Blog

Droog! groente, fruit, vlees en meer

De zomer en het najaar staan bij mij altijd in het teken van het conserveren van voedsel. Met een moestuin en een boomgaard heb je meestal teveel om in een keer op te eten. Jam en compote maken van overtollig fruit is de meest voor de hand liggende methode en invriezen ook. Maar onlangs kreeg

Blog

Droog! groente, fruit, vlees en meer

De zomer en het najaar staan bij mij altijd in het teken van het conserveren van voedsel. Met een moestuin en een boomgaard heb je meestal teveel om in een keer op te eten. Jam en compote maken van overtollig fruit is de meest voor de hand liggende methode en invriezen ook. Maar onlangs kreeg

Droog! groente, fruit, vlees en meer

De zomer en het najaar staan bij mij altijd in het teken van het conserveren van voedsel. Met een moestuin en een boomgaard heb je meestal teveel om in een keer op te eten. Jam en compote maken van overtollig fruit is de meest voor de hand liggende methode en invriezen ook. Maar onlangs kreeg ik het boek Droog! Groente, fruit, vlees en meer met de post toegestuurd samen met een eenvoudige droogmachine. Zo’n combi nodigt natuurlijk uit tot daadwerkelijk aan de slag gaan.

En ik moet zeggen tot dat moment heb ik altijd gedacht: ‘weer zo’n apparaat erbij, is het echt zo handig en wat gebruik je zo’n ding nu’. Maar zoals jullie zullen begrijpen denk ik er inmiddels wel anders over.

Droog is een boek dat uitnodigt om aan de slag te gaan. Tal van recepten en foto’s nodigen uit om aan de slag te gaan. De machine heeft er al heel wat uurtjes op zitten en vaak was ik verrast door het resultaat. In het eerste hoofdstuk komen de werking van een droogmachine, het voorbereiden van het voedsel, factoren die van invloed zijn op het drogen, het bewaren en rehydrateren aan bod. Ook het drogen in de oven wordt genoemd maar eigenlijk is dat als je een droogmachine hebt geen optie meer omdat die manier van drogen veel meer energie kost.

En dan barst het los, met hoofdstukken over fruit en groenten drogen en recepten voor spannende groentechips en gedroogd fruit met een twist zoals watermeloenchips met limoen en gedroogde balsamico-aardbeien. Wij smulden van de gedroogde kiwi en mango (de banaan viel niet zo in de smaak) en van de gedroogde tomaten die ik op kruidenolie had gezet heb ik heerlijke risotto en pizza’s gemaakt. Een andere eenvoudige manier om fruit houdbaar te maken is om er fruitleer van te maken, van puur fruit of een combinatie van fruit en groenten maak je smakelijke zoete tussendoortjes zonder toegevoegde suiker.

Maar niet alleen fruit en groenten komen aan bod, er worden ook recepten gegeven voor het drogen van vlees, vis en noten en zaden. Rauwe noten en zaden worden met kruiden of andere smaakmakers gedroogd en houdbaar gemaakt. Wat ik mis in dit hoofdstuk is hoe lang je gedroogde noten en zaden kunt bewaren. Want net als bij geroosterde noten worden noten die veel olie bevatten als je ze te lang bewaart ranzig van smaak.

Het hoofdstuk crackers en platbroden geeft verschillende recepten voor allerhande crackers. Met noten, zaden, pitten, kruiden en specerijen, (gedroogd) fruit en zelfs groenten maak je verrassende crackers. De gedroogde ‘broodjes’ hebben een andere structuur dan gewoon tarwebrood maar zijn zeer smakelijk, bevatten geen van allen tarwebloem en zijn dus geschikt voor een glutenbeperkt dieet.

En als je dan denkt dat je alles gehad hebt zijn er ook nog hoofdstukken over het drogen van kruiden en specerijen, ontbijt, voor-, hoofd- en nagerechten, dat hoofdstuk had van mij betreft ook koekjes mogen heten want dat zijn het bijna allemaal en ben je op zoek naar recepten voor gezonde snacks voor je huisdier? Ook die vind je in dit boek!
De recepten zijn eenvoudig en duidelijk en als je op zoek bent naar een boek met een flinke hoeveelheid recepten over drogen heb je zeker veel plezier van Droog!

Droog! groente, fruit, vlees en meer, Good Cook Uitgevers, ISBN 978 946 143 417, prijs € 17,50.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *