Blog

Oost-Indische kers op je bord

Met de Oost-Indische kers op je bord geef je gerechten een lekker peperig smaakje maar de plant geeft ook vrolijkheid in je tuin of op je balkon. De Oost-Indische kers is, in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, afkomstig uit Midden-Amerika.

Blog

Oost-Indische kers op je bord

Met de Oost-Indische kers op je bord geef je gerechten een lekker peperig smaakje maar de plant geeft ook vrolijkheid in je tuin of op je balkon. De Oost-Indische kers is, in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, afkomstig uit Midden-Amerika.

Oost-Indische kers op je bord

Met de Oost-Indische kers op je bord geef je gerechten een lekker peperig smaakje maar de plant geeft ook vrolijkheid in je tuin of op je balkon. De Oost-Indische kers is, in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, afkomstig uit Midden-Amerika. Het is een makkelijke, kruipende, eenjarige plant die het prima doet op de arme grond van Drenthe. Maar volgens mij op elk zonnig plekje wel gedijt. Elk voorjaar stop ik op verschillende zonnige plekjes in mijn tuin zaden in de volle grond en vanaf juli tot de eerste vorst kan ik dan genieten van de vele verschillende tinten geel tot donker oranjekleurige bloemen in de bloembedden en de moestuin.

Maar de Oost-Indische kers zaai ik niet alleen voor het oog. Want is een eetbare plant met veel gebruiksmogelijkheden. De jonge blaadjes en de bloemen doen het goed in salades. De bloemen zijn ook heerlijk in zelfgemaakte verse kaasjes en ik gebruik ze als garnering bij desserts. Bovendien kun je de zaden inmaken in het zuur. Dan krijg je een soort peperig smakende kappertjes. Of droog de zaden en gebruik ze als vervanger van peperkorrels.

Ik maak mij er, wat inmaken van de zaden betreft, makkelijk af. Want ik gebruik vaak het vocht dat overblijft van kant en klaar gekochte augurkjes. Met name het inmaakvocht van de kleine augurkjes die met rode peper zijn ingelegd is heel lekker om de zaden in te leggen.

Oost-Indische kers kappertjes
Voor 1 potje

verse Oost-Indische kers zaden
1 potje inmaakvocht van zoetzure augurkjes

Was de zaden en dep ze droog met keukenpapier. Doe de zaden in het potje met inmaakvocht en zet het potje in de koelkast. Pluk telkens de dikke zaadbolletjes van de planten en voeg ze aan het zuur toe. Ga door tot het potje vol is. Na ongeveer 3 weken zijn de zaden klaar om als kappertjes te gebruiken.

De kappertjes blijven makkelijk tot het volgend jaar goed. Zo kun je nog een hele tijd genieten van de lekkere smaak van Oost-Indische kers op je bord!

Bereidingstijd: ± 5 minuten

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *