Zelfgemaakte courgette spaghetti is misschien nog wel minder werk dan naar de winkel toe gaan. Wat heb je nodig: een mooie courgette, een kaasschaaf, een koksmes en een plank. Snijd de onder en bovenkant van de courgette. Schaaf met de kaasschaaf lange plakken. Leg vier plakjes op elkaar en snijd in dunne lange reepjes. Maak er een salade mee of schep door de warme spaghetti met rucolapesto.
Auteur
Yolanda van der Jagt
Over de auteur
Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl
Lees meerOntdek nog meer lekkere recepten
Zuurkool op Elzasser wijze (Choucroute garni Alsacienne)
Foto: Henk Brandsen Zuurkool zoals je die in de Elzas eet (choucroute garni) maak ik het liefst op de houtkachel. Daarvoor neem ik dan ruim 24 uur de tijd. De dag voor het eten start ik met het aanbakken van uien en knoflook in wat ganzen- of eendenvet. Dan komt zuurkool erbij en Elzasser wijn (Frans water noemt mijn broer dat). Daarna volgen de gerookte spek, ham en worst. Gedurende de dag schep ik de zuurkool geregeld om en voeg eventueel nog wat wijn toe. Als het vuur ‘s nachts dooft kan de zuurkool afkoelen om de volgende ochtends als de kachel weer wordt opgestookt verder te pruttelen. Op de een of andere manier doet dat afkoelen en daarna weer verwarmen iets wonderbaarlijks lekkers met de smaak. Het lijkt veel werk maar dat is het helemaal niet. Behalve dan dat de kachel moet blijven branden en er hout gehakt moet worden. Zonder houtkachel kan de zuurkool ook op het gewone fornuis klaargemaakt worden. De gerookte Elzasser hammetjes, spek en worsten zijn in Nederland niet zo makkelijk te krijgen maar daarvoor kun je bij goeie slagers goeie vervanging vinden. In ieder geval zijn de worsten van Brandt & Levie (www.brandtenlevie.nl) aanraders en ze maken ook mooi spek etc. Ik maak de zuurkool in een grote hoeveelheid. Fijn als we met een groep vrienden eten maar het is makkelijk in te vriezen. 12-14 uur bereidingstijd + tussentijds afkoelen
Lees meerLabneh met brandnetelvinaigrette
Labneh is een verse kaas gemaakt van uitgelekte yoghurt. Met een beetje zout erdoor heb je een hartige variant. Zonder zout is de verse kaas ook heerlijk om als dessert te serveren met zacht zomerfruit. De hartige versie is een onderdeel van een Libanese Mezze. Een variatie in smaak maak je door geiten of schapenyoghurt te gebruiken. Door de yoghurt een nacht in de koelkast te laten uitlekken krijg je een nog stevigere verse kaas, hier kun je goed balletjes van rollen. Deze kun je bewaren in een pot met verse kruiden en olijfolie. Het is een heerlijke dip met Turks brood bij de borrel of een bijgerecht bij geroosterde groente of vlees. In alle eenvoud kun je de labneh net zoals in Libanon en Syrië op smaak brengen met wat olijfolie, paprikapoeder en grof gesneden dille en munt. Top: In de winter is brandnetel stug en stevig, daarom is aan te raden dan gebruik te maken van bijvoorbeeld rucola, veldsla of munt.
Lees meerAardappelplaattaart met mais
Plaattaarten zijn altijd lekker. En je kunt er zo lekker mee variëren. Om de taart iets voedzamer te maken heb ik er plakjes aardappel op gelegd. Je kunt ze makkelijk met zijn vieren eten als hoofdgerecht. Of snijdt de plaattaart in kleine stukjes en serveer bij de borrel als een snack.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.