. Je kunt de jam ook heel goed door de yoghurt roeren voor een snel doordeweeks nagerecht, bij het ontbijt door de muesli of een lekker laagje op de cake van de slagroomtaart.

Lees meer
Hoofdgerecht – 24 april 2020

Gastauteur Emilie van der Woerd: Kruidige portobello met ham en ei

Dit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak, opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen… Ik ging meteen op pad en kwam thuis met een enorme zak verschillende paddenstoelen. Met deze grote, wat wild uitgevallen portobello‘s maakte ik dit heerlijke gerechtje, dat het goed doet bij een uitgebreide zondagsbrunch. Je kunt deze gevulde portobello’s ook serveren als  hoofdgerecht met een lekkere salade erbij. Eet je liever vegetarisch, dan kun je de ham vervangen door plakken jong belegen kaas, brie of rondjes verse geitenkaas. Ik kook graag uit de losse hand en knip wat kruiden uit de tuin. Hier heb ik verse rozemarijn, tijm en bieslook gebruikt, maar je kunt ook  verse peterselie, dragon of venkel gebruiken. Ik heb deze portobello’s natuurlijk in de oven gegaard op mijn CedarWood Oven Plank. Het cederhout geeft de paddenstoelen een extra geurig aroma. Maar je kunt de portobello’s ook elk in een laag ovenschaaltje zetten. De portobello’s op de foto moeten nog de oven in, maar het geheel blijft er net zo mooi uitzien. Geschreven door gastauteur: Emilie van der Woerd. Bezoek

Lees meer
Hoofdgerecht – 17 april 2020

Texelse lamsrollade met groene asperges

is het devies in deze moeilijke tijd. Dus stapte ik als ‘bijna geen vleeseter’ spontaan de totaal lege lokale slagerswinkel binnen en kocht er deze mooie rollade van Texels lamsvlees. Het deed m’n hart goed dat dit lamsvlees van Texel kwam. Vlak voordat de lockdown een feit werd, waren wij daar een paar dagen bij vrienden. We genoten van lange strandwandelingen, het weidse landschap met heel veel vogels en natuurlijk de beroemde Texelse schapen. Texels lamsvlees staat bekend om zijn zachte en verfijnde smaak met veel aroma. Dat vraagt om een simpele bereiding zonder toeters en bellen en vooral ook zonder al te veel kruiderijen. Wij hebben met z’n tweetjes genoten van dit heerlijke maal en het restant de volgende dag koud gegeten: dungesneden op een stokbroodje met een fijne mosterdmayonaise en wat rucola. Met zo’n klein feestje af en toe houd je de moed erin!

Lees meer
Dessert – 6 april 2020

Gembermousse met kletskop

Gember is hot. Gemberthee is niet aan te slepen. Gember is ook een heerlijke smaakmaker in Oosterse gerechten. Kook eens een stukje gemberwortel mee met worteltjes, zout is niet meer nodig. Bereidingstijd: ca. 20 minuten + opstijven Bekijk het recept voor kletskoppen.

Lees meer
Fingerfood – 1 april 2020

Ceviche van skrei & limoen, jalapeño en koriander

Ceviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held! Voorgerecht voor 2-3 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren  

Lees meer
Soep – 30 maart 2020

Kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer

Deze kokossoep met snijbonen, bloemkool en komkommer maakte ik met verschillende groenten die ik nog in de koelkast had liggen. Soep maken is een prima manier om restjes uit de koelkast op te maken. Ik had nog wat snijbonen over van een roerbak en nog een halve bloemkool van een bloemkoolsoep die ik verleden week maakte. Verder lag er nog een komkommer die eigenlijk iets te zacht was voor in een salade. Met wat ingrediënten die ik eigenlijk altijd op voorraad heb, zoals currypasta, bouillontabletten en santen maakte ik er deze lekkere Aziatisch getinte soep van. En… soep is wat mij betreft comfortfood bij uitstek, dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken! Voor 4 kommen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
26 maart 2020

Rode linzensoep

Enthousiast ben ik over verspakketten. Dozen met alle of bijna alle ingrediënten voor een gerecht. Zowel verse als droge producten en smaakmakers plus het recept zodat je direct aan de slag kunt. Soms moet je er vlees of kip bij kopen, maar dat zie je in een oogopslag. De pakketten zijn niet alleen makkelijk, maar ook goedkoper. Heb je 1 stengel bleekselderij nodig dan hoef je niet een hele struik te kopen, bij kruiden idem dito in dit pakket 6 takjes tijm, 1 laurierblad en een klein stukje gember. Je hoeft er niet naar te zoeken in de winkel en hebt geen restanten. Dit recept is een vegetarisch voorgerecht voor 6 personen of hoofdgerecht voor 3 personen.

Lees meer
Brunch – 21 maart 2020

Paprikahummus

Hummus is zoveel leuker als het felgekleurd is! Maak een hoeveelheid hummus en voeg er de paprika’s naar keuze aan toe – rode, groene of gele. Serveer er de kerstomaatjes en crudité’s bij.

Lees meer
Lunch – 9 maart 2020

SABICH, de vegetarische sandwich

  Sabich is IN en falafel is OUT, althans in de landen buiten Israël. Dat lees ik regelmatig, en na het eten van een sabich kan ik me dat wel voorstellen. Echt lekker! Falafel zijn die kleine gefrituurde  balletjes van kikkererwten die in een pita broodje verstopt zitten en gegarneerd zijn met wat Israëlische salade en tahini. De Sabich heeft als hoofd ingrediënt humus, gebakken aubergine en hardgekookt ei. Ook deze worden, nadat je ze in je pita broodje gestopt hebt, gegarneerd met Israëlische salade, tahini en eventueel nog wat amba saus. De amba saus kun je vervangen door mango chutney als je hem niet kunt vinden in de winkel. Als je het recept leest, weet je dat het een lekkere kliederboel kan worden. Krijg je gasten, serveer dan alle ingrediënten los en laat ze zelf de sabich samenstellen. Dan wordt het kliederen tijdens het eten veel leuker.  

Lees meer
Koek en taart – 5 maart 2020

Kletskoppen met gember

Deze koekjes hebben ruimte nodig op de bakplaat, ze lopen uit tijdens het bakken. Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rusten Bereiding: ca. 50 min. Voor 4 bakplaten Voor 25-30 stuks

Lees meer
Hoofdgerecht – 27 februari 2020

Pittige noedels met groenten en cashewnotensaus

Maart is een moeilijke maand. Het ene moment ruik je de lente, het andere moment sneeuwt het. Voor je gevoel is de winter al voorbij en snak je naar lichtere kost. Even geen stamppot, stoofpot en stevige erwtensoep meer. Maar voor luchtige salades is het toch nog iets te koud. Deze pittige noedels met lekker veel groenten zijn precies goed voor dit moment. De kleurig groenten maken je vrolijk en de pittige specerijen in de noedels en cashewnotensaus zorgen voor een tropische ‘touch’ en maken je weer lekker warm.

Lees meer
24 februari 2020

Sneeker gevulde hennen eieren

  Zaterdag stond in Lippenhuizen Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden als amuse op het menu. De kinderen van het dorp kookten met mij en mijn collega foodstylist Fleur een elfstedenmenu. Het menu bestond uit elf onderdelen met specialiteiten uit de elf steden.   63 volwassen gasten moesten over een heuse kluunbrug klauteren om binnen te komen en werden door de kids naar elfsteden tafels begeleid. De tafels waren gedekt met placemats van voorbije elfstedentochten en als versiering hadden ze authentieke Friese doorlopers op de tafels gelegd.  Mooi gedaan.  Het koken was een feest! In groepjes maakten ze allemaal een aantal gerechten.  De stap voor stap geschreven recepten (lekker duidelijk voor de beginnende kok) waren voor 70-80 porties zodat zij zelf (en ook de leiding van het Lippenhuizer Jeugdwerk) alles goed konden proeven. Voor de bediening kregen ze nog even een snelcursus en dat ook dat namen ze heel serieus.  Zelf het scheutje walnootolie dat aan tafel over de soep geschonken moest worden werd uitgebreid gerepeteerd.  Het recept voor de gevulde eieren vind je hieronder. De andere recepten van het Elfsteden-menu zet ik binnenkort even in ons receptenarchief. De kinderen hebben heerlijk gekookt, de gerechten met zorg en smaak afgemaakt en als profs geserveerd.  Petje af en wat was het leuk!  Amuse Snitser fulde hinnen aaien mei grien krûd (Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden) & Raapchips mei spek & Ylster mosterddip (Knollen chips met spek & IJlster mosterddip) Voorgerecht Sleattener Sûkerei skûtses mei skieppetsiis, tomaat en brogge (roggebrea) (Slooter witlof bootjes met hartige verse schapenkaas, tomaat en roggebrood) & Starumse Pierewoartelsop mei prei en walnotenolie (Stavorens Pastinaak soepje met prei) Hoofdgerecht Hylper sausiisbôle mei wâldfeintsjes (Hindelooper saucijzenbroodje met harde worst) & Warkumer beantjes mei maïs, sipel, spek en paprika (Workummer sperzieboontjes, spek, mais, ui en paprika) &  Pofte Boalserter bintsjes my Fryske bûter (Gepofte Bolswarder bintjes met Friese boter) Kaasgang Trije soarten Friske Tsiis mei Harnzer sipelsjem & roggebrea 3 soorten Friese kaas met Harlinger uienjam & roggebrood) Neigesetsjes Frjentsjerter sûkerbôlle rôljende toast (Franneker suikerbrood wentelteefjes ) & Tsiispotjes mei Dokkumer húningsappe Hangop met Dokkemse honing & Ljouwerter Boskfruit skodde molke (Leeuwarder Bosvruchten toetjes milkshake)   70-80 porties

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer