Hangop met rozen en sinaasappel

Door José van Mil - Pepper & Salt  , , , , , , , , , ,   ,   ,

februari 18, 2017

Deze hangop kun je zowel hartig als zoet maken. Hartige hangop om met plat Arabisch brood, geroosterde groenten of rauwkost te eten en zoet als toetje of ontbijt met fruit, muesli of (zelfgemaakte) granola (zie recept van Yolanda voor kaneelgranola in ons archief).
Ik heb de hangop gemaakt met rozenwater waarvan ik maar twee druppeltjes heb toegevoegd om de hangop subtiel te parfumeren. Als je teveel gebruikt wordt het veel te heftig. Het is ook lekker om het rozenwater te vervangen door oranjebloesemwater. Daarvoor geldt hetzelfde en dus ook heel spaarzaam toevoegen.
Voor hartige hangop voeg ik direct al een snufje zout toe en strooi er voor het serveren Dukkah over. Dukkah is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Zoete hangop maak ik met honing en walnoten die ik tegelijk met de sinaasappelschilletjes en rozenblaadjes toevoeg. Dukkah kun je zelf maken. Maar zowel Dukkah als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iraanse/Perzische winkels kopen.

4-6 porties
bereidingstijd 5 minuten + een paar uur wachten

Ingrediënten

1 kg Griekse of Turkse yoghurt

1 sinaasappels

rozenwater

2 el gedroogde rozenblaadjes

zout of honing

Bereidingswijze

1Leg een schone gestreken theedoek in een vergiet. Schep de yoghurt erin. Laat de yoghurt in de koelkast een paar uur of een nachtje uithangen.

2Schep in een schaal. Rasp de schil van de sinaasappel op een fijne rasp boven de hangop. Pers de sinaasappel er vervolgens boven uit. Roer er twee druppeltjes rozenwater en 1 el rozenblaadjes door.

3Roer er vervolgens als je de hangop hartig wilt maken ½ tl zout door. Of roer er - als je een zoete hangop wilt maken - honing naar smaak door.

4Strooi de rest van de rozenblaadjes en eventueel nog wat geraspte sinaasappelschil over de hangop. ®José van Mil

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.