Blog

Zaaien voor een tuin vol groenten

Zaaien voor een tuin vol groenten! Na alweer vier weken in deze intelligente lockdown hebben de meeste mensen wel hun draai gevonden. Hoe moeilijk en verdrietig deze tijd met veel leed ook is, de lockdown werkt ook wel bevrijdend. Als veel dingen die eigenlijk moeten niet meer kunnen, ga je andere dingen zoeken die wel

Blog

Zaaien voor een tuin vol groenten

Zaaien voor een tuin vol groenten! Na alweer vier weken in deze intelligente lockdown hebben de meeste mensen wel hun draai gevonden. Hoe moeilijk en verdrietig deze tijd met veel leed ook is, de lockdown werkt ook wel bevrijdend. Als veel dingen die eigenlijk moeten niet meer kunnen, ga je andere dingen zoeken die wel

Zaaien voor een tuin vol groenten

Zaaien voor een tuin vol groenten! Na alweer vier weken in deze intelligente lockdown hebben de meeste mensen wel hun draai gevonden. Hoe moeilijk en verdrietig deze tijd met veel leed ook is, de lockdown werkt ook wel bevrijdend. Als veel dingen die eigenlijk moeten niet meer kunnen, ga je andere dingen zoeken die wel mogen. Zo heb ik me de laatste weken eens echt op mijn eetbare tuin gestort.

 

Zaaien in papieren potjes

Dat neem ik me elk jaar voor, maar nu heb ik er noodgedwongen ook echt tijd voor. Dus ging ik meteen aan de slag met zaaien voor een tuin vol groenten. Of eigenlijk eerst met zelf potjes maken van krantenpapier. Dat werkt geweldig met de papieren potjes maker: Je rolt een strook krantenpapier rond een houten rol en maakt een bodem door de rol in een vorm de duwen. Binnen mum van tijd heb je zo een plastic bak vol potjes. Vul de potjes met moestuingrond of stekaarde en giet er wat water bij. Duw de groentezaadjes erin, zet de bak met potjes op een zonnige plek en het zaadjes uit de grond kijken kan beginnen. Dat is zo spannend!

 

Wedstrijdje zaadjes groeien

Het is bijna een wedstrijd, want zaadjes van de ene groente zijn veel sneller dan de andere. Bij zaden van peultjes, snijbonen en sperziebonen zie je al heel snel iets gebeuren. Ook de rode en gele bietjes staken al snel een kopje boven de grond, net als de cavelo nero (palmkool) en courgette. Maar voor pompoenplantjes moet je meer geduld hebben. Inmiddels ben ik met een culi-vriendin per post ook zaadjes aan het ruilen. Want er zitten vaak veel meer zaadjes in een zakje, dan je kunt zaaien.

 

Van binnen naar buiten

De eerste weken was het nog erg koud buiten en had ik de opkomende zaadjes in de keuken voor het raam staan. Nu staan ze in mijn kweekbak buiten en alle bonenplantjes staan al in de volle grond. Inmiddels heb ik ook mesclun –een mengsel van verschillende slasoorten – gezaaid en ook koolrabi en spruitjes. Ik verheug me erop dat al deze plantjes ook wat groter zijn en ze de grond in kunnen.

Op een rustig moment heb ik bij het tuincentrum een paar tomatenplanten gekocht. Die geven de tuin meteen wat vrolijks. Ik kan niet wachten tot mijn kleine eetbare tuin boordenvol gezonde groenten staat en we er deze zomer in alle vrijheid kunnen genieten.

Hier koop je de papieren potjes maker

 

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *