Zelf kaas maken is helemaal niet zo moeilijk er erg leuk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is melk en iets zuurs in de vorm van citroensap of azijn. Een aantal uur laten kun je al genieten van een zelfgemaakt kaasje. Dit geitenkaasje wordt extra romig door toevoeging van crème fraîche en slagroom. Je kunt de kaas ook extra smaak geven door er fijngesneden daslook, verse kruiden, komijnzaad, grof gemalen peper of als de Oost-Indische kers weer bloeit, in stukjes gescheurde pittige bloemblaadjes aan toe te voegen.
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: minimaal 3 uur
Bereidingswijze
- Breng in een steelpan de melk met de crème fraîche, de slagroom en het zout al roerende aan de kook.
- Voeg als het mengsel kookt het citroensap toe en kook het nog ± 3 minuten door. De melk gaat schiften, wordt korrelig en scheid zich in de wrongel en de wei. Doe de doek in de zeef en zet de zeef op de kom. Schenk de geschifte melk in de zeef en laat de wrongel goed uitlekken.
- Druk de kaas goed uit en laat hem iets afkoelen. De wei uit die kaas gelekt is kun je goed gebruiken om sodabread mee te maken.
- Doe de kaas over in een met een schoon doekje beklede kaasvorm met gaatjes* of doe de kaas met de doek over in een kleinere zeef.
- Laat de kaas in minimaal 3 uur verder uitlekken. Was intussen de daslook en dep de bladeren droog. Leg de daslookbladeren in een cirkel op het werkvlak en leg het uitgelekte kaasje erop. Vouw de bladeren over de kaas en bindt er keukentouw omheen.
- Laat het kaasje nog 12 uur zo liggen. Heerlijk op een zuurdesembrood, in een salade of op een toastje.
* Kaasvorm
Ik gebruik een stenen kaasvormpje met gaatjes dat ik in Frankrijk op een rommelmarkt gekocht heb. Ik leg er ook nog een stukje kaasdoek of passeerdoek in om de kaas goed eruit te kunnen halen maar als je de kaas langer dan een dag laat staan kun je hem ook zonder dat je er eerst een lapje in gedaan hebt gebruiken. Je kunt ook kunststof kaasmallen in verschillende maten en vormen kopen bij gespecialiseerde kookwinkels.