Category: Vlees

Vlees - 20 april 2023

Biefstuk met versgebakken witbrood

De perfecte biefstuk bakken compleet met zelfgebakken brood en boterjus, volgens het stappenplan van Wilco Berends, lid van de Chef's Irish Beef Club.

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 januari 2021

Stoofvlees

Thuis werken, terwijl het stoofvlees zachtjes pruttelt en het steeds lekkerder gaat ruiken, dat maakt het werken aangenamer. Van dit gerecht kun je in dezelfde tijd grotere hoeveelheden bereiden waarvan je daarna een deel invriest. Bak het vlees dan in porties in een ruime braadpan bruin. Als je al het (koude) vlees tegelijk in de pan doet daalt de temperatuur van het vet en wordt het vlees niet bruin. Laat het vlees stoven met uien en smaakmakers of voeg groenten toe zoals bijvoorbeeld wortel en bleekselderij. Een deel van de bouillon kan vervangen worden door een glaasje wijn of scheutje bier. Lekker met stamppot naar keuze of  aardappel-knolselderijpuree .

Lees meer
Ovengerecht - 27 november 2020

Hartige banketletter met specerijen en noten

Speciaal voor Sinterklaas een hartige banketletter met specerijen en noten. Gevuld met een lekker kruidig gehaktmengsel van rundergehakt, dadels, noten, kaneel en ras el hanout. Eet hem met een salade als hoofdgerecht of serveer de letter in plakken gesneden als borrelhapje bij een glas . Hoofdgerecht voor 4-6 personen of borrelhapje voor 10-12 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 mei 2020

Wildplukstamppot met look zonder look

Deze wildplukstamppot met look zonder look maak ik ieder voorjaar wel een aantal keer. Het leuke is dat ik al het groen voor deze stamppot verzamel in mijn eigen tuin. Nu ben ik in de gelukkige positie dat ik een groot en oud erf heb waar de natuur al jaren lang min of meer zijn gang heeft kunnen gaan. Om alles een beetje in toom te houden moet er veel gewied worden. Want als ik alles zijn gang laat gaan is het erf binnen afzienbare tijd een grote woestenij. Dus maak ik van een nood en deugd en eten we regelmatig ! In deze wildplukstamppot verwerk ik look zonder look, een voorjaarsplant met een mild pittige smaak die aan knoflook doet denken. Ook gaat er wat daslook en zevenblad in en verder nog wat blaadjes van het eeuwig moes. Een koolsoort die zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij geen zaad zet en alleen vermeerderd kan worden door middel van stekken. Een vaste koolplant dus, als je een moestuin hebt is het een aanrader want je kunt het hele jaar door zeer smakelijke koolblaadjes plukken van de plant. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 april 2020

Texelse lamsrollade met groene asperges

is het devies in deze moeilijke tijd. Dus stapte ik als ‘bijna geen vleeseter’ spontaan de totaal lege lokale slagerswinkel binnen en kocht er deze mooie rollade van Texels lamsvlees. Het deed m’n hart goed dat dit lamsvlees van Texel kwam. Vlak voordat de lockdown een feit werd, waren wij daar een paar dagen bij vrienden. We genoten van lange strandwandelingen, het weidse landschap met heel veel vogels en natuurlijk de beroemde Texelse schapen. Texels lamsvlees staat bekend om zijn zachte en verfijnde smaak met veel aroma. Dat vraagt om een simpele bereiding zonder toeters en bellen en vooral ook zonder al te veel kruiderijen. Wij hebben met z’n tweetjes genoten van dit heerlijke maal en het restant de volgende dag koud gegeten: dungesneden op een stokbroodje met een fijne mosterdmayonaise en wat rucola. Met zo’n klein feestje af en toe houd je de moed erin!

Lees meer
Hoofdgerecht - 9 december 2019

Geroosterd varkensnootje met laurierzout

De slager heeft twee nootjes :-). Laten we zeggen in iedere achterbout van het varken zit één nootje. Dit stuk vlees kun je heel makkelijk, zoals je ziet roosteren. Als er geen nootjes besteld worden maakt de slager er hamlappen van. Of hij pekelt de hammetjes en rookt ze eventueel voor de verkoop. Het beetje vet wat er aan zit, zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig na het roosteren is. Het is heel feestelijk om dit stuk vlees als gebraad in zijn geheel te serveren. Ook prima voor een doordeweekse dag met . Het gebraden vlees dat over is kun je in dunne tranche op brood serveren of de volgende dag in de jus zachtjes opwarmen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 4 november 2019

Chinese kippensoep met boontjes, paksoi en zeewiernoedels

Zo’n lekkere gevulde Chinese kippensoep met boontjes, paksoi en noedels gaat er altijd wel in. Als je de kip vanavond kookt heb je de bouillon al klaar en staat vervolgens de volgende dag in zo’n 20 minuten een lekkere soep op tafel. Een heerlijke weekendsoep die prima smaakt na een boswandeling of als lichte avondmaaltijd. Soep voor 4 personen Bereidingstijd bouillon: ± 40 minuten Bereidingstijd soep: ± 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 oktober 2019

Zuurvlees à la Hub

Het staat op de kaart van menig cafeetje of streekrestaurant in Limburg: zuur vlees (zoer vleisj). Kern van dit traditionele gerecht is gemarineerd paardenvlees. Dat stuit sommigen misschien tegen de borst, maar bedenk wel dat poelet (in dobbelstenen gesneden stoofvlees) van paard malser en minder pezig is dan dat van rund. Ik liet mij overtuigen door Hub, een oud mijnwerker die dit thuis en soms voor de harmonie of andere vereniging kookt zoals hij het ooit van zijn moeder leerde. U kunt voor dit gerecht natuurlijk ook rundvlees gebruiken. Voorbereiden: marineren (1 nacht)

Lees meer
Hoofdgerecht - 22 oktober 2019

Tips en tops voor gebraden kip

Het perfect geroosterde kippetje krijg je door de kip op tijd uit de koelkast te halen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de dag ervoor al de kip met zout en peper te bestrooien zodat de smaak erin trekt. Door met je vingers het vel voorzichtig lost te maken kun je er een kruidenboter of salieblaadjes onder stoppen voor extra smaak. Door het kippetje eerst op hoge temperatuur te roosteren krijg je een lekker krokant velletje. Door de oven temperatuur weer lager te draaien krijg je een lekker sappig kippetje. Op het karkas gebraden kippenvlees heeft meer smaak. Door de kip te vullen met citroen en kruiden krijgt het vlees een extra lekkere kruidige smaak.

Lees meer
Hoofdgerecht - 16 september 2019

Gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus

Met deze gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus zet je snel een feestelijk hoofdgerecht op tafel. Eendenborst is eenvoudig te bereiden en heeft daarbij ook nog eens een korte bereidingstijd. Diegene die mij kennen weten dat ik verslingerd ben aan mijn plaatstalen koekenpannen, iets anders komt er bij mij niet meer in. Zeker voor het bakken van eendenborst en biefstuk wat mij betreft dé beste pan om te gebruiken! Wil je meer lezen over lees dan mijn blog maar eens.

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 juli 2019

Pulled pork van Livar procureur

Deze keer een recept voor pulled pork. Ik gebruik een mooi stuk Livar procureur dat langzaam gegaard wordt in de oven. Zo'n mooi stuk vlees vraagt wat aandacht maar dan heb je ook wat. Een prima weekendgerecht want dan heb je meestal iets meer tijd om extra aandacht aan het eten te besteden. Alhoewel, juist met een pulled pork heb je eigenlijk tijd over want de oven doet het meeste werk! Je moet wel in de buurt blijven omdat het vlees afentoe aandacht vraagt maar hebt ook de tijd om je bezig te houden met je gasten of familie. zijn blije varkens die lekker vrij kunnen rondscharrelen en worden gevoed met regionale granen en dat proef je! Hoofdgerecht voor 6-8 personen Voorbereidingstijd: ± 10 minuten Oventijd: ± 7 uur

Lees meer
Hoofdgerecht - 10 juni 2019

Hoe moet je bavette bereiden?

Hoe moet je bavette bereiden? Het bakken van dit mooie stukje vlees vraagt wat aandacht maar is niet echt moeilijk. Maar eerst wat warenkennis; bavette wordt gesneden van de vang dit is een gedeelte van de buitenzijde van een runderachtervoet. Dit speciale stukje vlees bevindt zich tussen de bil en de borst en wordt ook wel vinkenlap, vanglap, halve maan of flank steak genoemd. Bavette is een stevig stukje vlees met een lange grove draad. Over het algemeen werd de bavette als stoofvlees of poulet verkocht maar tegenwoordig zie je dit vlees steeds vaker onder de Franse naam bavette op de kaart van trendy restaurants staan. Helemaal niet vreemd als je bedenkt dat de bereiding kort en de smaak echt geweldig is. Zeker als je van vlees met een beetje bite houdt moet je het zeker een keer proberen. Maak er dan geen stoofgerecht van maar doe als de Fransen en bak de bavette ‘saignant’ of zoals wij zeggen ‘rood’. Dit mooie stukje vlees past ook prima bij een feestelijk diner. Met een mooie saus of garnituur en lekkere bijgerechten erbij zet je snel en zonder uren in de keuken te staan een heerlijke maaltijd op tafel. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten

Lees meer