Ons mooie voedselboek – van broodje aap tot zoete zomerkoninkjes
Ieder jaar koop ik in de Kinderboekenweek een boek voor de meisjes. Zoals je kunt begrijpen kies ik dan toch stiekem een culi boek waar we langer pret van hebben.
Ons mooie voedselboek is een goed, leuk en leerzaam boek waar de kinderen echt zelf mee aan de gang gaan. Door de verhaallijn per onderwerp, kleine informatieblokjes is het een toegankelijk boek voor jonge kinderen. En wat mij aanspreekt is dat er ook simpele, eigentijdse recepten in staan. Ook kinderen kunnen er direct mee aan de slag dankzij de eenvoud. Bijvoorbeeld met een aardbeiensmoothie met sinaasappel en basilicum, een panzanella met tomaat en stukjes geroosterd oud brood (no waste) en een frozen yoghurt recept met (te) rijp fruit en yoghurt gezoet met een schepje honing.
Lisette en Rita de Jong schrijven op een speelse manier over eten en over alles wat er mee gebeurt voordat het op je bord ligt. Je ziet dat jonge mensen weer geïnteresseerd zijn wat er met hun eten gebeurt en waar het vandaan komt. Denk maar de schooltuinen of de moestuintjes van de blauwe supermarkt. Ze gaan met hun iPad de keuken in om samen met Jill te koken of luisteren aandachtig naar Robert van Beckhoven tijdens de cup cake cups. Als je jong leert waar je eten vandaan komt, dan begrijp je ook beter waarom het zo smaakt of waarom er aan echt eten een prijskaartje zit.
Als mijn dochter Jip (9 jaar) zelf wil koken, is het vaak een salade. Ze doet dan zelf de boodschappen voor dat gerecht. Gaat ze naar de winkel, kiest zelf haar producten en smaken bij elkaar. Als ze dan, vaak met vriendjes om de tafel het staat schoon te maken en te snijden bemoei ik me er niet mee. Dat er geen zout, azijn of olie aan te pas komt is niet erg. De combinatie en keuze van de producten zijn de smaakmakers en de salade gaat er in als een malle. Ook in dit boek begint het met de vraag aan hondje Pepper: kom we gaan boodschappen doen. Alles is op! Dit boek daagt kinderen uit om gezond en slim te koken en anders naar eten te kijken. De opdracht achterin het boek voor hen is: Eet elke dag anders, dan krijg je alle belangrijke voedingstoffen binnen. Eet liever verse producten, dan pakjes en zakjes of kant-en-klaar. Eet niet teveel en beweeg er lekker op los.
En weetje waarom de kinderen dit ook zo’n geweldig leuk boek vinden? Dit komt door dat het vol staat met de mooie aansprekende illustraties van Jenny Linthout. Kortom een boek waar je met plezier samen aan de keukentafel in leest.
Recept uit ons mooie voedselboek
Broodbeleg vergeten? Verse eiersalade is zo gemaakt! Prak een hardgekookt ei fijn met een vork. Voeg zout, peper, 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel yoghurt toe. Schep het door elkaar. Knip bieslook fijn en strooi het erover heen.
Of ook leuk beetje rijst over? Daarmee maak je de heerlijkste viskoekjes. Snijd 200 gram kabeljauwfilet in stukjes. Voeg een restje gekookte rijst toe, maximaal 4 kopjes. Voeg 1 eetlepel bloem, zout en peper en een ei toe. Goed mengen. Maak 8 balletjes en druk ze plat. Verhit een klontje boter. Bak de koekjes tot ze lichtbruin zijn en voorzichtig omdraaien. Lekker met gekookte worteltjes en (courgette) spaghetti.